1
1
σχόλια
1358
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
 
DOCTV.GR
16 Φεβρουαρίου 2024
Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (7 με 17 Μαρτίου), ανακοίνωσε τις ταινίες που θα πάρουν μέρος στα τρία διαγωνιστικά τμήματα της φετινής διοργάνωσης: το Διεθνές Διαγωνιστικό, το Newcomers και το >>Film Forward. Τα ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στα τρία τμήματα πραγματοποιούν την παγκόσμια, διεθνή ή ευρωπαϊκή πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ, ενώ η ταινία που θα κερδίσει τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Διεθνές Διαγωνιστικό βρίσκει αυτόματα θέση στη λίστα προεπιλογής για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ: 12 είναι οι ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα που διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο με χρηματικό έπαθλο 12.000 Ευρώ. Πρόκειται για το «Αδέσποτα Κορμιά» της Ελίνας Ψύκου που αφορά την αναζήτηση από 4 γυναίκες της σωματικής τους αυτονομίας. Tο «Αζήτητοι» της Μαριάννας Οικονόμου (Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες), για την σκοτεινή ιστορία εκατοντάδων φυματικών που πέθαναν πριν 80 χρόνια στη χώρα μας χωρίς να τους αναζητήσει κανείς. Το «Unclickable» του Μπάμπη Μακρίδη εξερευνά τον κόσμο της ψηφιακής διαφημιστικής απάτης.  Το «A New Kind of Wilderness» της Σίλγιε Έβενσμο Γιάκομπσεν αφορά έναν ξαφνικό θάνατο που θα ανατρέψει την γαλήνη μιας οικογένειας.

Το «And so it Begins» της Ραμόνα Σ. Ντίας παρακολουθεί τις απόπειρες ενός λαϊκού κινήματος στις Φιλιππίνες να υπερασπιστεί τις έννοιες της ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Το «Forest» της Λίντια Ντούντα, παρατηρεί της αλλαγές στη ζωή μιας οικογένειας που κατοικεί στο δάσος, στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας, σε σχέση με την εμφάνιση στα μέρη τους των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη. Το «Johatsu-Into Thin Air» των Αράτα Μόρι και Αντρέας Χάρτμαν, παρουσιάζει τους μυστηριώδεις "νυχτερινούς μεταφορείς" στην Ιαπωνία, οι οποίοι βοηθούν ανθρώπους να "εξαφανιστούν" εν μία νυκτί από προσώπου γης. Το «My Stolen Planet» της Φαραχνάζ Σαριφί παρουσιάζει τις κεντημένες σε εύθραυστο φιλμ αναμνήσεις της Φαράχ: μιας γυναίκας που συλλέγει θραύσματα από φιλμάκια Super8 για την ομορφιά της καθημερινότητας στο Ιράν στη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης.

Το «Nocturnes» των Ανιρμπάν Ντούτα και Ανουπάμα Σρινιβασάν, ακολουθεί την οικολόγο Μάνσι σε μία αποστολή στα δάση των Ιμαλαϊων. Το «Pol Pot Dancing» του Ενρίκε Σάντσες Λανς, παρουσιάζει την ιστορία μίας κορυφαίας χορεύτριας στην βασιλική αυλή της Καμπότζης που μεγαλώνει σαν παιδί της τον μικρό αδελφό του συζύγου της, τον μετέπειτα αιμοσταγή δικτάτορα, Πολ Ποτ. Το «Two Strangers Trying Not to Kill Each Other» των Τζέικομπ Πέρλμάτερ και Μανό Ουιμέ, παρακολουθεί την διαμάχη ενός ηλικιωμένου ζευγαριού μετά από ένα ατύχημα που διαταράσσει τις ισορροπίες στη σχέση τους και τέλος, το «Where We Used to Sleep» του Ματέους Βέρλε ταξιδεύει σε ένα ρουμανικό χωριό στα όρη Απουσένι του οποίου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν λόγο του κοντινού ορυχείου χαλκού.

NEWCOMERS: 12 πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών, διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο "Δημήτρης Εϊπίδης" με χρηματικό έπαθλο 10.000 Ευρώ. Στη Λέσβο της δεκαετίας του '70 και σε μια ιστορία αγάπης αναφέρεται το ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατζηδημητρίου, «Λεσβία». Το «Πανελλήνιον» του των Σπύρου Μαντζαβίνου και Κώστα Αντάραχα έχει σαν θέμα του το εκτός τόπου και χρόνου, σκακιστικό καφενείο στο κέντρο της Αθήνας. Το «Tack» της Βάνια Τέρνερ έχει σαν θέμα του την ολυμπιονίκη που ξεκίνησε το κίνημα #metoo στην Ελλάδα. Το «A Shelter of One's Own της Εύα Τουράν αφορά ένα απομονωμένο καταφύγιο γυναικών. Το «A Stranger Quest» του Αντρέα Γκατόπουλος είναι το πορτρέτο ενός 80χρονου συλλέκτη χαρτών. Το «A Dream Grows in My Dream Every Night» του Βιντ Χάινσεκ εξετάζει την συνύπαρξη του παρελθόντος και του παρόντος στη συλλογική μνήμη ενός χωριού σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Σλοβενίας.

