0
1
σχόλια
263
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Το ψεύδος μπορεί να φτάσει σε ένα τόσο ακραίο επίπεδο, ώστε οι ψευδόμενοι να μην ξέρουν πια ότι ψεύδονται»
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
21 Ιουλίου 2023
«Ο Στάλιν και τα υποχείριά του ψεύδονταν συνεχώς κάθε στιγμή και σε κάθε περίπτωση και αφού ψεύδονταν διαρκώς δεν ήξεραν πια ότι ψεύδονται. Και όταν καθένας ψεύδεται, κανείς πλέον δεν ψεύδεται όντας ψευδόμενος». Θα ήθελα να σκεφτούμε αυτή τη φράση του Μπόρις Σουβάριν, από το βιβλίο του για τον Στάλιν, γιατί μας αφορά άμεσα.

Ψεύδη εκ μέρους των κυβερνήσεων, των μέσων τους ενημέρωσης και των συνεργατών τους λέγονταν ανέκαθεν, αλλά μου φαίνεται κρίσιμης σημασίας η σκέψη που ο Σουβάριν προσθέτει στη διάγνωση: το ψεύδος μπορεί να φτάσει σε ένα τόσο ακραίο επίπεδο, ώστε οι ψευδόμενοι να μην ξέρουν πια ότι ψεύδονται και συνεχίζοντας να ψεύδονται, κανείς να μην ψεύδεται πλέον.
 

Τζόρτζιο Αγκάμπεν, Οι δύο όψεις της εξουσίας, εκδ. Παρέγκλισις. Ο Giorgio Agamben (Τζιόρτζιο Αγκάμπεν, 1942), υπήρξε καθηγητής φιλοσοφίας στο Ινστιτούτο αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Βενετίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή πάνω στην πολιτική σκέψη της Σιμόν Βέιλ. Ο Αγκάμπεν παρακολούθησε τα Le Thor σεμινάρια του Μάρτιν Χάιντεγκερ το 1966 και το 1968. Υπήρξε μέχρι το 1996 επιμελητής της ιταλικής έκδοσης των Aπάντων του Βάλτερ Μπένγιαμιν και συνοδοιπόρος με την σκέψη, μεταξύ άλλων, των Γκυ Ντεμπόρ, Ζυλ Ντελέζ, Μισέλ Φουκώ και Βάλτερ Μπένγιαμιν. Κεντρική θέση στη σκέψη του καταλαμβάνουν οι έννοιες της «κατάστασης εξαίρεσης», «μορφής-ζωής και homo sacer καθώς κι αυτή της βιοπολιτικής (που δανείζεται από τον Μ. Φουκώ, αν και τροποποιεί το νόημά της).


Διαβάστε επίσης:
Τζόρτζιο Αγκάμπεν: Όταν το σπίτι καίγεται
Αγκάμπεν: Θα επιδιώξουν να συνεχίσουν ότι δεν έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν
εμφάνιση σχολίων