1
4
σχόλια
268
λέξεις
VIDEO
Ένα ντοκιμαντέρ που ρίχνει φως στον διωγμό των ομοφυλόφιλων από το Τρίτο Ράιχ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΕΛΑΚΗΣ
25 Σεπτεμβρίου 2017
Ανάμεσα στο 1933 και το 1945, 100.000 ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες συνελήφθησαν στη φασιστική Γερμανία από τους ναζί, με αφορμή την Παράγραφο 175 του γερμανικού ποινικού κώδικα, που αναφερόταν στην σοδομία. Κάποιοι φυλακίστηκαν, οι περισσότεροι οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν. Μόνο 4.000 από αυτούς επιβίωσαν.

Το 2000, οι σκηνοθέτες Rob Epstein και Jeffrey Friedman (Celluloid closet), κυκλοφόρησαν το ντοκιμαντέρ Παράγραφος 175, με αφήγηση του Rupert Everett, όπου 5 από τους 10 που ήταν στη ζωή το 2000, εξιστορούν μια από τις ανείπωτες μέχρι τότε ιστορίες της φρικτής αυτής εποχής.


Το ντοκιμαντέρ μιλάει για το κενό στα ιστορικά αρχεία και αποκαλύπτει τις μακρόχρονες συνέπειες στις ζωές αθώων, την αγωνία και τη φρίκη που βιώθηκε, μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των πέντε αυτών ανθρώπων που επέζησαν. Του Karl Gorath και του Gad Beck, εβραίων κατά το ήμισυ, μαχητών της αντίστασης που βοηθούσαν πρόσφυγες να δραπετεύσουν από το Βερολίνο, της Annette Eick, εβραίας λεσβίας που δραπέτευσε στην Αγγλία με τη βοήθεια της γυναίκας που αγαπούσε, του Albrecht Becker, γερμανού χριστιανού φωτογράφου, που συνελήφθηκε και φυλακίστηκε, και στη συνέχεια εντάχθηκε στο αντιστασιακό στρατό γιατί «ήθελε να είναι μαζί με άντρες», και του Pierre Seel, αλσατού εφήβου, που παρακολούθησε τον εραστή του να κατασπαράσσεται ζωντανός από σκυλιά, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου ήταν φυλακισμένοι.

Μια συγκλονιστική αλλά και συναρπαστική ιστορία της ανθεκτικότητας του ανθρώπου μπροστά στην ανείπωτη φασιστική σκληρότητα, ειπωμένη με πίκρα, αλλά και χιούμορ και ειρωνεία, με θέμα τη μνήμη, την Ιστορία και την ταυτότητα. Το ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε με Teddy Award, το 2000. 
εμφάνιση σχολίων