0
1
σχόλια
330
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Τέλος στην ατιμωρισία συν 16.000 υπογραφές για το δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, που πέρυσι στο Σύνταγμα έχασε την ακοή του από χειρομβοβίδα κρότου-λάμψης

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
4 Δεκεμβρίου 2012
«Η δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή. Η δημοσιογραφία πρέπει να είναι κωφή;». Ο Μανώλης Κυπραίος είναι ένα από τα πολλά θύματα της ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας των τελευταίων ετών. Τον Ιούνιο του 2011 και ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα, δέχτηκε μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης από αστυνομικό σύμφωνα με την εντολή διοικητή αστυνομικής μονάδας. Μάλιστα, λίγο πριν από την εκτόξευση της χειροβομβίδας, είχε δηλώσει τη δημοσιογραφική του ιδιότητα. Ο δημοσιογράφος, στην προσπάθειά του να φτάσει πεζός στο νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό του, ξυλοκοπήθηκε άγρια από μέλη της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει εντελώς την ακοή του και από τα δύο αυτιά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Μέχρι στιγμής δικαιοσύνη για το συγκεκριμένο περιστατικό (όπως και για τόσα άλλα) δεν έχει αποδοθεί, αν και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών είχε απαγγείλει το 2011 κατηγορίες προς τον «άγνωστο» αστυνομικό, για εσκεμμένη πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης.

Η Διεθνής Αμνηστία αποφάσισε να λάβει δράση για την υπόθεση Κυπραίου, και εμμέσως να αναδείξει το γεγονός της ατιμωρησίας της αστυνομικής βίας. Όλο τον Οκτώβριο συγκέντρωνε υπογραφές ζητώντας από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να διεξάγει άμεση, ενδελεχή και αμερόληπτη ποινική έρευνα και να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι για τον τραυματισμό αστυνομικοί θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Τελικά συγκεντρώθηκαν 16.000 υπογραφές (από Ελλάδα, Ισπανία, Βέλγιο, Πορτογαλία), οι οποίες παραδόθηκαν από τον ίδιο τον Κυπραίο και αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας στον Δένδια, την περασμένη Παρασκευή. Ακολούθησε δράση των ακτιβιστών της οργάνωσης έξω από το σταθμό μετρό Κατεχάκη, με σύνθημα «Η δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή. Η δημοσιογραφία πρέπει να είναι κωφή;», υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να μπει «τέλος στην ατιμωρησία» και προτείνει μια σειρά από μέτρα, όπως τη διασφάλιση της αναγνωρισιμότητας των αστυνομικών που βρίσκονται σε υπηρεσία και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης καταγγελιών για μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

Η γενικότερη εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την αστυνομική βία στην Ελλάδα είναι εδώ.

εμφάνιση σχολίων