0
1
σχόλια
1018
λέξεις
CULTURE
Επιμέλεια: Doctv team
 
DOCTV.GR
9 Οκτωβρίου 2023
Ολοκληρώθηκε το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας με την απονομή των βραβείων του το βράδυ του Σαββάτου, 7 Οκτωβρίου. Οι ταινίες που έφυγαν με τα βραβεία:

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας στο «How to Have Sex» της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ. Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για το βραβείο καλύτερης ταινίας, εντυπωσιαστήκαμε από ένα σίγουρο, συμπονετικό ντεμπούτο για τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι αναζητούν τη σύνδεση μεταξύ τους και τη συναίνεση μεταξύ τους. Για την τολμηρή κινηματογραφική γλώσσα, τις δυναμικές ερμηνείες και την ισχυρή κοινωνική απήχηση, η Χρυσή Αθηνά πηγαίνει στη Molly Manning Walker για το How to Have Sex».

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών στο «20.000 Είδη Μελισσών» της Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν. Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για την ανθρώπινη και συνάμα διεισδυτική ματιά σε ένα ευαίσθητο και δύσκολο θέμα, τις αληθινές και μετρημένες ερμηνείες όλου του καστ, και τέλος για τον αριστοτεχνικό και μοναδικό ρυθμό της ιστορίας το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών πηγαίνει στο 20.000 Είδη Μελισσών».

Βραβείο Σεναρίου στο «Μην Πετάξεις Τίποτα» της Λούνα Κάρμουν. Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Ολοι προσπαθούμε να τα καταφέρουμε με τον μόνο τρόπο που ξέρουμε...Ή μας έμαθαν να το κάνουμε. Αυτό το βραβείο απονέμεται σε μια ταινία που έχει αντιμετωπίσει το παιδικό τραύμα με έναν τολμηρό πρωτότυπο τρόπο».

Ειδική Μνεία στο «Σχιστά Μάτια» του Αντονι Σιμ. Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για την ευγενική και στοχαστική γεφύρωση δύο ξεχωριστών κόσμων, η ειδική μνεία πηγαίνει στο Σχιστά Μάτια».

Ειδική Μνεία στο «Η Θεωρία του Σύμπαντος» του Τιμ Κρούγκερ. Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για το εύρος και το κινηματογραφικό του επίτευγμα που απεικονίζει την Ευρώπη μέσα από ένα γραφικό και πολυσυλλεκτικό παρελθόν, η ειδική μνεία πηγαίνει στο Η Θεωρία του Σύμπαντος».

Βραβείο Κοινού στο «Ρισελιέ» του Πιερ-Φιλίπ Σεβινί.
Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) στο «Ρισελιέ» του Πιερ-Φιλίπ Σεβινί.
Με τα λόγια της ΠΕΚΚ: «Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) δίνεται σε μια ταινία που διαθέτει συγκροτημένη σεναριακή και δραματουργική μορφή. Με σύγχρονη ρεαλιστική αναπαράσταση, αποφεύγει το μελόδραμα και προκρίνει τη σκηνοθετική σκληρότητα και αμεσότητα. Θαρραλέα και χωρίς εκπτώσεις μελετά τη βαρβαρότητα της ακραίας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, κυρίως μεταναστών, σε μια χώρα του δυτικού κόσμου, εκεί που είθισται να θεωρείται ότι όλα βαίνουν καλώς. Δυστυχώς αυτή η πραγματικότητα είναι παρούσα κάθε μέρα στην καθημερινότητά μας, άκρως επίκαιρη, καθώς διαπερνά και ριζώνει μέσα στις τάξεις των ίδιων των εργαζομένων ελλείψει συλλογικότητας. Η ταινία προάγει τις ηθικές αξίες της αλληλεγγύης και της ατομικής και συλλογικής αξιοπρέπειας γενικότερα των ανθρώπων, αξίες τόσο αναγκαίες στο σήμερα, μέσα από μια ολοκληρωμένη αισθητική δημιουργία».

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο «H Μητέρα του Ψεύδους» της Ασμε Ελ Μουντίρ.
Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Εκ μέρους των μελών της κριτικής επιτροπής ντοκιμαντέρ επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα προγράμματος του φεστιβάλ που επέλεξε δυνατές και αξιομνημόνευτες ταινίες. Αλλά δυστυχώς πρόκειται για διαγωνισμό, οπότε έπρεπε να κάνουμε επιλογές. Μια εξαιρετική καινοτόμος και έξυπνη αναπαράσταση μιας επώδυνης και ξεχασμένης περιόδου στην ιστορία της ίδιας της οικογένειας της σκηνοθέτιδας και της πατρίδας της, του Μαρόκου. η σκηνοθέτις δημιουργεί έναν πολυεπίπεδο κόσμο, που περιλαμβάνει μαρτυρίες της ίδιας της οικογένειας, των γειτόνων και μια λεπτομερή μικρογραφία-αναδημιουργία του οικογενειακού σπιτιού και της γειτονιάς».

