0
3
σχόλια
174
λέξεις
210
Το ανακαινισμένο Μέγαρο Δεληγιώργη του Τσίλερ ανοίγει για τρεις ημέρες με αφορμή την έκθεση έργων Τέχνης του Μετοχικού Ταμείου
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΝΔΕΛΑΣ
5 Δεκεμβρίου 2017

Με αφορμή την έκθεση έργων τέχνης που ανήκουν στο Μετοχικό Ταμείο, ψηφιδωτών και έργων ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών, το ανακαινισμένο Μέγαρο ανοίγει τις πόρτες του για τρεις ημέρες, καλωσορίζοντάς μας στο ιστορικό, επιβλητικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Ερνέστου Τσίλερ.

To μέγαρο στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Κανάρη, στο Κολωνάκι, συγκαταλέγεται στα έργα της ωριμότητας του αρχιτέκτονα ο οποίος χάρισε στην Αθήνα μερικά από τα πιο όμορφα κτίριά της. Η ανέγερση του έγινε στις αρχές τις δεκαετίας του 1880, μετά από ανάθεση στον Τσίλερ από τον Λεωνίδα Δεληγιώργη, αδελφό του τότε πρωθυπουργού Επαμεινώνδα Δεληγιώργη.


Σημερινός ιδιοκτήτης του μεγάρου είναι το Μετοχικό Ταμείο. Από το 1965 και για περισσότερα από τριάντα χρόνια στέγασε την περίφημη Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Κατά τη δικτατορία, το κτίριο απειλήθηκε με κατεδάφιση ενώ το 1997 μια πυρκαγιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο νεοκλασικό. Παρέμεινε κλειστό για αρκετά χρόνια, έως ότου να υπογραφεί η συμφωνία με τη Βουλή και να ξεκινήσει η πολυετής αποκατάσταση και ανακαίνισή του.

 

εμφάνιση σχολίων