3
1
σχόλια
615
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
Η θρυλική Sun Ra Arkestra γιορτάζει 60 χρόνια δημιουργίας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ για τον Αφροφουτουρισμό, στη Στέγη
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
24 Οκτωβρίου 2017

Η ορχήστρα του θρυλικού Sun Ra, που από τα μέσα των 50’s εξερεύνησε όλα τα μήκη και τα πλάτη της τζαζ, έρχεται στη Στέγη για μια μεγάλη μουσική γιορτή (που θα ολοκληρωθεί με το Enter Afrofuturism με συναυλίες και djs σετ Στέγης). Με σύνθημα «Space Is The Place» και διαστημικούς χιτώνες, η ορχήστρα γιορτάζει στη σκηνή 60 χρόνια απόλυτης μουσικής ελευθερίας. Με την αφορμή της εμφάνισή τους στη Στέγη, μαθαίνουμε 10 πράγματα για τον πρωτοπόρο του αφροφουτουρισμού Sun Ra και την θρυλική ορχήστρα του.

«Είμαι μουσικός. Αλλά είμαι ένα ξεχωριστό είδος μουσικού». Ο Sun Ra ήταν Αμερικανός συνθέτης, ποιητής και φιλόσοφος, γνωστός για την πειραματική του μουσική και την «κοσμική» φιλοσοφία του. Στα μέσα του ’50 δημιούργησε την The Arkestra (σήμερα γνωστή ως Sun Ra Arkestra), ένα σύνολο με συνεχώς μεταβαλλόμενο όνομα και ευέλικτο line-up, που εξακολουθεί να παίζει και να πρωτοπορεί ως τις μέρες μας.



«Space Is The Place»: Ο Sun Ra γεννήθηκε στην Αλαμπάμα το 1914 και το πραγματικό του όνομα ήταν Herman Poole Blount. Σύντομα πήρε το όνομα Sun Ra, (από τον αιγυπτιακό Θεό του Ήλιου, Ra) αναπτύσσοντας παράλληλα μια πολύπλοκη προσωπικότητα και μυθολογία γύρω του, που τον καθιστά πρωτοπόρο του Afrofuturism: ισχυρίστηκε ότι ήταν εξωγήινος από τον Κρόνο σε αποστολή να κηρύξει την ειρήνη. Καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του, αρνήθηκε σταθερά τους δεσμούς με την προηγούμενη ταυτότητά του.

«Το πιθανό έχει δοκιμαστεί και απέτυχε. Τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε το αδύνατο». Οι εμφανίσεις του Ra και της ορχήστρας του συμπεριλάμβαναν συχνά χορευτές και μουσικούς ντυμένους με περίτεχνα, φουτουριστικά κοστούμια, εμπνευσμένα από τις αρχαίες αιγυπτιακές ενδυμασίες αλλά και τη διαστημική εποχή. Μαζί με την Arkestra, ο Σαν Ρα συνέβαλε στην πολιτιστική και πολιτική αφύπνιση των Αφροαμερικανών κατά τη δεκαετία του ’60, τονίζοντας την αφρικανική καταγωγή της τζαζ, εμπνέοντας υπερηφάνεια για την ιστορία των μαύρων και κηρύσσοντας τις πνευματικές και μυστικιστικές διαστάσεις της μουσικής του.

«Ο πραγματικός σκοπός της μουσικής είναι να συντονίσει το μυαλό των ανθρώπων σε μια έξυπνη προσέγγιση για έναν καλύτερο κόσμο και μια έξυπνη προσέγγιση στο ζωντανό μέλλον». Η εκλεκτική, avant-garde μουσική του αγγίζει σχεδόν ολόκληρη την ιστορία της τζαζ, και οι συνθέσεις του κυμαίνονται από σόλο για πλήκτροφόρα έως συνθέσεις για Big Bands με πάνω από 30 μουσικούς.

Ο Σαν Ρα και η Arkestra έχουν επηρεάσει αμέτρητους μεταγενέστερους μουσικούς. Ανάμεσά τους οι George Clinton, Phish, MC5, Yo La Tengo, DJ Spooky, Sonic Youth, Ken Vandermark, Mats Gustaffson, Jaga Jazzist, Scott Robinson, Medeski Martin & Wood, Jeff Mills, Hieroglyphic Being.



Η ορχήστρα του θρυλικού Sun Ra φέτος γιορτάζει την 60η της επέτειο με μια Παγκόσμια περιοδεία. Η σημερινή σύνθεση της Arkestra περιλαμβάνει αρκετά από τα ιστορικά της μέλη, όπως οι Knoel Scott (σαξόφωνο), Danny Ray Thompson (σαξόφωνο), Vincent Chancey (αγγλικό κόρνο), Tyler Mitchell (κοντραμπάσο), Elson Nascimento (κρουστά).

Το παλαιότερο μέλος της ορχήστρας, ο Marshall Allen, ενσωματώθηκε στη Sun Ra Arkestra το 1959 και σύντομα ανέλαβε τη διεύθυνση των πνευστών. Επίσης συνεχίζει την παράδοση της χρήσης μοναδικών οργάνων στην Arkestra, παίζοντας εκτός από σαξόφωνο και το πνευστό ηλεκτρονικό όργανο EVI (electronic valve instrument).

Ο Sun Ra θεωρείται ευρέως καινοτόμος για το πρωτοποριακό έργο του στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και την πρώιμη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και συνθεσάιζερ. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έγραψε δεκάδες singles και πάνω από εκατό πλήρους μήκους άλμπουμ, πράγμα που τον κάνει έναν από τους πιο παραγωγικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

Στις 27 Φεβρουαρίου 1984, η Sun Ra Arkestra εμφανίστηκε στο θέατρο Ορφέας της Αθήνας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Praxis. Η συναυλία αποτυπώθηκε σε έκδοση τριπλού βινυλίου με τίτλο Live At "Praxis ´84".




Info: AfroFuturism - Sun Ra Arkestra, 9 Νοεμβρίου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα. Εισιτ.: 7 – 25. Στάση μετρό: Συγγρού – Φιξ.
 
εμφάνιση σχολίων