0
3
σχόλια
1001
λέξεις
210
Δύο ημέρες ενάντια στην προκατάληψη για τον HIV στη Στέγη. Με ελεύθερη συμμετοχή
 
DOCTV.GR
6 Νοεμβρίου 2019
Μια ανάσα από το 2020 και ακόμα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας αρνείται να ενημερωθεί ουσιαστικά για τον HIV. Έχει δυσανεξία στο «διαφορετικό», θεωρεί τον ιό προϊόν lifestyle επιλογών, εξαπολύει μίσος, στιγματίζει. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, πώς είναι η ζωή ενός οροθετικού; Πώς διαμορφώνονται οι κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις; Ποιες είναι οι νέες επιστημονικές θέσεις; Υπάρχει σωστή ενημέρωση; Και τελικά πόσο δρόμο έχουμε διανύσει κοινωνικά, από την δεκαετία του ’80 που ο ιός απέκτησε όνομα;

Το I’m Positive, που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, καλεί την κοινωνία να σπάσει το ταμπού του HIV. Οι ιστορίες ανθρώπων που ζουν με τον HIV ξεδιπλώνονται στη Στέγη, στη διήμερη διοργάνωση που φέρει τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή». Μέσα από προσωπικές αφηγήσεις, αλλά και ένα διήμερο κινηματογραφικών προβολών για σχολεία, παιδιά και έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους της κοινότητας των οροθετικών για θέματα σεξουαλικής υγείας, αλλά και για τις προκλήσεις και προκαταλήψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.


Το πρόγραμμα είναι το εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
The Cure (Η Θεραπεία) του Peter Horton, 1995, ΗΠΑ (98’). *Απευθύνεται σε μαθητές σχολείων. 
Ο Έρικ μόλις μετακόμισε με τους γονείς του σε μια νέα πόλη και είναι πολύ χαρούμενος που γίνεται φίλος με τους γείτονές του, τον Ντέξτερ και τη μητέρα του. Παρά τις αντιδράσεις της μητέρας του Έρικ, η οποία τον προτρέπει να μείνει μακριά από τον Ντέξτερ, επειδή είναι οροθετικός, ο Έρικ δεν θα εγκαταλείψει τον φίλο του. Μια μέρα θα ξεκινήσουν μαζί ένα ταξίδι μέχρι τη Νέα Ορλεάνη, επειδή άκουσαν ότι εκεί υπάρχει ένας γιατρός που ισχυρίζεται ότι θεραπεύει το AID.

11:40. Μικρή Σκηνή
Συζήτηση (30’). 
Οι μαθητές συζητούν με έναν άνθρωπο που ζει με HIV και μία εκπαιδευτικό, για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη ζωή με HIV, για τη σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και για θέματα διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Θεοδωρόπουλος.

17:00. Κεντρική Σκηνή
PrEP Project – Επεισόδιο 1: «Ποπ» του Chris Tipton-King, 2017, ΗΠΑ (5’). 
Το “PrEP Project” είναι μια σειρά από ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το κοινό (crowdfunding) και σκηνοθετήθηκαν από τον Chris Tipton-King, με σκοπό να αποτελέσουν εργαλεία σεξουαλική αγωγής, προσαρμοσμένα στον 21ο αιώνα. Επικεντρώνονται στην PrEP (προφύλαξη πριν από την έκθεση), στα ΣΜΝ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα), το μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο και το κοινωνικό στίγμα του HIV. Αποφεύγουν τον διδακτισμό, υιοθετούν μια πιο κωμική ματιά και παρουσιάζουν προσωπικές ιστορίες.

Pushing Dead του Tom E. Brown, 2016, ΗΠΑ (110΄). Μια κωμική και, ταυτόχρονα, κριτική ματιά στο σύστημα περίθαλψης. Όταν ένας συγγραφέας, ο οποίος είναι οροθετικός εδώ και 20 χρόνια, καταθέτει στον λογαριασμό του 100 δολάρια –ένα δώρο γενεθλίων–, η ασφαλιστική του σταματά να του καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή του. Πλέον, έχει δύο επιλογές: είτε να τα βάλει με ένα γραφειοκρατικό σύστημα υγείας, είτε να βρει 3.000 δολάρια τον μήνα για να καλύψει το κόστος των φαρμάκων του.

