0
3
σχόλια
274
λέξεις
CULTURE
Τα κεραμικά Ιζνίκ της Μ. Ασίας, μας υποδέχονται σε μια μεγάλη έκθεση (που μόλις πήρε παράταση)
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
7 Δεκεμβρίου 2017

Η έκθεση «Η Μαγεία των κεραμικών Ιζνίκ» είναι αφιερωμένη στα κεραμικά της οθωμανικής περιόδου και συγκεκριμένα σε αυτά που δημιουργήθηκαν τον 16ο αιώνα στην πόλη Ιζνίκ της Μ. Ασίας. Πρόκειται για αγγεία με φωτεινά χρώματα και ζωντανά σχέδια, γεμάτα αραβουργήματα, λουλούδια, φυτά και κινέζικη διακοσμητική, τα οποία έγιναν περιζήτητα κατά την περίοδο της παραγωγής τους αλλά κατά μεταγενέστερα, ενώ σήμερα αποτελούν ένα από τα πιο λαμπρά επιτεύγματα στην ιστορία της κεραμικής.

Τα εργαστήρια του Ιζνίκ προμήθευαν το παλάτι του σουλτάνου με αγγεία και πλακίδια επένδυσης τοίχου για τη διακόσμηση των κοσμικών και θρησκευτικών κτηρίων της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων. Η έκθεση παρουσιάζει όχι μόνο την ιστορία τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επηρέασαν την τέχνη της κεραμικής, ακολουθώντας το σταδιακό σχηματισμό συλλογών, τις πρώιμες μελέτες και την αναβίωση της τεχνοτροπίας στα εργαστήρια της Ευρώπης, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Το πρώτο σκέλος της έκθεσης είναι επικεντρωμένο στο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τα κεραμικά Ιζνίκ τον 19ο αιώνα. Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στα ελληνικά κεραμικά του 20ού αιώνα και στη σχέση τους με την αισθητική των Ιζνίκ. Εδώ παρουσιάζονται για πρώτη φορά επιλεγμένα κεραμικά από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και σπάνιες εκδόσεις από την προσωπική συλλογή του ιδρυτή του, Αντώνη Μπενάκη.


Info: Η μαγεία των κεραμικών Ιζνίκ, έως 21 Ιανουαρίου 2018, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Ασωμάτων 22 & Διπύλου, Κεραμεικός, Αθήνα. Πέμπτη, Παρ, Σάβ, Κυρ.: 10:00 - 18:00. Είσοδος στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου Μπενάκη (€ 9, € 7). Ελεύθερη είσοδος: Κάτοχοι κάρτας ανεργίας, Νέοι κάτω των 22 ετών, Άτομα με ειδικές ανάγκες

εμφάνιση σχολίων