4
1
σχόλια
1329
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Η Μορφή του Νερού. Το Φεγγάρι του Δία. Η Κόρη της Απρίλ. Black Panther.
 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ  [email protected]
14 Φεβρουαρίου 2018
Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ: Η Ελάιζα, μία μουγκή κοπέλα, είναι εγκλωβισμένη σε μια απομονωμένη ζωή, στο κρυμμένο κυβερνητικό εργαστήριο υψηλής ασφάλειας όπου εργάζεται σαν καθαρίστρια. Η ζωή της, όμως, αλλάζει οριστικά όταν η ίδια και η συνάδελφός της, Ζέλντα, ανακαλύπτουν ένα αυστηρά απόρρητο πείραμα το οποίο αφορά ανθρωπόμορφο αμφίβιο πλάσμα με το οποίο η Ελάιζα θα μάθει να επικοινωνεί, κρυφά από το επιστημονικό προσωπικό, με την γλώσσα των κωφών. Ερωτευμένη μαζί του, θα προσπαθήσει να το σώσει, από τα χέρια των βασανιστών του, με την βοήθεια της Ζέλντα, του γκέι συγκάτοικού της και ενός Ρώσου κατασκόπου με καλή καρδιά.

Ένα περιοδικό των Famous Monsters of Filmland, το οποίο έπεσε στα χέρια του Γκιγιέρμο δελ Τόρο στην παιδική του ηλικία, στάθηκε η αιτία για την μεγάλη αγάπη του για τα τέρατα και το σινεμά φαντασίας και τρόμου που τόσο πιστά υπηρετεί από την αρχή της καριέρας του με το Cronos του 1993. Το πέρασμά του από την πατρίδα του το Μεξικό στο Χόλιγουντ, του έδωσε την ευκαιρία να χρηματοδοτήσει παράλληλα με τις mainstream δημιουργίες του εκεί και δύο πιο προσωπικά project, στην Ισπανία αυτή τη φορά, το Στην Ράχη του Διαβόλου (2001) και το αριστουργηματικό, Ο Λαβύρινθος του Πάνα (2006), στα οποία - με μεγάλη επιρροή από το Πνεύμα του Μελισσιού (1973), την κλασική ισπανική ταινία του Βίκτορ Έριθε - συνενώνει την φαντασία με το πολιτικό σχόλιο και την διαχείριση της συλλογικής, ιστορικής μνήμης της εποχής του Ισπανικού Εμφυλίου.

Η Μορφή του Νερού, βγαλμένη λες από pulp μυθιστόρημα ή κόμικ στριπ μιας άλλης εποχής, συνδυάζει τις δύο όψεις του έργου του, πατώντας με το ένα πόδι στο Χόλιγουντ και με το άλλο στις πιο προσωπικές εμμονές του, την αγάπη του για τα κάθε λογής τέρατα, αλλά και για όλους όσους αποκλίνουν, από την φερόμενη, Κανονικότητα. Δεν λείπει το πολιτικό σχόλιο και οι κοινωνικές παρατηρήσεις, εκείνο που υπερισχύει όμως είναι η αίσθηση ενός κομψού, ποιητικού και τολμηρού παραμυθιού, στο οποίο βαδίζουν πλάι πλάι, η κοινωνική ευαισθησία με την αφηγηματική υπερβολή, ο καλλιτεχνικός περφεξιονισμός με την ιδεολογική απλοϊκότητα, ο σύγχρονος προβληματισμός με την ρετρό αφέλεια.

Διαθέτει όμως, όραμα, δεκάδες σινεφίλ, pulp και εικαστικές αναφορές, χιούμορ, αξιομνημόνευτες ατάκες, ωραίες ερμηνείες, υπέροχη φωτογραφία κι ένα εξαιρετικό σάουντρακ από τον Αλεξάντρ Ντεσπλά. Κέρδισε Χρυσό Λέωντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, Χρυσές Σφαίρες Καλύτερης Ταινίας και Μουσικού Σκορ, είναι υποψήφια για 13 Όσκαρ (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α' Και Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Β' Αντρικού, Φωτογραφίας και Μουσικής, μεταξύ άλλων) και για 12 BAFTA. Συνολικά έχει φτάσει τις 244 υποψηφιότητες και τις 84 βραβεύσεις μέχρι σήμερα. Για μια ταινία Είδους (Φαντασίας), αυτό είναι μεγάλο κατόρθωμα, αν και προσωπικά, ο γράφων την στήλη ετούτη θα προτιμούσε, όλες αυτές οι τιμές να είχαν ήδη δοθεί στον σκηνοθέτη, για τον Λαβύρινθο του Πάνα.

