5
3
σχόλια
633
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από 1-4 Φεβρουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με αξιόλογα φιλμ και μια πανευρωπαϊκή πρεμιέρα. Με ελεύθ. είσοδο 
 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected] 
30 Ιανουαρίου 2018

Ημέρες Ιρανικού Κινηματογράφου για πρώτη φορά στη Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 1-4 Φεβρουαρίου, μετά από αρκετά χρόνια, από τις εποχές που το Τριανόν Filmcenter διοργάνωνε εβδομάδες εθνικών κινηματογραφιών, στα τέλη της δεκαετίας του 90.

Η εκδήλωση, την οποία διοργανώνει το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, με αφορμή την 39 η επέτειο της νίκης της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, περιλαμβάνει 6 ταινίες μυθοπλασίας και δύο ντοκιμαντέρ, το ένα από τα οποία, ο σκηνοθέτης του, Μοχάμαντ Γκανεφάρντ, θα είναι προσκεκλημένος προκειμένου να το παρουσιάσει σε Πανευρωπαϊκή Πρεμιέρα. Πρόκειται για Το Τελευταίο Δείπνο (The Last Supper), το οποίο θα είναι η Ταινία Έναρξης της διοργάνωσης. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

Εδώ Χωρίς Εμένα (Here Without Me). Του Μπαχράμ Ταβακολί. Ιράν 2011. Δραματική. Βασισμένη στον Γυάλινο Κόσμο του Τένεσι Γουίλιαμς, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ανάπηρου κοριτσιού που συλλέγει φιγούρες γυάλινων ζώων και είναι κρυφά ερωτευμένο με τον καλύτερο φίλο του αδερφού της. Ο αδερφός της, ο οποίος είναι και ο αφηγητής στην ταινία, γράφει ποιήματα και ονειρεύεται να φύγει από το Ιράν, να γίνει συγγραφέας και να ξοδεύει τον ελεύθερο χρόνο του, βλέποντας ξανά και ξανά, παλιές ταινίες στον κινηματογράφο. Η Φαριντέ πάλι, μητέρα των παιδιών, έχει δυο δουλειές, για να μπορέσει να ζήσει την οικογένειά της.



Τόσο Απλά (As Simple As That). Του Ρεζά Μιρκαριμί. Ιράν 2008. Δραματική. Μια μέρα από τη ζωή της Tehereh, μιας γυναίκας που προσπαθεί να είναι απαραίτητη σε όλους και κυρίως στην οικογένειά της, σε μια ταινία που προσπαθεί να σκιαγραφήσει τα συναισθήματα μιας καθημερινής Ιρανής γυναίκας. Βραβείο Golden George, στο 30ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας.

Ένας Κύβος Ζάχαρη (A Cube of Sugar). Του Ρεζά Μιρκαριμί. Ιράν 2011. Οικογενειακή Δραματική Κομεντί. Η Pasandideh ζει με την οικογένειά της σε ένα παλιό σπίτι μιας παλιάς πόλης. Πρόκειται να παντρευτεί τον εγγονό μιας φιλικής οικογένειας, ο οποίος είναι φοιτητής στο εξωτερικό. Καθώς εξελίσσεται ο γάμος, οι σύζυγοι των δύο αδερφών της, ψάχνουν να βρουν έναν κρυμμένο θησαυρό, στο παλιό σπίτι. Συμμετοχή του Ιράν στα Ξενόγλωσσα Όσκαρ, το 2013.

Πισίνα Ζωγραφικής (The Painting Pool). Του Ναζιάρ Μιρί. Ιράν 2013. Δραματική. Ο γιος ενός ζευγαριού με νοητική υστέρηση, όσο μεγαλώνει αντιμετωπίζει με ντροπή και απέχθεια τους γονείς του, τους οποίους εγκαταλείπει για να ζήσει με την οικογένεια του δασκάλου του, με τον γιο του οποίου, είναι κολλητοί φίλοι.

Κουράγιο (Don't Be Tired!). Των Αφσίν Χασεμί & Μοχσέν Γκαραί. Ιραν 2013. Οικογενειακή Περιπέτεια Δρόμου. Τρεις άντρες και μια γυναίκα που έχει επιστρέψει από τον Καναδά προς χάρη του συζύγου της, διοργανώνουν ένα ταξίδι στην ιρανική έρημο, που θα τους αλλάξει τη ζωή.

Ο Κύριος Γιούσεφ (Mr. Yousef).Του Αλί Ραφί. Ιράν 2011. Οικογενειακό Δράμα. Ένας άντρας ζει με την μοναδική του κόρη, ελπίζοντας πως αυτή θα μείνει δίπλα του για πάντα. Μια παρανόηση πάντως, θα του κάνει τη ζωή πολύ δύσκολη και περίπλοκη.

Το Τελευταίο Δείπνο (The Last Supper). Του Μοχάμαντ Γκανεφάρντ. Ντοκιμαντέρ. Ιράν 2017. Οι κάτοικοι του χωριού Μααλούλα, κοντά στην Δαμασκό, που μετράει χιλιάδες χρόνια ιστορίας, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, μιλάνε Αραμαϊκά, την γλώσσα την οποία μιλούσε και ο Ιησούς Χριστός. Η Μααλούλα έχει περίπου 40 εκκλησίες και μοναστήρια που επισκέπτονται κάθε χρόνο, προσκυνητές από διάφορα σημεία του κόσμου. Μετά την έναρξη του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, οι ισλαμιστές αντάρτες της Al-Nusra, έκαψαν το χωριό σκοτώνοντας άντρες γυναίκες και παιδιά. Έκαψαν τις εκκλησίες, λεηλάτησαν τα αρχαία αντικείμενα των συλλογών τους και βεβήλωσαν τις χριστιανικές εικόνες. Στο μοναστήρι Ταγκλά όμως, μια ομάδα από καλόγριες που είχαν υπό την προστασία τους εγκαταλελειμμένα παιδιά, αποφάσισαν να μείνουν και να υπερασπιστούν τον χώρο τους.

Ο Αέρας της Άνοιξης (Spring Wind). Ντοκιμαντέρ. Ιράν 2015. Ντοκιμαντέρ του Ιρανικού Οργανισμού Τουρισμού για τα αξιοθέατα της χώρας.

 

Info: Ημέρες Ιρανικού Κινηματογράφου. 1 έως 4 Φεβρουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιεράς Οδού 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός). Ελεύθερη είσοδος

εμφάνιση σχολίων