1
1
σχόλια
246
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα ντοκιμαντέρ για τον αμφιλεγόμενο ηγέτη της «μαύρης Aμερικής»

ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
19 Μαΐου 2017
«Η εξέγερση των μαύρων δεν είναι μια φυλετική διαμάχη ανάμεσα σε μαύρους και λευκούς. Είναι κομμάτι της παγκόσμιας εξέγερσης που ζούμε, της εξέγερσης των καταπιεσμένων ενάντια στους καταπιεστές», έλεγε συχνά στις ομιλίες του ο El-Hajj Malik El-Shabazz, γνωστός ως Malcom X.

Ο πατέρας του δολοφονήθηκε από ρατσιστικές οργανώσεις δεμένος σε γραμμές τρένου. Η ασφαλιστική εταιρεία αρνήθηκε την αποζημίωση, με την αιτιολογία της αυτοκτονίας. Μεγάλωσε ως οικότροφος λευκής οικογενείας, καθώς η κοινωνική πρόνοια έκρινε πως η μητέρα του δε μπορούσε να τον μεγαλώσει ως «ψυχικώς ακατάλληλη». Καθώς μεγάλωνε, ο Μάλκολμ υποτάχθηκε στα ρατσιστικά προστάγματα της κοινωνίας στην οποία ζούσε και καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη για ληστεία.

Μέσα από τη φυλακή, προέκυψε ο Malcolm Χ που ξέρουμε. Με τις εύγλωττες ομιλίες του βοηθάει στην εξάπλωση των ιδεών του «Έθνους του Ισλάμ» και γίνεται ηγέτης του καταπιεσμένου μαύρου πληθυσμού. Με το προσκύνημά του στη Μέκκα συντελείται η τελευταία του μεγάλη εσωτερική αλλαγή: κατανοεί το ανθρωπιστικό στοιχείο του Ισλαμισμού πέρα από τις φυλετικές διακρίσεις. Ωστόσο ο αγωνιστικός του χαρακτήρας παραμένει αναλλοίωτος.

Δολοφονήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1965, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στη Νέα Υόρκη. Το ποιος τον σκότωσε και γιατί δεν αποσαφηνίστηκε ποτέ.

Το Make It Plain είναι ένα ντοκιμαντέρ του Pbs για τη ζωή του Malcom Χ, το οποίο δε στέκεται μόνο στην επιφανειακή καταγραφή γεγονότων, καθώς ξετυλίγεται όχι μόνο μέσα από το υλικό των ομιλιών του, αλλά και μέσα από τα μάτια όσων τον γνώρισαν, συνεργάστηκαν και «πολέμησαν» στο πλευρό του.


 
εμφάνιση σχολίων