0
5
σχόλια
260
λέξεις
CULTURE
100 καλλιτέχνες προς τιμήν του Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ. Η έκθεση το Νέο Salon des Cen είναι αφιερωμένη στον Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
3 Οκτωβρίου 2017

«Στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που κάνουν κάτι επειδή είναι νέο. Εξαπατώνται, η καινοτομία είναι σπάνια απαραίτητη». Μποέμ, άνθρωπος του περιθωρίου, φίλος του Καν-Καν, του Moulin-Rouge, του υποκόσμου (το γνωστό φιλμ υποτίθεται ότι απεικονίζει το Παρίσι της εποχής του Λοτρέκ). Ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ, παρόλο που ήταν καταξιωμένος ζωγράφος, απέκτησε περισσότερη φήμη για τις «σκανδαλώδεις», «πορνό» ζωγραφιές των χορευτριών και των γυμνών κοριτσιών, για τη ριζοσπαστική απεικόνιση της σεξουαλικότητας, για τις αφίσες του Moulin-Rouge.


Τα πόστερ του, που απεικονίζουν σε στυλ Art Nouveau επίπεδες μορφές έχουν κρεμαστεί σε εκατομμύρια μποέμικους φοιτητικούς τοίχους. O «προπάτορας της αφίσας» παρουσιάζεται τώρα σε μια διαφορετική έκθεση στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη.

Εκατό κορυφαίοι καλλιτέχνες τιμούν το έργο του με αφίσες που δημιουργήθηκαν το 2001 (100 χρόνια μετά το θάνατο του καλλιτέχνη). Παρουσιάστηκαν στην έκθεση Le Nouveau Salon des Cent, στο Pompidou και μέχρι σήμερα έχουν κάνει το γύρο του κόσμου σε μουσεία της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Δεκαέξι χρόνια μετά, η έκθεση παρουσιάζεται εμπλουτισμένη με:
- Πέντε πρωτότυπες αφίσες του Henri de Toulouse-Lautrec και μια του Pierre Bonnard από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου.

- Δεκαέξι αφίσες που δημιουργήθηκαν δεκαέξι χρόνια μετά, από δεκαέξι Έλληνες δημιουργούς, με τις ίδιες προδιαγραφές του 2001.

- Την έκθεση πλαισιώνουν πορτρέτα του Toulouse-Lautrec φτιαγμένα με διαφορετικές τεχνικές, σε sketchbooks από τους σπουδαστές της Σχολής Βακαλό


Info: Τουλούζ Λωτρέκ στο Μουσείο Μπενάκη, 25 Σεπτεμβρίου – 12 Νοεμβρίου, Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς), Πειραιώς 138, Αθήνα. Εισιτ.: 3-7 ευρώ.
 
εμφάνιση σχολίων