Το «Eternal You» των Μόριτζ Ρίσζβικ και Χαντζ Μπλοκ παρακολουθούμε πως άνθρωποι σε όλο το κόσμο επιχειρούν, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, να συνδεθούν με τους αγαπημένους τους που έχουν φύγει από τη ζωή. Το «Fighting Demons with Dragons» της Καμίλα Μαγκίντ ακολουθεί 3 παιδιά που φοιτούν στο οικοτροφείο Εστερσκοβ, που το μάθημα γίνεται μέσω παιχνιδιού ρόλων. Το «Glass, My Unfulfilled Life» του Ροχίερ Κάπερς είναι η αυτοβιογραφία ενός 50χρονου που φιλοδοξεί να γίνει βιρτουόζος σε ένα αυτοσχέδιο μουσικό όργανο από ποτήρια νερού. Το «May You Will Be Done» του Αντριαν Σιλβέστρε είναι η γλυκόπικρη ιστορία συμφιλίωσης του σκηνοθέτη με τον ηλικιωμένο πατέρα του που ήταν απών από τη ζωή των παιδιών του. Το «Tell Them About Us» της Ραντ Μπεϊρούτι είναι μια ιστορία ενηλικίωσης 6 κοριτσιών, αραβικής, κουρδικής και ρομά καταγωγής, που έρχονται αντιμέτωπα με τον ρατσισμό και τις πιέσεις των οικογενειών τους σε μια επαρχιακή πόλη της Γερμανίας. Τέλος το «Touché» της Μαρτίνα Μόορ είναι η βιογραφία της πρωταθλήτρια της ξιφασκίας Νάταλι Μουλάουζεν.

>>FILM FORWARD: Το τμήμα φιλοδοξεί να παρουσιάσει που αμφισβητούν τις συμβάσεις και διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο του τμήματος που θα τους δώσει και το χρηματικό έπαθλο των 6.000 Ευρώ. Ο Φιλ Ιερόπουλος από "Τα Φυτά" που μας έδωσαν το «Ορφέας 2021» παρουσιάζει το «Avant-Drag» με 10 drag performers να αποδομούν “ιερά και όσια” της ελληνικής κοινωνίας. Το «Πρωτόγαλα» του Παναγιώτη Παπαφράγκου εστιάζει στον κύκλο της ζωής των αμνοεριφίων. Το «Όταν Συναντώ τους Φίλους Μου» του Γιάννη Καρύδα είναι το πορτρέτο ενός άνδρα σε πορεία ψυχικής κατάρρευσης λόγω πολλαπλών προβλημάτων. Το «Chrisotile» της Σάρα Ντελ Πίνο παρακολουθεί εργάτες που έχουν την επικίνδυνη αποστολή να καταστρέψουν καρκινογόνο αμίαντο. Το «Desire Lines» του Ζιλ Ρόσκαμ συνδυάζει την φυλομετάβαση ενός τρανς Ιρανο-Αμερικανού άντρα με την μελέτη αρχείων από το λοατκι παρελθόν. Το μετα-ντοκιμαντέρ «Diagnonsense» της Ανε-Μάρτα Τέιμνς Χάνσγκαρντ που είχε διαγνωστεί με πολλαπλά ψυχικά νοσήματα, αφορά την αυτοθεραπεία της.

Το αυτοβιογραφικό «From Abdul to Leila» της Λεϊλά Αμπαγιαντί περιγράφει την περιπέτειά της όταν μετά από ένα ατύχημα έχασε προσωρινά τη μνήμη της. Το «Holding Back the Tide» της Εμιλι Πάρκερ είναι ένα υβριδικό ντοκιμαντέρ για την queer κοινότητα της Νέας Υόρκης και τον κύκλο της ζωής των στρειδιών. Το «Only Godard» των Αρνό Λαμπέρ και Βενσάν Σορέλ αφορά τον πιο γνωστό “>>film forward σκηνοθέτη” όλων των εποχών, τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Το «Reas» της Λόλα Αρίας είναι ένα υβριδικό μιούζικαλ με πρωταγωνίστριες φυλακισμένες στο Μπουένος Άιρες. Το «Soundtrack to a Coup d' État» του Γιόχαν Γκριμονπρές ερευνά την υπόθεση του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού του Κονγκό, Πατρίς Λουμούμπα και τέλος το «The Forest in Me» της Ρεμπέκα Ε. Μάρσαλ είναι ένα λυρικό κινηματογραφικό γράμμα στο παιδί της.

