0
5
σχόλια
468
λέξεις
CULTURE
Η σκηνή μεταμορφώνεται σε κοινοβούλιο. Η νέα πολυβραβευμένη παράσταση του Γάλλου δημιουργού έρχεται στην Αθήνα
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
27 Σεπτεμβρίου 2017
Η Στέγη μεταμορφώνεται σε Κοινοβούλιο που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί. Ή μήπως μας φαίνεται ύποπτα γνωστό; Βασιλείς, πρόεδροι, καρδινάλιοι και βουλευτές, εμφανίζονται απέναντι σε πολίτες και αγανακτισμένους επαναστάτες. Η Μασσαλιώτιδα και ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ συναντιούνται με το «εδώ και τώρα». Ίσως τελικά το 1789 να μην είναι και τόσο μακριά. O Joël Pommerat επιστρέφει στη Στέγη και τη μετατρέπει σε Κοινοβούλιο, σε ένα μεγάλο project για τη γέννηση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

 

Το έργο απέσπασε 3 βραβεία Μολιέρου (το γαλλικό αντίστοιχο του βραβείου Tony), καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερης δραματουργίας και καλύτερου έργου
Το θέατρο του Pommerat είναι ουμανιστικό. Μιλά μέσα από παραβολές για το εξημερωμένο κτήνος που ονομάζεται «Ευρωπαίος», για την κοινωνική αποτελμάτωση, τα όνειρα, τον καπιταλισμό, το τέλος των ιδεολογιών, την αλληλεγγύη. Το έργο Όλα θα πάνε καλά (1) Το τέλος του Λουδοβίκου (Ça ira (1) Fin de Louis), περιλαμβάνει 24 σκηνές εμπνευσμένες από την περίοδο 1789-90 και δεν είναι προιόν μυθοπλασίας αλλά το αποτέλεσμα διετούς έρευνας, στο οποίο συνέπραξαν ιστορικοί, συγγραφείς αλλά και οι ηθοποιοί της ομάδας. Η παράσταση δεν αποτελεί πολιτικό έργο, ούτε είναι ένα έργο εποχής. Είναι ένα δημιούργημα που θέλει να είναι σύγχρονο και διαχρονικό και να ξεδιπλώσει τα σημερινά υπαρξιακά, κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα.

«Δεν πρόκειται για μια πολιτική παράσταση, αλλά για μια παράσταση με αντικείμενο την πολιτική» λέει o Pommera, που για το έργο απέσπασε τρία βραβεία Μολιέρου (το γαλλικό αντίστοιχο του βραβείου Tony), καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερης δραματουργίας και καλύτερου έργου, το περασμένο έτος.

 

Το 2006, ο Πίτερ Μπρουκ τον χαιρέτισε ως διάδοχό του, και του παραχώρησε το περίφημο παρισινό θέατρό του, Bouffes du NordTRIVIA: Ο Pommerat έχει παραδεχτεί πολλές φορές πως ήταν κακός μαθητής. Ως «προβληματικός» έφηβος, σώθηκε από το θέατρο, όταν επισκέφτηκε με τους γονείς το Φεστιβάλ της Αβινιόν. Εκεί, βρήκε το νόημα της ζωής. Τριάντα χρόνια αργότερα, βρέθηκε στο ίδιο φεστιβάλ με τρεις διαφορετικές, δικές του παραγωγές, όλες sold out. Το 2006, ο Πίτερ Μπρουκ τον χαιρέτισε ως διάδοχό του, και του παραχώρησε το περίφημο παρισινό θέατρό του, Bouffes du Nord, για τρία χρόνια. Εκεί, μαζί με την ομάδα του, την Compagnie Louis Brouillard, έστησαν ανάμεσα σε άλλα και το θέαμα Cercles/Fictions, για το οποίο έλαβαν επίσης το Βραβείο Μολιέρου.

Το Ça ira (1) Fin de Louis έχει περιοδεύσει σε σημαντικά θέατρα και διεθνή φεστιβάλ, από τη Βραζιλία μέχρι την Ισπανία και από τον Καναδά μέχρι την Ολλανδία.

Η πρεμιέρα του δόθηκε στο γαλλικό θέατρο Nanterre-Amandiers τον Σεπτέμβριο του 2015 και η παράσταση χαρακτηρίστηκε αμέσως κορυφαίο γεγονός, εφάμιλλο της ιστορικής παράστασης 1789 του Théâtre du Soleil, σε σκηνοθεσία της Ariane Mnouchkine (1970).

Αυτή την περίοδο, ο Pommerat ετοιμάζει το δεύτερο μέρος του Ça ira, εστιάζοντας αυτήν τη φορά στην περίοδο 1791-95.


Info: Ça ira (1) Fin de Louis, του J. Pommerat, στη Στέγη, 4-8 Οκτωβρίου, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107, εισιτ. 5-15 ευρώ.
 
εμφάνιση σχολίων