0
10
σχόλια
274
λέξεις
VISUALISM
Ο Ελβετός φωτογράφος έχει αφήσει μια μεγάλη φωτογραφική κληρονομιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αίγυπτο
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΝΔΕΛΑΣ
27 Νοεμβρίου 2017

ΑΙΓΥΠΤΟΣ, 1929: Λίγα χρόνια μετά το τέλος του βρετανικού προτεκτοράτου, ο βασιλιάς Fuad I αναθέτει τη δημιουργία ενός φωτογραφικού λευκώματος στον Fred Boissonnas, με σκοπό την δημιουργία νέων εικόνων της χώρας προς το εξωτερικό. Ο Ελβετός φωτογράφος ήταν ήδη 70 χρόνων, είχε βρεθεί δύο φορές στην Αίγυπτο και άνηκε σε έναν εκδοτικό οίκο που είχε πρόσφατα πτωχεύσει. Ο βασιλιάς ήταν όμως πεπεισμένος πως ήταν ο μόνος κατάλληλος γι΄αυτό το πρότζεκτ αφού ήταν θαυμαστής του λευκώματος που είχε δημιουργήσει για τα ελληνικά τοπία, με τίτλο Greece By Mountain and By Valley.

Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων οι δύο άντρες δίνουν τα χέρια και ο Boissonnas λαμβάνει την επίσημη ανάθεση για το rebranding της Αιγύπτου που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Με βασιλική παρέμβαση δίνεται στον Boissonass πλήρης ελευθερία κινήσεων και φωτογράφισης σε όποιο σημείο της χώρας επιθυμούσε (εκτός από τη μούμια του Τουταγχαμόν, λόγω των περιορισμών που είχε επιβάλλει ο Χάουαρντ Κάρτερ, ο βρετανός αρχαιολόγος που την είχε ανακαλύψει), φωτογραφίζοντας αρχαίους ναούς, τζαμιά, εκκλησίες, δρόμους, αγροτικά χωριά, οάσεις, βουνά, εργοστάσια και γέφυρες.


Το λεύκωμα L'Egypte δημοσιεύεται το 1932 και έως και σήμερα αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα εθνικού branding. Το βιβλίο περιελάμβανε δοκίμια για τις ημέρες δόξας των Φαραώ, για τους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Κόπτες και για τη μεσαιωνική εποχή που η ισλαμική κουλτούρα άκμασε. Και ενώ υπήρξε μια σύντομη αναφορά ακόμα και στην οθωμανική αυτοκρατορία (ο πρόγονος του βασιλιά Fuad ήταν διοικητής αποστάτης που κατέλαβε την εξουσία από τον σουλτάνο στις αρχές του 19ου αιώνα), το βρετανικό προτεκτοράτο είχε σβηστεί εντελώς από την ιστορία της Αιγύπτου. Έτσι απλά.
 

εμφάνιση σχολίων