0
1
σχόλια
240
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας και μείωση του προσδόκιμου ζωής

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
23 Ιανουαρίου 2013

Το βρέφος 33 ημερών που μεταφέρθηκε από τη Λέρο στο Ηράκλειο με ασιτία, δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Εκτός από ασιτία, παρουσίαζε και συμπτώματα σήψης και υποθερμίας. Ζύγιζε μόλις 3 κιλά, ενώ είχε γεννηθεί 3,5. Κι ενώ όλοι τώρα ψάχνουν αν έφταιγε η αμέλεια της μητέρας ή η απουσία γιατρού και υποδομών στο νησί, η επιδείνωση του δείκτη βρεφικής θνησιμότητας στη χώρα μας παραμένει γεγονός και συνδέεται όντως με την κρίση.

Η βρεφική θνησιμότητα σε μια χώρα είναι δείκτης της ποιότητας ζωής σε αυτή, και η κρίση στην Ελλάδα από ό,τι φαίνεται επηρεάζει αισθητά και τα δύο. Από το 1950 και μετά είναι η πρώτη φορά που αυξάνεται το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στη χώρα μας. Πριν από το 1998, ο δείκτης βρισκόταν στο 2,7 (αναλογία ανά 1.000 παιδιά ηλικίας μέχρι ενός έτους), ενώ σήμερα βρίσκεται στο 3,9, σύμφωνα με τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που διεξάγει η Παγκόσμια Τράπεζα. Φυσικά, αυτό συνεπάγεται ότι θα μειωθεί και το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα κατά δύο με τρία χρόνια.

Όλα αυτά είναι αναμενόμενες συνέπειες της κρίσης: όπου εμφανίζεται πέφτει το προσδόκιμο ζωής και ανεβαίνει η βρεφική θνησιμότητα, Δηλαδή βίαιη πτώση του βιοτικού επιπέδου: κακή διατροφή, χειρότερες συνθήκες ζωής στο σπίτι (όπως απουσία θέρμανσης), ελλιπής προγεννητικός έλεγχος λόγω έλλειψης χρημάτων ή μη κάλυψης από ασφαλιστικούς οργανισμούς. Όλα αυτά συμβάλλουν στη βρεφική θνησιμότητα, λένε οι ειδικοί, ενώ δεν παίζει τόσο ρόλο η επάρκεια των υπηρεσιών υγείας σε μια χώρα.

εμφάνιση σχολίων