0
1
σχόλια
326
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Ποια τιμωρία φυλάξατε γι’ αυτόν που εγκληματεί στη σάρκα κι ωστόσο είναι στο πνεύμα του νεκρός;»
 
DOCTV.GR
10 Μαΐου 2019
Κι αν κάποιος από ‘σας, στ’ όνομα του δικαίου, θα τιμωρήσει και θα χτυπήσει με τον πέλεκυ το δέντρο του κακού, αφήστε τον να δει και τις ρίζες του. Κι αληθινά θα βρει τις ρίζες του καλού και του κακού, του καρποφόρου και του στείρου, όλα μαζί ενωμένα στη σιωπηλή καρδιά της γης.

Και ‘σεις δικαστές, που οφείλετε το δίκαιο να υπηρετείτε, ποια είναι η κρίση σας γι’ αυτόν που τίμιος στη σάρκα, είναι στο πνεύμα ανάξιος; Ποια τιμωρία φυλάξατε γι’ αυτόν που εγκληματεί στη σάρκα κι ωστόσο είναι στο πνεύμα του νεκρός; Πώς τιμωρείτε αυτόν που είναι στις πράξεις του, ανήκουστος και βιαστής, κι ωστόσο αδικημένος και ταπεινωμένος; Και πώς αυτούς που οι τύψεις τους έγιναν κιόλας μεγαλύτερες από το κακούργημά τους;

Δεν είναι τύψη η δικαιοσύνη, που την διευθύνει αυτός ο νόμος που με προθυμία υπηρετείτε; Κι ωστόσο δεν μπορείτε να μπολιάσετε με τύψη τον αθώο, ούτε να απαλλάξετε του ενόχου την καρδιά. Απρόσκλητη μέσα στη νύχτα, θα καλέσει εκείνους που θα μπορέσουν να ξυπνήσουν και να κοιτάξουν μέσα τους.

Κι εσείς, που κατέχετε το δίκαιο, πώς θα μπορέσετε να δείτε όλες τις πράξεις χωρίς το δυνατότερο φως; Μονάχα τότε θα μάθετε πως ο μακάριος, κι αυτός που αμάρτησε, είν’ ένας άνθρωπος, που στέκεται το σούρουπο ανάμεσα στη σκοτεινιά του ταπεινού εαυτού του, και στο φως του θεϊκού του είναι.

 
Απόσπασμα από το βιβλίο του Χαλίλ Γκιμπράν, Ο Προφήτης, εκδ. Στεφ. Βασιλόπουλος. Ο Χαλίλ Γκιμπράν (6 Ιανουαρίου 1883 - 10 Απριλίου 1931) ή «ο άνθρωπος από τον Λίβανο», όπως είναι γνωστός στο παγκόσμιο κοινό, υπήρξε ποιητής, φιλόσοφος και εικαστικός καλλιτέχνης. Θεωρείται διάνοια της εποχής μας από τους αραβόφωνους λαούς που γνωρίζουν καλά τα γραπτά του. Ήταν μαθητής του γλύπτη Ογκίστ Ροντέν, ο οποίος συνέκρινε τα έργα του με αυτά του Ουίλιαμ Μπλέικ. Το πιο γνωστό του έργο θεωρείται Ο Προφήτης (1823).


Διαβάστε επίσης:
Γκιμπράν: Τα παιδιά
Γκιμπράν: Ο τέλειος κόσμος
Γκιμπράν: Η Αγάπη 
Γκιμπράν: Πάθος και λογική
εμφάνιση σχολίων