20:30. Κεντρική Σκηνή. Τελετή Έναρξης (50’)
Οι άνθρωποι που έδωσαν ψυχή στην καμπάνια I’m Positive συναντιούνται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Μέσα από τέσσερις ιστορίες, αναδύονται οι ελπίδες και οι φόβοι, η πραγματικότητα που βίωσαν και βιώνουν τα οροθετικά άτομα στην Ελλάδα και η ιατρική και κοινωνική διάσταση της νόσου: Ένα ορο-διαφορετικό ζευγάρι, μια μητέρα που ο γιος της ζει με HIV, ένας gay άνδρας που διεκδικεί το δικαίωμά του στην προφυλακτική θεραπεία PrEP και ο μαιευτήρας των οροθετικών γυναικών στην Ελλάδα μοιράζονται με το κοινό τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τα βιώματά τους. Μαζί τους, ένας λοιμωξιολόγος που συνέδεσε την πορεία του, από τη δεκαετία του ’80, με την αντιμετώπιση της επιδημίας στην Ελλάδα. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα.

21:30. Φουαγιέ Ισογείου.
Cocktail Party

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Μικρή Σκηνή
10:00. The Cure (Η Θεραπεία) του Peter Horton | 1995, ΗΠΑ (98’)

11:45. Συζήτηση (30’). Απευθύνεται σε μαθητές σχολείων. Οι συμμετοχές έχουν κλείσει.

16:00. Κεντρική Σκηνή
Indetectables (Μη ανιχνεύσιμοι) – Επεισόδιο 5: «Ο τοίχος», 2018, Ισπανία (16’).
 Αυτοτελείς ταινίες μικρού μήκους που εξετάζουν την κοινωνική αντιμετώπιση ανθρώπων με HIV, την έλλειψη ενημέρωσης για τις ασφαλέστερες πρακτικές σεξ, αλλά και τη φοβική αντιμετώπιση του «άλλου».

PrEp Project – Επεισόδιο 2: «Θεέ μου, είσαι πρόστυχος!» του Chris Tipton-King, 2017, ΗΠΑ (5’) Buddies (Φιλαράκια) του Arthur J. Bressan, Jr., 1985, ΗΠΑ (81’). Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για το AIDS, σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια. Προβλήθηκε το 1985 στο Frameline Festival του Σαν Φρανσίσκο, λίγο καιρό προτού χρησιμοποιήσει δημοσίως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν, το ακρωνύμιο AIDS. Αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο, καθώς αποτυπώνει τους φόβους και, ταυτόχρονα, την ελπίδα του δημιουργού να αρθρώσει δημόσιο λόγο, σε μια εποχή που η ασθένεια θεωρείτο ως «η πανούκλα των ομοφυλόφιλων». Ο Ντέιβιντ, ένας 25χρονος γκέι νεαρός, συμμετέχει στο πρόγραμμα «φίλων» για ασθενείς με AIDS. Του αναθέτουν να γίνει «φίλος» του Ρόμπερτ, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο εγκαταλειμμένος από την οικογένεια και τους φίλους του.

18:00. Κεντρική Σκηνή
PrEP Project – Επεισόδιο 3: «Μη ανιχνεύσιμος» του Chris Tipton-King, 2017, ΗΠΑ (5’). Holding the Man (Στην αγκαλιά του) του Neil Armfield, 2015, Αυστραλία (127’). 
Αυστραλία, δεκαετία του ’70: δύο νεαροί άνδρες θα ερωτευτούν και μαζί θα ξεπεράσουν πολλά εμπόδια στη σχέση τους, μέχρι που θα εμφανιστεί μια νέα κρίση… Βασισμένο στα απομνημονεύματα του Timothy Conigrave.

21:00. Κεντρική Σκηνή
Indetectables – Επεισόδιο 1: «Και εγώ, επίσης» (16’)
Vakuum (Κενό) της Christine Repond, 2017, Ελβετία/Γερμανία (85’). 
Λίγο πριν την 35η επέτειο του γάμου της, η Μέρεντιθ ανακαλύπτει ότι είναι οροθετική. Μόνο ένας τρόπος υπήρχε για να εκτεθεί στον ιό: από τον σύζυγό της. Στην πορεία, ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της την απατά με γυναίκες που εργάζονται στο σεξ. Μετά από έντονους καβγάδες, αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν τον ιό μαζί. Αλλά πόσα μπορεί να αντέξει η αγάπη και πόσα μπορούν να συγχωρεθούν;

23:00. Κεντρική Σκηνή
Indetectables – Επεισόδιο 2: «Αναθεώρησε ή πέθανε» (16’)
Sauvage (Αγριότητα) της Camille Vidal-Naquet, 2018, Γαλλία (110’) – Προβολή Red Umbrella Athens. 
Ο Λεό είναι 22 χρονών και εργάζεται στο σεξ. Οι άνδρες πάνε και έρχονται και αυτός παραμένει, προσμένοντας την αγάπη. Χαμένος σε έναν προσωπικό κυκεώνα, δεν ξέρει τι θα του φέρει το μέλλον.

H είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας. Εξαιρούνται οι πρωινές προβολές για τα σχολεία. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.


Info: I’m Positive, 13-14 Νοεμβρίου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Είσοδος: Δωρεάν.
εμφάνιση σχολίων