0
1
σχόλια
677
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Οι New York Times γράφουν για την περιοδεία του Τσίπρα στο εξωτερικό

DOC TV
30 Ιανουαρίου 2013
«Ο 38χρονος αριστερός ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας -και πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της- ζήτησε την Παρασκευή 25.01 τη σύγκληση μιας πανευρωπαϊκής συνδιάσκεψης για την ελάφρυνση του συντριπτικού δημοσίου χρέους της χώρας του, που δεν απειλεί μόνο την ίδια, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε επίσης πως θεωρεί πως δεν είναι δυνατόν να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ομάδα των δεκαεπτά κρατών που χρησιμοποιούν το ευρώ ως νόμισμά τους. Η υπερχρέωση της Ελλάδας εγείρει ανησυχίες πως η χώρα θα μπορούσε να εγκαταλείψει ή να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη, μια εξέλιξη που πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως θα απειλούσε την επιβίωση του ευρώ.

«Με αποκαλούν τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο της Ευρώπης» δήλωσε ο Τσίπρας σε συνέντευξή του με τη συντακτική επιτροπή των New York Times. «Αλλά εγώ νιώθω πως το πραγματικά επικίνδυνο είναι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε βαρύ αντίτιμο στο βωμό αυτών των πολιτικών». Ο Τσίπρας βρέθηκε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν συναντήσεις του με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και το Υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον. Αυτό το ταξίδι εντάσσεται σε μια εκστρατεία ενίσχυσης της πολιτικής του αξιοπιστίας και διάψευσης αυτού που οι συνοδοί του αποκαλούν «φαντασιόπληκτη απεικόνισή του ως δημοσιονομική ωρολογιακή βόμβα» από τα κυρίαρχα ελληνικά μίντια, τα οποία, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιοι, ελέγχονται από τις οικογένειες των λεγόμενων «ολιγαρχών» και των προνομιούχων -που φοβούνται την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Με δεδομένη την αστάθεια του υπό συντηρητική ηγεσία κυβερνητικού συνασπισμού που ανέλαβε μετά τις εκλογές του Ιουνίου, η οποιασδήποτε πρόταση μομφής θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε νέες εκλογές, οι οποίες μπορεί να έδιναν στον Τσίπρα το εκλογικό εύρος που θα του επέτρεπε να σχηματίσει κυβέρνηση. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει σχεδόν στο 30%, πάνω κάτω όσο ο πυλώνας του εν ενεργεία κυβερνητικού συνασπισμού, η συντηρητική Νέα Δημοκρατία.

Μέσα στον Ιανουάριο, ο Τσίπρας επισκέφθηκε και τη Γερμανία, τη χώρα με την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, που παίζει κεντρικό ρόλο στην επιβολή της άποψης πως η Ελλάδα οφείλει να υποβληθεί σε θυσίες και να της επιβληθεί σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, έναντι της βοήθειας που της παρέχουν οι εταίροι της για την αποπληρωμή των χρεών της. Ο Τσίπρας επιχειρηματολόγησε πως αυτή η στρατηγική δεν αποδείχθηκε μόνο πολυδάπανη αποτυχία, αλλά και αύξησε το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ της, ενώ η ανεργία και οι περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα πυροδοτούν εκτεταμένη λαϊκή οργή.

Ύστερα από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης στη χώρα, δήλωσε πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση». Τα συμπτώματά της εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, όπου οι εργαζόμενοι στον υπόγειο σιδηρόδρομο, εξοργισμένοι από τις περικοπές στους μισθούς τους, παρέλυσαν ένα συγκοινωνιακό δίκτυο που μεταφέρει ημερησίως ένα εκατομμύριο επιβάτες. Προκειμένου να σταματήσει την απεργία, η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα επιστράτευσης των απεργών, κίνηση που κανονικά προβλέπεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο Τσίπρας δήλωσε πως θα επιθυμούσε τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης που θα έθετε τέρμα στην περιοριστική προσέγγιση της κρίσης και τις πολιτικές λιτότητας, πράγμα που το θεωρεί απαραίτητο προκειμένου να επιστρέψει στην Ευρώπη η ανάπτυξη και να αποφευχθεί η επιδείνωση της οικονομικής δυσθυμίας. «Ζητούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μια πανευρωπαϊκή λύση», δήλωσε. «Μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, στην οποία θα συμμετείχαν όλα τα κράτη της περιοχής που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υπερχρέωσης». Υπογράμμισε, δε, την αναλογία αυτής της πρότασης με τη συμφωνία χρέους του Λονδίνου του 1953, στο οποίο η μεταπολεμική Γερμανία ελαφρύνθηκε από το 50% του χρέους της, ενώ της δόθηκε τριακονταετής περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή του.

Ο Τσίπρας διαβεβαίωσε πως η -υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ- γερμανική κυβέρνηση χρησιμοποιούσε την πιθανότητα αποβολής της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως μέσο πίεσης, προκειμένου να επιβάλλει την περιοριστική της οπτική και τα μέτρα λιτότητας, αλλά κατά τη γνώμη του ούτε η Γερμανία ούτε οι υποστηρικτές της δεν επιθυμούν να δουν τη χώρα να εγκαταλείπει το ευρώ. «Οι συνεχόμενες απειλές πως θα μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη ήταν εντελώς αβάσιμες», είπε. «Ήταν απλά ένας τρόπος να μας εκβιάζουν».

Το άρθρο του Rick Glastone δημοσιεύθηκε στους New York Times.

ppol.gr

εμφάνιση σχολίων