0
6
σχόλια
579
λέξεις
210
10 παλιές και παράξενες ονομασίες Αθηναϊκών περιοχών και η ιστορία πίσω από τα ονόματά τους
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
16 Μαρτίου 2018
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΑΜΩΝ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ): Η σημερινή πλατεία Αμερικής ονομάστηκε Πλατεία Αγάμων στις αρχές της δεκαετίας του 1890 όταν έγινε τόπος διαμαρτυρίας των αγάμων αφού το κράτος επιχείρησε να τους φορολογήσει για πρώτη φορά, με την δικαιολογία ότι οι παντρεμένοι πληρώνουν περισσότερους φόρους επειδή έχουν οικογένειες. Το 1927 άλλαξε όνομα προς τιμήν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για το φιλελληνισμό που είχαν δείξει τότε οι κάτοικοί τους.

ΚΑΤΣΙΚΑΔΙΚΑ (ΚΟΛΩΝΑΚΙ): Στην Αθήνα του 1900, το Κολωνάκι δεν ήταν κοσμικό στέκι και αγορά αλλά ένας μεγάλος βοσκότοπος. Γι’ αυτό οι Αθηναίοι αποκαλούσαν την περιοχή «Κατσικάδικα». Το επίσημο όνομα της πλατείας είναι «Φιλικής Εταιρείας», καθώς τον Δεκέμβριο του 1930, στήθηκε εκεί προτομή του φιλικού Ξάνθου, παρουσία του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά.


ΑΓΧΕΣΜΟΣ (ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ): Μέχρι το 1832 ο Λυκαβηττός, μετά τα Τουρκοβούνια, λεγόταν Αγχεσμός. Η μυθολογία αναφέρει πως ο λόφος αυτός ήταν ένας βράχος που κουβαλούσε στα χέρια της η Θεά Αθηνά και της έπεσε έπειτα από μια κακή είδηση που της έφερε ένα κοράκι. Κι από τότε τα κοράκια έγιναν μαύρα.

ΒΟΥΡΛΟΠΟΤΑΜΟΣ (ΑΜΦΙΘΕΑ): Η γνωστή συνοικία στο Παλαιό Φάληρο ονομάστηκε Αμφιθέα λόγω της θέας που αντικρίζει κανείς εκεί καθώς φαίνεται το λεκανοπέδιο της Αττικής σε όλο του το πλάτος. Όμως παλαιότερα, κατά την χρονική περίοδο 1950-1960, η περιοχή είχε την ονομασία Βουρλοπόταμος διότι ένα ρέμα διέσχιζε την περιοχή. Σήμερα το ρέμα δεν υπάρχει στην παλαιά μορφή καθώς πάνω σε αυτό χτίστηκαν πολυκατοικίες αλλά συνεχίζει να ρέει υπογείως .

ΘΩΝ (Β. ΣΟΦΙΑΣ & Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ): Αυτή η κεντρική περιοχή κάποτε φιλοξενούσε την έπαυλη του Νικόλαου Θων, επιμελητή των ανακτόρων επί Γεωργίου Α’. Έτσι το σημείο όπου τέμνονται οι δυο λεωφόροι στους Αμπελοκήπους, πήρε το όνομά του. Μπορεί η έπαυλη να μην υπάρχει πια αλλά το παρατσούκλι της περιοχής πέρασε στην ιστορία.

ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ (ΠΛΑΚΑ): Η συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες, στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.  Ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται ένας ξυλουργός (Γ. Δαμίγος) και ένας κτίστης (Μ. Σιγάλας) από την Ανάφη, ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησαν αργότερα κι άλλοι συμπατριώτες τους, οικοδομώντας με τη σειρά τους τα σπίτια τους εκεί, λαθραία μεν αλλά με την ανοχή προφανώς των αρχών, κυρίως κατά την περίοδο της έξωσης του Όθωνα και της μεσοβασιλείας. Η συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων.

ΜΕΛΙΤΗ (ΑΓΟΡΑ, ΠΝΥΚΑ): Η Μελίτη (αρχαία ελληνικά: Μελίτη) ήταν αρχαίος οικισμός βρισκόταν στην πόλη της Αθήνας, εντός του Θεμιστοκλείου τείχους, δυτικά της Ακρόπολης. Περιλάμβανε την Αγορά και την Πνύκα.

ΑΛΩΝΙΑ (ΘΗΣΕΙΟ): Το Θησείο δεν λεγόταν πάντα Θησείο. Μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ανεξάρτητης Αθήνας –τότε που εκπονήθηκε το πρώτο σχέδιο πόλης, από τους Κλεάνθη και Σάουμπερτ– η περιοχή ονομαζόταν Αλώνια. Γιατί Αλώνια; Διότι υπήρχαν όντως αλώνια στην πλατεία έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού.

ΒΡΩΜΟΛΙΜΝΗ (ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ): Η λίμνη της Βουλιαγμένης περιέχει νερό υφάλμυρο που αναβλύζει από μεγάλο βάθος και χύνεται υπογείως στη θάλασσα που απέχει λίγα μέτρα. Τα θειούχα λουτρά της λίμνης που δημιουργούσαν χρωματισμούς, της έδωσαν αρχικά το προσωνύμιο Βρωμολίμνη -αν και αργότερα το υδρόθειο της θεωρήθηκε ιαματικό και το παρατσούκλι κόπηκε.

ΜΟΥΝΙΧΙΑ (ΤΟΥΡΚΟΛΙΜΑΝΟ): Κατά την αρχαιότητα η περιοχή του Τουρκολίμανου ονομάζονταν «Μουνιχία». Κατά συνέπεια, το μικρό, φυσικό λιμάνι που υπήρχε εκεί τότε, ονομάστηκε Λιμένας «Μουνιχίας» Όπως αναφέρει ο Ευριπίδης στον Ιππόλυτο, αρχικός ιδρυτής της περιοχής ήταν ο μυθικός ήρωας «Μούνιχος» που εγκαταστάθηκε στην περιοχή με τους οπαδούς τους «Μινύες».
 
εμφάνιση σχολίων