0
1
σχόλια
219
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Μια σχολική έρευνα που ανιχνεύει συμπτώματα της κρίσης στην επόμενη γενιά

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
5 Μαρτίου 2013
Διακοπές, φροντιστήρια, αγορές και βόλτες μειώνονται ή σταματούν για πάνω από τους μισούς μαθητές. Το 57% των μαθητών έχουν μόνο έναν εργαζόμενο γονέα. Το 55% έχoυν μειώσει τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες και ευχαρίστως θα μετανάστευαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά.

Αυτά είναι τα νούμερα που συγκέντρωσαν οι μαθητές της Β’ τάξεως του 7ου λυκείου Πατρών στην έρευνά τους, όταν υπό τις κατευθύνσεις των καθηγητών τους προσέγγισαν την κρίση που περνάει η Ελλάδα μέσα από διάφορες πτυχές.

Στην έρευνα όμως κατέγραψαν εκτός από αριθμούς, και συναισθήματα: απορία, απελπισία, απόγνωση, απομόνωση, θλίψη, αβεβαιότητα, άγνοια, άγχος και αυτοκαταστροφικές τάσεις είναι το αποτέλεσμα των όσων συμβαίνουν γύρω μας κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Φωτογραφίζοντας το «Σήμερα» της αυριανής γενιάς αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης, τα παιδιά εστιάζουν όχι σε αυτά που μας λείπουν ως υλικά, αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις και την αλληλεγγύη ως μαγιά για το μέλλον.

Έτσι η έρευνά τους καταλήγει: «Ας συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι επιβάτες στο ίδιο καράβι και έχουμε ανάγκη από αλληλοβοήθεια. Το να ενδιαφερθούμε για το διπλανό μας, για την επόμενη γενιά, μπορεί να μας προσφέρει ανακούφιση, όχι στην τσέπη αλλά στην ψυχή, κάτι που η μέχρι πρότινος οικονομική μας ευμάρεια δεν κατάφερε να μας προσφέρει. Η κρίση είναι μια ευκαιρία για εσωτερικές και κοινωνικές αλλαγές. Ας την εκμεταλλευτούμε θετικά».

εμφάνιση σχολίων