1
1
σχόλια
310
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων. Δείτε το σχετικό ντοκιμαντέρ εδώ. Με ελλ. υπότιτλους

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ
9 Νοεμβρίου 2018
Το πρώτο μαζικό πογκρόμ κατά των εβραίων της Γερμανίας (αλλά και της Αυστρίας) έμεινε στην ιστορία ως «Νύχτα των Κρυστάλλων». Τα «κρύσταλλα» δεν ήταν παρά οι βιτρίνες των καταστημάτων των εβραίων που καταστράφηκαν το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου 1938 ως τα ξημερώματα της 10ης Νοεμβρίου. Το ντοκιμαντέρ του BBC, “Kristallnacht and the Birth of Israel” (Η Νύχτα των Κρυστάλλων και η γέννηση του Ισραήλ) περιγράφει αυτές τις δύο μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο.

Εκτός από τα περισσότερα από 7.000 καταστήματα που έπεσαν θύματα του γερμανικού βανδαλισμού, το πογκρόμ στράφηκε εναντίον και των συναγωγών (περίπου 1.574 καταστράφηκαν στη Γερμανία και 94 στην Αυστρία), στα κοιμητήρια των εβραίων και βέβαια προς τους ίδιους. Άλλοι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου και περίπου 30.000 άνδρες στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τελικά οι συνολικοί θάνατοι που αποδίδονται σε αυτή τη «νύχτα» είναι μεταξύ 2.000 και 2.500 ανθρώπων. Ανάμεσά τους και αρκετοί γερμανοί που μάλλον είχαν την ατυχία να μοιάζουν με εβραίους.

Αφορμή ή άλλοθι -μια και ο κοινωνικός αποκλεισμός της εβραϊκής κοινότητας με διάφορους περιοριστικούς νόμους είχε ξεκινήσει από χρόνια- ήταν η δολοφονία του γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας στο Παρίσι, Φομ Ρατ, από ένα γερμανοεβραίο λίγες μέρες πριν. Φυσικά τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή, με αρκετές χώρες να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Γερμανία. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τους Ναζί να συνεχίσουν το σχεδιασμό του Ολοκαυτώματος, που με τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» είχε μόλις ξεκινήσει. Λίγες μόλις μέρες μετά, στις 12 Νοεμβρίου, ο Γκέρινγκ, σε συνάντηση με άλλα μέλη της ηγεσίας των Ναζί, κατέστρωνε τη στρατηγική για την «εξάλειψη των εβραίων από τη γερμανική οικονομία», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος.

Με τη Νύχτα των Κρυστάλλων πολλοί παρομοίασαν τα οργανωμένα πογκρόμ κατά των μεταναστών και των μαγαζιών τους που γίνονται και στην Αθήνα. Με την ελπίδα ότι η ιστορία δε θα επαναληφθεί κατά γράμμα…


 
εμφάνιση σχολίων