0
1
σχόλια
255
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Οκτώ στους δέκα περιορίζουν ακόμα και τα βασικά είδη διατροφής, σύμφωνα με την νέα έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
8 Φεβρουαρίου 2013

Ελλάδα 2013. Η κατρακύλα του εισοδήματος των νοικοκυριών ισούται με κάθετη μείωση της κατανάλωσης, ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί. Η αγοραστική δύναμη των ελλήνων έχει μειωθεί κατά 50%, ενώ 8 στους 10 περικόπτουν ακόμα και από βασικά είδη διατροφής, σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: Το 93% έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος. Το 79% έχουν περιορίσει ακόμα και τις βασικές αγορές διατροφής, ενώ το 42,5% των νοικοκυριών αγοράζουν προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.

Τα νοικοκυριά δανείζονται από συγγενείς και κάρτες για να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις, ενώ το 40% έχουν καθυστερημένες οφειλές, οι οποίες στην πλειοψηφία τους αφορούν πάγιες ανάγκες όπως ηλεκτρικό, νερό, δανειακές υποχρεώσεις και οφειλές προς την εφορία. Οι περικοπές σε δαπάνες θέρμανσης φτάνουν το 83%, και το 92% στις δαπάνες για είδη ρουχισμού.

Το 40% των νοικοκυριών έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο, ενώ στο ίδιο ποσοστό οι (ολοένα και πιο μειωμένες) συντάξεις αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος.

Η ακρίβεια αναγκάζει το 47% των νοικοκυριών να δέχονται τη μη έκδοση αποδείξεων στις αγορές τους, προκειμένου να επιτύχουν χαμηλότερη τιμή.

«Η ανάγκη για παρεμβάσεις είναι επιτακτική» τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, και εξηγεί τα αυτονόητα της αλυσιδωτής αντίδρασης: πως δηλαδή η σκληρή περιοριστική πολιτική που εφαρμόζεται προκαλεί επιπτώσεις στην παραγωγή, την κατανάλωση, την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις επενδύσεις, και ως εκ τούτων και στην απασχόληση.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα παρέμεινε στη λίστα με τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης και για το 2012.

εμφάνιση σχολίων