Info: Η Μορφή του Νερού (The Shape of Water). Δραματική Περιπέτεια Φαντασίας. ΗΠΑ 2017. Πρεμιέρα: Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου. Σκηνοθεσία: Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο. Παίζουν: Σάλι Χόκινς, Μάικλ Σάνον, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Νταγκ Τζόουνς, Μάικλ Στούλμπαργκ, Οκτάβια Σπένσερ. Διανομή: Odeon


ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑ: Ένας νεαρός μετανάστης πυροβολείται καθώς περνάει παράνομα τα σύνορα. Τρομαγμένος και σε κατάσταση σοκ, ο πληγωμένος Άριαν διαπιστώνει πως έχει πλέον τη δύναμη να αιωρείται όποτε θέλει, με έναν μυστηριώδη τρόπο. Θα ριχτεί σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, όπου θα δραπετεύσει με τον Δρ Στερν, που προσπαθεί να εξερευνήσει το ασυνήθιστο μυστικό του. Κυνηγημένος από τον εξοργισμένο διευθυντή του στρατοπέδου, Λάζλο, ο φυγάς Άριαν πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση, αναζητώντας ασφάλεια και λίγα χρήματα, ενώ ο Στερν πρέπει να κάνει άλμα πίστης σε έναν κόσμο όπου τα θαύματα κακοποιούνται για το τίποτα.

Το ένα φεγγάρι από τα 63 του πλανήτη Δία του τίτλου, είναι εκείνο της Ευρώπης. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του, υπάρχει παγιδευμένο αλμυρό νερό κι ελπίδα ζωής. Πάνω σε αυτόν τον παραλληλισμό, ο Ούγγρος Κορνέλ Μουτρούτσο (Λευκός Θεός), στήνει μια περιπέτεια φαντασίας που θέλει, μέσα από χριστιανικούς και άλλους βιβλικούς συμβολισμούς (ο ιπτάμενος Άριαν, θεραπεύει όσους γίνονται μάρτυρες της ικανότητάς του αυτής), να μιλήσει μέσω παραβολών, για το Προσφυγικό και την Ευρώπη των κλειστών συνόρων.

Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό, αλλά και λίγο ανερμάτιστο, με την καταπληκτική αρχική ιδέα (έναν υπερήρωα από και για τους σύγχρονους αδικημένους), να ασφυκτιά από την σκηνοθετική αμετροπρέπεια. Είναι όμως ενδιαφέρον, στιγμές συναρπαστικό και θεαματικό, ακόμη κι αν δεν καταφέρνει να ανυψωθεί όπως ο ήρωας της, τόσο ψηλά, όσο φιλοδοξούσε.

Info: Το Φεγγάρι του Δία (Jypiter Holdja/Jupiter's Moon). Δραματική Περιπέτεια Φαντασίας. Ουγγαρία, Γερμανία, Γαλλία 2017. Πρεμιέρα: Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου. Σκηνοθεσία: Κορνέλ Μουτρούτσο. Παίζουν: Μεράμπ Νίνιτζε, Ζομπόρ Γιέγκε, Γκιόργκι Τσερχαλμί. Διανομή: Ama Films


Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΑΠΡΙΛ: Η δεκαεπτάχρονη Βαλέρια είναι έγκυος με τον επίσης νεαρό φίλο της, αλλά δεν έχει ακόμα ενημερώσει τη μητέρα της, Απρίλ. Όταν η αδελφή της την καλεί κρυφά από την Βαλέρια, η Απρίλ καταφτάνει με γνήσιο ενδιαφέρον, στήριξη και τρυφερότητα. Όταν όμως το μωρό γεννιέται, γίνεται σύντομα σαφές γιατί η Βαλέρια ήθελε να κρατήσει τη μητέρα της όσο το δυνατόν πιο μακριά.

Μετά την επίσκεψή του στο Λος Άντζελες με Το Χρονικό μιας Αθωότητας (2015), ο Μεξικανός Μισέλ Φράνκο (Μετά τη Λουσία), επιστρέφει στο Μεξικό για ένα καινούργιο κοινωνικό δράμα, που όπως και τα δύο προηγούμενά του, αμφισβητεί τον παραδοσιακό τρόπο αφήγησης, για μια πιο αποστασιοποιημένη και λίγο ψυχρή αφήγηση, στα βλοσυρά κινηματογραφικά μονοπάτια γωνστών και μη εξαιρετέων Ευρωπαίων σκηνοθετών. Το κατά τα άλλα, μελοδραματικό στόρι, αποστραγγίζεται από κάθε συναισθηματισμό, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον θεατή να σταθεί κριτικά απέναντι σε αυτό που βλέπει, αν αυτό είναι που στην τελική αποζητά από ένα έργο τέχνης.

