0
1
σχόλια
400
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Αν δεν ξεκινήσουμε από τώρα να θέτουμε τις σωστές ερωτήσεις, τότε όταν θα αναγκαστούμε, θα είναι πολύ αργά»
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
7 Ιουνίου 2018
Η ανθρώπινη κοινωνία είναι απροετοίμαστη για την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιεί ο Χένρι Κίσινγκερ με άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό Atlantic, που έχει τίτλο «Πώς τελειώνει ο Διαφωτισμός». Το κεντρικό μήνυμα του είναι πως ούτε φιλοσοφικά, ούτε διανοητικά, ούτε τεχνολογικά είναι έτοιμη η ανθρωπότητα να διαχειρισθεί την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Χένρυ Άλφρεντ Κίσινγκερ είναι Αμερικανός πολιτικός, ακαδημαϊκός -καθηγητής πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων-, συγγραφέας και διπλωμάτης. Κυριάρχησε στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από το 1969 ως το 1977, επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον (1969-1974) και Τζέραλντ Φορντ (1974-1977), ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας (National Security Advisor) και υπουργός Εξωτερικών.

«Ποιος θα μπορούσε να είναι στην ιστορία ο αντίκτυπος των μηχανών που αυτό-εκπαιδεύονται; Των μηχανών που απέκτησαν γνώση με διαδικασίες που ήταν κατανοητές για εκείνες και αν εφάρμοζαν αυτή τη γνώση σε σκοπούς για τους οποίους μπορεί να μην υπάρχει καμιά κατηγορία ανθρώπινης κατανόησης; Θα μάθουν οι μηχανές αυτές να επικοινωνούν μεταξύ τους; Πώς θα επιλέξουν μεταξύ των επιλογών που θα προκύψουν; Μήπως είναι πιθανό η ανθρώπινη ιστορία να πάρει το δρόμο των Ίνκας, όταν αντιμετώπισαν την ακατανόητη γι' αυτούς ισπανική κουλτούρα;»

«Η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσει μια ικανότητα, την οποία προηγουμένως είχαν μόνο τα ανθρώπινα όντα. Κάνει στρατηγικές κρίσεις για το μέλλον, βάζει τους δικούς της στόχους».

«Πώς θα ζήσουμε σε αυτό το νέο κόσμο; Πώς θα διαχειρισθούμε την τεχνητή νοημοσύνη, πώς θα τη βελτιώσουμε ή τουλάχιστον πώς θα την αποτρέψουμε από το να μας βλάψει».

«Αν η τεχνητή νοημοσύνη αφεθεί μόνη της, αναπόφευκτα θα αναπτύξει ελαφριές παρεκκλίσεις, οι οποίες μπορεί σταδιακά να διογκωθούν σε καταστροφικά αποτελέσματα».

«Μήπως η διαδικασία λήψης αποφάσεων από την τεχνητή νοημοσύνη ξεπεράσει τις ερμηνευτικές δυνατότητες της ανθρώπινης γλώσσας και λογικής;».

«Τι θα γίνει η ανθρώπινη συνείδηση, αν η δύναμή της υπερκερασθεί από την τεχνητή νοημοσύνη και άρα οι κοινωνίες δεν είναι σε θέση πλέον να ερμηνεύουν τον κόσμο γύρω τους;».

«Ποιός είναι υπεύθυνος για τις πράξεις της τεχνητής νοημοσύνης και για τα λάθη της;».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δυνητικά κυριαρχική τεχνολογία, που αναζητά μια καθοδηγητική φιλοσοφία».

Παράλληλα, καλεί τους επιστήμονες που ειδικεύονται στην τεχνητή νοημοσύνη να θέσουν οι ίδιοι τέτοια ερωτήματα, ώστε στο μέλλον οι απαντήσεις τους να ενσωματωθούν στις έξυπνες μηχανές που θα φτιάξουν. Και καταλήγει τονίζοντας την καίρια σημασία αυτής της πράξης: «Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Αν δεν ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια σύντομα, δεν θα αργήσουμε να ανακαλύψουμε ότι ξεκινήσαμε υπερβολικά αργά».
εμφάνιση σχολίων