0
9
σχόλια
315
λέξεις
VISUALISM
Οι περουβιανοί «αγρότες της θάλασσας» 

 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
7 Ιουνίου 2018
Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα φύκια στη διατροφή τους ενώ η παραγωγή και η κατανάλωση υδρόβιων φυτών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Η άλγη είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη και χρησιμοποιείται επίσης στην ιατρική.

Καθημερινά, άνδρες και γυναίκες από το Pacasmayo του Περού, σκορπίζουν κατά μήκος της ακτής της πόλης για να συλλέξουν φύκια cochayuyo. Το φύκι Cochayuyo περιέχει διάφορα μέταλλα όπως φωσφόρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες. Ένα από τα κύρια συστατικά του cochayuyo είναι η πρωτεΐνη. Είναι εύκολο να αφομοιωθεί και περιέχει υψηλά επίπεδα απαραίτητων αμινοξέων, τα οποία απαντώνται σε φυτικούς και ζωικούς ιστούς και είναι πολύ σημαντικά για το ανθρώπινο σώμα. «Είναι πολύ εύκολη δουλειά και κερδίζω αρκετά για να στηρίξω την οικογένειά μου. Περνάω λίγες ώρες την ημέρα εργαζόμενος στον ωκεανό και έπειτα μπορώ να μείνω με τα παιδιά μου», λέει ο Claudio Rojas Pita, ο οποίος κάνει αυτή τη δουλειά μαζί με τον αδελφό του, Luis, για πάνω από 15 χρόνια. Βουτά με μια ζώνη με πέτρες, ώστε να μην ανησυχεί αν τη χάσει ή αν κάτι πάει στραβά και αναγκαστεί να την κόψει. Μετά από περίπου 3 ώρες, έχει μαζέψει από τη θάλασσα αυτό που χρειάζεται.


Οι ντόπιοι εξάγουν τα φύκια όλο το χρόνο, αλλά τα πράγματα γίνονται πιο σκληρά όταν έρχεται ο χειμώνας διότι το νερό είναι κρύο κι έτσι όχι μόνο κρυώνουν αλλά και παράγονται λιγότερα φύκια εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας.

Το Cochayuyo είναι ενδημικό είδος στο νότιο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, κατά μήκος των ακτών του Περού και της Χιλής.  Διαφορετικά είδη φυκιών χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα και στην ιατρική ενώ αποτελούν μια αρχαία πρακτική στην Κίνα, την Ιαπωνία και ορισμένες αφρικανικές χώρες. Όμως σύμφωνα με την Παγκόσμια Ιστορία της Τροφής του Cambridge, οι πρώτες αρχαιολογικές μαρτυρίες για την κατανάλωση φυκιών που βρέθηκαν μέχρι τώρα (γύρω στα 2.500 π.Χ.) εντοπίστηκαν κατά μήκος της ακτής του Περού.
 
εμφάνιση σχολίων