0
1
σχόλια
393
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Politeia 2.0., μια μεγαλόπνοη προσπάθεια

DOC TV
19 Δεκεμβρίου 2012
Η Ελλάδα ξεχώρισε στα βραβεία κοινωνικής καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με δύο διακρίσεις: αφενός μεν για τη φοιτητική ομάδα του Symbiosis που ανέπτυξε ένα προηγμένο εργαλείο για ασθενείς από Αλτσχάιμερ και αφετέρου για το πρότζεκτ Politeia 2.0, που κέρδισε το βραβείο κοινού.

Η Politeia 2.0, δηλαδή η Πολιτεία 2ης Γενιάς, είναι το νέο όραμα της ομάδας που έστησε τις εκδηλώσεις «Φαντάσου την Πόλη» σε όλη τη χώρα με σκοπό να διεκδικήσουμε ξανά τις πόλεις μας. Το νέο πρότζεκτ είναι ακόμα πιο μεγαλόπνοο: μέσα από τη θεσμική κρίση που περνάει η Ελλάδα και η Ευρώπη, μια νέα πλατφόρμα θα δικτυώσει ανθρώπους και οργανισμούς και θα προσπαθήσει να γεννήσει τις ιδέες που θα οδηγήσουν στη «νέα Πολιτεία».

Σε αυτήν την Πολιτεία το δημοκρατικό έλλειμμα θα είναι παρελθόν, ο πολίτης θα συμμετέχει ενεργά στα κοινά και στη λήψη των αποφάσεων. Η Δημοκρατία θα περάσει σε επόμενο επίπεδο, με τη βοήθεια βέβαια της τεχνολογίας. Το πρώτο στάδιο του πρότζεκτ θα στήσει Κέντρα Αλληλεπίδρασης Πολιτών σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σημεία δηλαδή στα οποία οι πολίτες θα μπορούν να συναντηθούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να κάνουν προτάσεις για νέα εργαλεία (π.χ. εφαρμογές για κινητά) και άλλες καλές πρακτικές που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή. Όλα αυτά θα συγκεντρωθούν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με τα κοινωνικά δίκτυα. Στο δεύτερο στάδιο, το καλοκαίρι του 2013 στην Αθήνα θα φιλοξενηθεί ένα Φεστιβάλ Ευρωπαίου Πολίτη (ενόψει μάλιστα του Ευρωπαϊκού Έτους του Πολίτη). Θα περιλαμβάνει υπαίθριες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις, διαλέξεις, μαραθώνιες αναγνώσεις αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων κ.ά.

Στην ουσία η Politeia 2.0 θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει ό,τι υλικό και ιδέα υπάρχουν διαθέσιμα, καθώς και καλές δημοκρατικές πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί αλλού, μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δικτυώσει έλληνες και ευρωπαίους πολίτες. Η Ελλάδα θα μπορέσει να εξελίξει και να αναπροσδιορίσει την έννοια της Δημοκρατίας που η ίδια γέννησε, και το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας θα το μοιραστεί με όλο τον κόσμο. Όπως γράφουν και στη διακήρυξή τους οι εμπνευστές της Politeia 2.0: «Η Αθήνα μπορεί να γίνει το παγκόσμιο κέντρο Δημοκρατίας, μια “Silicon Valley” διανοητών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο που θα μοιραστούν και θα δοκιμάσουν ιδέες, τις οποίες θα εξάγουν σε διεθνές επίπεδο». Ουτοπικό; Θα φανεί στην πράξη. Όποιος θέλει να γίνει Politis 2.0, μπορεί να κάνει εγγραφή εδώ.

Πηγή: Η Καθημερινή


Διαβάστε επίσης: ΔΡΑΣΗ: Φωτίζοντας την πόλη


εμφάνιση σχολίων