Ταινία Έναρξης θα είναι το μουσικό ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων του Φερνάντο Τρουέμπα (Τσίκο και Ρίτα, Μπελ Επόκ), «Πυροβόλησαν τον Πιανίστα» με θέμα την Μπόσα Νόβα σε σκίτσα του εικαστικού καλλιτέχνη Χαβιέρ Μαρισκάλ. Θα πραγματοποιηθεί και ένα Spotlight στο έργο του Τρουέμπα που έχει διαπρέψει και ως μουσικός παραγωγός με ταινίες που έχουν τη μουσική σαν άξονα. Ο Ισπανός σκηνοθέτης που πρόσφατα ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της νέας του ταινίας στην Ελλάδα, θα παρευρεθεί στην προβολή και θα βραβευτεί με τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για την συνολική προσφορά του στο σινεμά.


Εκτός από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου ο οποίος έχει σχεδιάσει και την αφίσα της διοργάνωσης, τα φετινά Αφιερώματα αφορούν την φιλμογραφία του Παναγιώτη Ευαγγελίδη στον οποίο θα δοθεί και τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος για το σύνολο του έργου του που εδώ και χρόνια ταξιδεύει και βραβεύεται σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα παραμένει "άγνωστος" για το εκτός φεστιβάλ κοινό (θα παιχτούν τα ντοκιμαντέρ του: Σύλβια Ρόμπυν (2024), Πορτρέτο του Συλλέκτη σε Ώριμη Ηλικία (2023), Οι Γάμοι της Τήλου (2022). Ιρβινγκ Παρκ (2019), Λάμπουν στο Σκοτάδι (2012), Η Ζωή και ο Θάνατος του Σέλσο Τζούνιορ (2012) & Τσιπ και Οβι (2006).

Τέλος, ένα μεγάλο Αφιέρωμα  σε ντοκιμαντέρ με λοατκι+ θεματική υπό τον τίτλο "Citizen Queer", θα παρουσιάσει τα: The Homosexual Century (1979), Μπέτυ (του Δημήτρη Σταύρακα από το 1979), το περίφημο «The Celluloid Closet» (1996) των Ρομπ Επστάιν και Τζέφρι Φρίντμαν, Gendernauts (1999), Queer Japan (2019) και «Οι Γάμοι της Τήλου» (2022). Αυτό το αφιέρωμα θα αφορά και ο φετινός "ΑΚατάλογος" με κείμενα των: Πολ Πρεθιάδο, Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Λήδας Γαλανού, Δημήτρη Παπανικολάου, Σήφη Βαρδάκη, Γιώργου Κρασσακόπουλου, Σιμόν(ε) φαν Σάαρλος, Ορέστη Ανδρεαδάκη, ΝΙΟΝΙΑ φιλμς.

Θα πραγματοποιηθούν Πρεμιέρες ντοκιμαντέρ σπουδαίων δημιουργών όπως το «Menus Plaisirs - Les Troisgros» του βετεράνου Φρέντερικ Γουάιζμαν για ένα από τα σπουδαιότερα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας της Γαλλίας. Το «Occupied City» του Στιβ ΜακΚουίν (Small Axe, Shame), που εξερευνά τα χαμένα ίχνη της γερμανικής κατοχής στο σύγχρονο Αμστερνταμ. Το «Sorry/Not Sorry» των Κάρα Μόνες και Κάρολιν Σου αφορά την καταγγελία 5 γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση από τον κωμικό Λούις Σι Κέι. Το «The Many Lives of Édward Louis» του Φρανσουά Καϊγιά συναντά τον δημοφιλή και στη χώρα μας, Εντουάρ Λουί. Το «Happy Clothes: A Film About Patricia Field» συναντά την ενδυματολόγο των «Sex and the City» & «Emily in Paris». Το «Dario Argento Panico» της Σιμόνε Σκαφάντι μιλάει για τον γνωστό cult σκηνοθέτη και τις συνθήκες που γέννησαν τις πιο εμβληματικές ταινίες του, ενώ το «Catching Fire: The Story of Anita Pallenberg» αφορά τη ζωή της ηθοποιού και μούσας των Rolling Stones Ανίτα Πάλενμπεργκ.

Info: 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. 7 με 17 Μαρτίου. Στις αίθουσες: Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές και Μακεδονικόν. Οι τιμές των εισιτηρίων θα ανακοινωθούν. 


Διαβάστε επίσης:
2024: Τα καλύτερα φιλμ για να δείτε στην Ertflix

Ertflix: Ένας μήνας με φιλμ στον ρυθμό των Όσκαρ
Οι Tαινίες του 2024

Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν
εμφάνιση σχολίων