Όσοι έχουν δει τις προηγούμενες δύο ταινίες του, ξέρουν με τι ακριβώς θα έρθουν αντιμέτωποι. Οι υπόλοιποι που πιθανόν να θυμούνται και την Έμμα Σουάρεζ από την Χουλιέτα του Αλμοδόβαρ, θα δυσκολευτούν πολύ να καταπιούν την κλινική αντιμετώπιση του Φράνκο που ακολουθεί τον ακριβώς αντίστροφο τρόπο, από εκείνον του θερμόαιμου Ισπανού δημιουργού. Βραβείο Επιτροπής στο Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών.Για θεατές που αγαπούν τα δύσκολα.

Info: Η Κόρη της Απρίλ (Las Hijas de April/April's Daughter). Δραματική. Μεξικό 2017. Πρεμιέρα: Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου. Σκηνοθεσία: Μισέλ Φράνκο. Παίζουν: Έμμα Σουάρεζ, Άννα Βαλέρια Μπεσερίλ, Ενρίκε Αριζόν. Διανομή: Weird Wave


BLACK PANTHER: Ο Black Panther της Marvel Studios ακολουθεί τον T'Challa, που μετά το θάνατο του πατέρα του, του βασιλιά της Wakanda -ενός τεχνολογικά ανεπτυγμένου μα απομονωμένου Αφρικανικού κράτους- επιστρέφει στην πατρίδα του για να πάρει τη θέση του στο θρόνο. Όταν ένας παλιός και ισχυρός εχθρός επανεμφανίζεται, το θάρρος του T’Challa-βασιλιά -και Μαύρου Πάνθηρα- δοκιμάζεται σε μια τρομερή σύγκρουση που απειλεί την Wakanda, αλλά και τον πλανήτη. Αντιμέτωπος με προδοσία και κινδύνους, ο νέος βασιλιάς πρέπει να συγκεντρώσει τους συμμάχους του και να απελευθερώσει όλη τη δύναμη του Μαύρου Πάνθηρα, για να εξολοθρεύσει τους εχθρούς του και να διασφαλίσει την ασφάλεια του λαού του.

Λίγο η ιστορική συγκυρία και αναγκαιότητα, λίγο το trend για τις ταινίες από και για Αφροαμερικάνους και τις ιστορίες τους, δίνουν στην ευκαιρία στην Marvel να παρουσιάσει την πρώτη ταινία της με ήρωα τον Μαύρο Πάνθηρα, επιλέγοντας και τον πιο κατάλληλο σκηνοθέτη, τον εξαιρετικό Ράιαν Κούγκλερ του Creed και του συγκλονιστικού, Μια Στάση Πριν το Τέλος, έναν από τους πρωτοπόρους σκηνοθέτες του νέου μαύρου κύματος.

Πρωταγωνιστής είναι ο Τσάντγουϊκ Μπόσμαν, γνωστός μας από την βιογραφία του Τζέιμς Μπράουν, Get on Up!, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στον ρόλο του Μαύρου Πάνθηρα, στο Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος το 2016.

Αν και το βασικό στόρι, μοιάζει και πάλι προσχηματικό κι οι κακοί της υπόθεσης σκιαγραφούνται τόσο αδρά, ώστε να μοιάζουν περισσότερο γραφικοί, παρά επικίνδυνοι, οι αρετές της ταινίας, υπερτερούν των αδυναμιών της. Ο ωραίος και σέξι βασικός της ήρωας, περιτριγυρίζεται από μια ομάδα δυναμικών γυναικών που θολώνουν την μάτσο εικόνα του τυπικού Αφροαμερικανού, η καλλιτεχνική διεύθυνση αντλεί από τις παραδόσεις, την ιστορία και την μαύρη κουλτούρα και των δύο ηπείρων, τις οποίες μετουσιώνει με Αφροφουτουριστική διάθεση σε μια συναρπαστική, κόμικ, κινηματογραφική μυθολογία, που δανείζεται από τον Τζέιμς Μποντ, τον Σαίξπηρ και το The Lion King. Εκεί που τα σπάει φυσικά, είναι στο σάουντρακ του Kendrick Lamar.

Info: Black Panther. Περιπέτεια Φαντασίας. ΗΠΑ 2018. Πρεμιέρα: Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου. Σκηνοθεσία: Ράιαν Κούγκλερ. Παίζουν: Τσάντγουϊκ Μπόουσμαν, Μάικλ Μπι Τζόρνταν, Λουπίτα Νιόνγκ'ο, Άντζελα Μπάσετ. Διανομή: Feelgood Entertainment



 
εμφάνιση σχολίων