Ειδική Μνεία στο «Queendom» της Aνια Γκαλντάνοβα. Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Αυτό το εξαιρετικά δυνατό ντοκιμαντέρ δεν χαρίζεται στους θεατές και τους μεταφέρει σε μια καθηλωτική εμπειρία που κανείς δεν πρέπει να υπομείνει. Ο σκηνοθέτης Mstyslav Chernov, μας ξεναγεί με τη φωνή και την κάμερά του στον εφιάλτη που αντιμετωπίζει καθώς προσπαθεί, ως δημοσιογράφος, να μοιραστεί τις συγκλονιστικές εικόνες από την πολιορκημένη Μαριούπολη».

Ειδική Μνεία στο «20 Μέρες στη Μαριούπολη» του Μστισλάβ Τσέρνοφ. Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Το πορτρέτο ενός όμορφου και δυνατού χαρακτήρα που υποφέρει για τις θαρραλέες πράξεις του, οι οποίες διαφωνούν με τα τρέχοντα γεγονότα στη σημερινή Ρωσία. Επιθυμούμε να συγχαρούμε την ομάδα πίσω από την ταινία για τη γενναιότητα και την εξαιρετική κινηματογραφική τους δημιουργία που μας επιτρέπει στενή πρόσβαση στην πρωταγωνίστριά της, αλλά και αποτυπώνει μια προσέγγιση με μεγαλύτερο φακό του κόσμου που την ακούει».

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Χρυσή Αθηνά Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο «Φως εκ Φωτός» του Νεριτάν Ζιντζιρία.
Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Η ταινία στην οποία επιλέξαμε να δώσουμε το βραβείο της χρυσής Αθήνας καλύτερης ταινίας μας συγκίνησε βαθιά με έναν τρόπο που μόνο η τέχνη του κινηματογράφου μπορεί να το κάνει. Είναι αυτή η περιοχή του άλεκτου όπου ο λόγος δεν έχει τόση σημασία για να αναλύσεις μια ταινία γιατί οι αισθήσεις και τα συναισθήματα που σου έχει προκαλέσει δεν μπορούν να χωρέσουν σε λέξεις. Μια ταινία που ανακατεύει παράδοξα και τολμηρά τα υλικά της δημιουργώντας ένα υβριδικό αλλά εντελώς προσωπικό σύμπαν που συνδέει την μεταφυσική φώτιση με το φως που αποτυπώνεται πάνω στο φιλμ φωνάζοντας δυνατά, ναι, το σινεμά είναι η δική μας εκκλησία».

Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο «Ανορθόδοξος» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου.

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο «Midnight Skin» του Μανώλη Μαυρή.

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στον Τομ Φλόιντ για την ταινία «Η Πορνογραφική Συλλογή του Κάφκα» του Αριστοτέλη Μαραγκού.

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Καραφίλ Σένα για την ταινία «Διάβαση» των Αινεία Τσαμάτη και Κατερίνας Μαυρογεώργη.

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στην Σοφία Σιμώνη για την ταινία «Days of a Lilac Summer» της Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου.

Ειδική Μνεία στο «Θυμωμένο Ψάρι» του Κωνσταντίνου Χαλιάσα.

Onassis Award στο «H Πορνογραφική Συλλογή του Κάφκα» του Αριστοτέλη Μαραγκού. Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «To φετινό Onassis Award απονέμεται σε μια ταινία που ξεχώρισε για το καλλιτεχνικό θάρρος και την τεχνική αρτιότητά της. Μια ταινία που τολμά να αγγίξει με χιούμορ μια θρυλική προσωπικότητα, σπάζοντας τη φόρμα της βιογραφίας, χρησιμοποιώντας ως μέσο μία και μόνο γραμμή. Το βραβείο απονέμεται στην ταινία Η ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ του Αριστοτέλη Μαραγκού και συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ για την ανάπτυξη της επόμενης ταινίας του σκηνοθέτη».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 Ευρώ που προσφέρει το ONASSIS CULTURE. Η επιχορήγηση προσφέρεται σε κάθε σκηνοθέτη/-ιδα για την ανάπτυξη του σεναρίου της μικρού ή μεγάλου μήκους ταινίας του/της.Σημείωση: Διευκρινίζεται ότι από τις ταινίες μικρού μήκους που διαγωνίστηκαν στις «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» των 29ων Νυχτών Πρεμιέρας, θα εξαιρεθούν από την βράβευση με το Onassis Award όσες ταινίες μικρού μήκους έχουν λάβει κατά την παραγωγή τους την υποστήριξη του Onassis Culture καθώς και όσες αντίστοιχα θα έχουν ήδη βραβευτεί με το ίδιο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας.


Διαβάστε επίσης: 
Έφυγε ο καλλιτέχνης Στέλιος Φαϊτάκης
«Είμαι μία απόλυτα χορτασμένη γυναίκα»
Το Poor Things βρυχάται
εμφάνιση σχολίων