0
1
σχόλια
501
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Για την περίοδο των γιορτών το Ηarvard μας υπενθυμίζει με μερικές σχετικές έρευνες  την αξία της ευγνωμοσύνης στην θετική ψυχολογία
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
7 Δεκεμβρίου 2023
Κάθε περίοδος διακοπών έρχεται με υψηλές προσδοκίες ωστόσο, για πολλούς αυτή η εποχή του χρόνου είναι πασπαλισμένη με θλίψη, άγχος ή κατάθλιψη. Η σοβαρή κατάθλιψη ή μια σοβαρή αγχώδης διαταραχή ωφελείται από την επαγγελματική βοήθεια, τι γίνεται όμως με εκείνους που απλώς αισθάνονται χαμένοι ή καταβεβλημένοι ή πεσμένοι αυτή την εποχή; Οι έρευνες, λέει το Ηarvard, υποδηλώνουν ότι στις διακοπές των γιορτών, το να είσαι ευγνώμων βοηθάει.

«Η ευγνωμοσύνη είναι μια εκτίμηση για όσα λαμβάνει ένα άτομο, είτε υλικά, είτε άυλα. Με ευγνωμοσύνη, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν την καλοσύνη στη ζωή τους και συνήθως αναγνωρίζουν ότι η πηγή αυτής της καλοσύνης βρίσκεται εν μέρει έξω από τους εαυτούς τους. Ως αποτέλεσμα, τους βοηθά να συνδεθούν με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους -είτε με άλλους ανθρώπους, είτε με τη φύση είτε με μια ανώτερη δύναμη. Στην έρευνα της θετικής ψυχολογίας, η ευγνωμοσύνη συνδέεται έντονα και σταθερά με μεγαλύτερη ευτυχία. Η ευγνωμοσύνη βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο θετικά συναισθήματα, να απολαμβάνουν περισσότερο τις εμπειρίες που ζουν, να βελτιώνουν την υγεία τους, να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες και να δημιουργούν ισχυρότερες σχέσεις» υποστηρίζει το περιοδικό της Ιατρικής Σχολής του Harvard.

Οι έρευνες για την ευγνωμοσύνη: Δύο ψυχολόγοι, ο Dr. Robert A. Emmons του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Davis, και ο Dr. Michael E. McCullough από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, έκαναν μια μεγάλη έρευνα για την ευγνωμοσύνη. Ζήτησαν από όλους τους συμμετέχοντες να γράφουν μερικές προτάσεις κάθε εβδομάδα, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα θέματα.

Μια ομάδα έγραφε για πράγματα για τα οποία ένιωσαν ευγνώμονες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Η δεύτερη ομάδα έγραφε για καθημερινούς εκνευρισμούς ή δυσάρεστα συναισθήματα. Η τρίτη ομάδα έγραφε για γεγονότα που την είχαν επηρεάσει, χωρίς να ορίζεται αν θα ήταν θετικά ή αρνητικά. Μετά από 10 εβδομάδες, όσοι συμμετείχαν στην πρώτη ομάδα ήταν πιο αισιόδοξοι και ένιωθαν καλύτερα για τη ζωή τους. Ασκούνταν επίσης περισσότερο και είχαν λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς από εκείνους που επικεντρώνονταν στα δυσάρεστα.

Ένας άλλος κορυφαίος ερευνητής, ο Δρ Martin E.P. Ο Seligman, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εξέτασε τον αντίκτυπο διαφόρων παρεμβάσεων θετικής ψυχολογίας σε 411 άτομα. Η αποστολή της εβδομάδας ήταν να γράψουν και να παραδώσουν προσωπικά μια επιστολή ευγνωμοσύνης σε κάποιον που δεν είχε ποτέ ευχαριστηθεί δεόντως για την καλοσύνη του/της. Φάνηκε πως η πράξη τους αυτή τους έκανε να νιώθουν καλά και τα οφέλη στην ψυχολογία τους να διαρκούν έως και ένα μήνα.

Οι περισσότερες από τις μελέτες που δημοσιεύονται σχετικά με το θέμα υποστηρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ ευγνωμοσύνης και ευημερίας. Άλλες μελέτες εξέτασαν πώς η ευγνωμοσύνη μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε ζευγάρια διαπίστωσε ότι τα άτομα που αφιέρωσαν χρόνο για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τον σύντροφό τους, όχι μόνο ένιωθαν πιο θετικά προς το άλλο άτομο, αλλά ένιωθαν και πιο άνετα να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τη σχέση τους.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Η συναισθηματική ζωή της γάτας
Έρευνα ActionAid: Το 50% έχει προκατάληψη για τις γυναίκες
Έρευνα: Σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι αναπνέουν τοξικό αέρα
εμφάνιση σχολίων