1
1
σχόλια
425
λέξεις
VIDEO

Ο βραβευμένος Manfred Max Neef θέτει απλές λογικές αρχές. Και εξηγεί τι έμαθε δίπλα στους φτωχούς του κόσμου. Με ελλ. υπότιτλους

DOC TV
26 Ιουνίου 2012
Δεν έχουμε ανάγκη από άλλους οικονομολόγους -λογιστάκους, έχουμε ανάγκη από οικονομολόγους φιλόσοφους. Ο Manfred Max Neef είναι ένας βραβευμένος χιλιανός οικονομολόγος που τόλμησε να κάνει αυτό που ελάχιστοι οικονομολόγοι διανοούνται: να αφήσει τα πολυτελή γραφεία και να βγει εκεί έξω, να περπατήσει στις λάσπες, να δει τη φτώχεια κατάματα, από μέσα, να ζήσει, να μιλήσει και να κοιμηθεί με φτωχούς συνανθρώπους του και να μπορέσει να κατανοήσει την «Ξυπόλητη Οικονομία» όπως ονομάζει. Δεν μπορείς να εξηγήσεις τις θεωρίες που έμαθες στο Πανεπιστήμιο σε έναν άνθρωπο που δεν έχει να φάει, λέει, αναγκάζεσαι να μάθεις μια νέα γλώσσα.

«Οι οικονομολόγοι δεν κατανοούν τη φτώχεια, γι’ αυτό υπάρχει». Εξηγεί ότι από απέναντι από αυτήν την ανεπανάληπτη συσσώρευση γνώσης του τελευταίου αιώνα (που δεν αξιοποιούμε) βρίσκεται η μόνιμη δημιουργικότητα που αναδύεται (και προκαλείται) από τη φτώχεια. Απέναντι από την απληστία υπάρχει ένας κόσμος αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης, «Όσο περίεργο και αν ακούγεται οι πλουσιότεροι είναι οι πιο άπληστοι».

«Είμαστε ηλίθιοι» μας πετάει κατάμουτρα και προειδοποιεί ότι έρχεται δεύτερη, χειρότερη κρίση για την οποία ευθύνεται η συστηματική ανθρώπινη βλακεία. Ο Max Neef θέτει τις δικές του αξίες και τα θεμέλια για μια ανθρώπινη οικονομία:

-Η παραδοχή ότι η οικονομία υπάρχει για να υπηρετεί την ανθρωπότητα και όχι το αντίθετο
-Η παραδοχή ότι η ανάπτυξη είναι πάνω από όλα τα έμβυα όντα και άνθρωποι, όχι τα αντικείμενα
- Η παραδοχή ότι χωρίς τα οικοσυστήματα και τη βιόσφαιρα ούτε οικονομία μπορεί να υπάρξει, ούτε ανθρώπινη ζωή.
- Ο διαχωρισμός: άλλο πράγμα η μεγέθυνση και άλλο η ανάπτυξη. Απορρίπτει συλλήβδην την έννοια της συνεχούς οικονομικής μεγέθυνσης. Η βιόσφαιρα είναι πεπερασμένη, και η μεγέθυνση βελτιώνει την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής μέχρι ενός ορίου.

Στο ερώτημα πώς θα ανατραπεί όλο αυτό το παράλογο σύστημα, δεν είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Το σύστημα δεν θα το ανατρέψω εγώ, το σύστημα θα ανατραπεί από διεργασίες καταστροφής» λέει, και απορεί πώς για παράδειγμα στην Αμερική δεν έχει βγει ακόμα ο κόσμος στους δρόμους να καταστρέφει ότι βρίσκει μπροστά του. Η μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη αποτελεί ένα νέο είδος παράλογης οικονομίας, επισημαίνει: οι πολίτες της κοιμούνται μέσα σε αυτοκίνητα, παρκαρισμένα μπροστά στα σπίτια τους, που τους πήραν πλέον οι τράπεζες!


O Manfred Max Neef είναι γερμανικής καταγωγής Χιλιανός οικονομολόγος και περιβαλλοντολόγος. Ταξίδεψε στην Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ κι έζησε ανάμεσα σε φτωχούς πληθυσμούς. Το 1981 έγραψε το βιβλίο “From the Outside Looking In: Experiences in Barefoot Economics” (Κοιτάζοντας απέξω μέσα: εμπειρίες στα Ξυπόλητα Οικονομικά) και έχει βραβευτεί με το Right Livelihood Award, ένα είδος «εναλλακτικού» Νόμπελ.


εμφάνιση σχολίων