0
8
σχόλια
669
λέξεις
VISUALISM
Από τις ακροπόλεις έως το μαυσωλείο-ντισκομπάλα, αυτά είναι τα σημαντικότερα μνημεία όχι μόνο του Ιράν αλλά της ανθρωπότητας
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
9 Ιανουαρίου 2020
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε το Ιράν ότι θα βάλει στο στόχαστρο τις πολιτιστικές του τοποθεσίες, εάν εκείνο επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικές εγκαταστάσεις. «Αν κάνουν οτιδήποτε, θα υποστούν μεγάλα αντίποινα. Αυτοί έχουν δικαίωμα να σκοτώνουν υπηκόους μας κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να αγγίξουμε τους πολιτιστικούς τους χώρους; Δεν πάει έτσι», είπε.

Ξέρει όμως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τι ακριβώς θα χαθεί αν κάνει κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι. Διότι με πολιτισμό που χρονολογείται 5.000 χρόνια πίσω και βάλε, αλλά και πάνω από 20 χώρους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, η κληρονομιά του Ιράν είναι πλούσια και μοναδική, ειδικά η θρησκευτική της αρχιτεκτονική, η οποία επιδεικνύει βαθιά γνώση της γεωμετρίας, του αφηρημένου σχεδιασμού και της προ-βιομηχανικής μηχανικής. Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία του Ιράν:

Η αρχαία Περσέπολη: Η αρχαία πόλη της Περσέπολης, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Ιράν ανάμεσα στις πόλεις Σιράζ και Ισφαχάν. Μεταξύ του 550 και του 330 π.Χ. υπήρξε η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών και σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο εντυπωσιακούς προορισμούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος παγκοσμίως. Το μνημειακό συγκρότημα που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Πολλά μέρη της έχουν καταστραφεί όμως άλλα διατηρούνται καλά, συμπεριλαμβανομένων μερικών αγαλμάτων και αναγλύφων από ταύρους, λιοντάρια, μυθικά πλάσματα και πολίτες της πολυπολιτιστικής αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών. Τα ερείπιά της αποτελούν διεθνή πολιτιστική κληρονομιά.

Το τζαμί Shah Cheragh, στη Σιράζ: Το όνομα μεταφράζεται ως «Βασιλιάς του Φωτός» και υπάρχει καλός λόγος για αυτό. Στο εσωτερικό του, καλύπτεται εξ ολοκλήρου με περίπλοκα γεωμετρικά σχέδια από πλακάκια ψηφιδωτού μωσαϊκού, δημιουργώντας ένα αλλόκοτο φωτισμό. Είναι ένα σκοτεινό μέρος προσκυνήματος, αλλά το αποτέλεσμα έχει παρομοιαστεί με το να είσαι μέσα σε μια γιγαντιαία ισλαμική ντισκομπάλα.

Ο καθεδρικός Vank: Το Ιράν έχει μακρά χριστιανική ιστορία, ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την Αρμενία στα βορειοδυτικά σύνορά της. Τρεις από τις παλαιότερες εκκλησίες της περιοχής είναι τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Ο καθεδρικός ναός Vank, κοντά στο Isfahan, χτίστηκε από τους Αρμένιους που οδηγήθηκαν στην περιοχή από τον Shah Abbas I της Περσίας κατά τους Οθωμανικούς πολέμους τον 17ο αιώνα. Το εσωτερικό είναι ένα ανατριχιαστικό συνονθύλευμα τοιχογραφιών και επιχρυσωμένων γλυπτών.

Οι γέφυρες του Isfahan: Οι μεγάλες γέφυρες της πρώην πρωτεύουσας του Ιράν, που χτίστηκαν κατά το 17ο αιώνα είναι κατορθώματα μηχανικής και αισθητικής. Η περίφημη γέφυρα Khaju, μήκους 130 μέτρων, χρησίμευσε ως φράγμα και πύλη για τον έλεγχο του ποταμού Zayanderud καθώς και για να τον διασχίζουν οι άνθρωποι, ενώ ο κεντρικός κλίτος ήταν ένας σκιερός δημόσιος χώρος συνάντησης με τσάι.

Το τζαμί Sheik Lotfallah: Δεν είναι το μεγαλύτερο τζαμί της πόλης, αλλά είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά διακοσμημένα, αφού χτίστηκε για το βασιλικό δικαστήριο και όχι για το ευρύ κοινό. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει μερικά από τα καλύτερα κεραμίδια που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, ειδικά ο θόλος με τα περίπλοκα γεωμετρικά σχήματα του, που μοιάζουν με την ουρά ενός παγωνιού.

Ο τάφος του Δανιήλ: Μπορεί να εκπλαγεί κανείς όταν ανακαλύψει ότι ο Δανιήλ, ένας προφήτης στο Ισλάμ, καθώς και Χριστιανός, θεωρείται ότι είναι θαμμένος στην αρχαία ιρανική πόλη Susa. Ο Τάφος του, με τον χαρακτηριστικό κωνικό θόλο, καταγράφηκε για πρώτη φορά τον 12ο αιώνα και εξακολουθεί να είναι δημοφιλής τόπος προσκυνήματος.

Gonbad-e Kavus: Αυτός ο ταφικός τοίχος ύψους 50 μέτρων, χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα και μια χιλιετία αργότερα εξακολουθεί να είναι ο πιο ψηλός τούβλινος πύργος στον κόσμο. Ο σχεδιασμός είναι εξαιρετικά αυστηρός: απαρτίζεται από ένα αστέρι 10 ακρών σε κωνική οροφή, και δύο ζώνες καλλιγραφίας γύρω από τη βάση και την κορυφή.

Η Ακρόπολη του Bam: Το μεγαλύτερο κτίριο του κόσμου, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Μπορεί να καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό σε σεισμό το 2003, αλλά η ανοικοδόμηση συνεχίζεται από τότε.

Το τζαμί Imam Reza, Mashhad: Πρόκειται για το μεγαλύτερο τζαμί στον κόσμο. Αποτελεί ένα από τα πιο ιερά μέρη στην ιερή πόλη του Ιράν και προσελκύει πάνω από 25 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Το συγκρότημα φιλοξενεί και μουσείο που περιέχει ανεκτίμητα ιστορικά αντικείμενα.


Διαβάστε επίσης:
Η Κνωσός υποψήφιο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco
Οι 6 «άυλοι» ελληνικοί θησαυροί
Ανοίγει η Δήλος!
εμφάνιση σχολίων