0
1
σχόλια
440
λέξεις
ΖΗΝ
Γιατί βλέπουμε παντού να χρησιμοποιούν πιπερόριζα; Συγκεντρώσαμε τα οφέλη της ρίζας και διαλέξαμε 4 συνταγές για να την απολαύσουμε
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
6 Οκτωβρίου 2017

Το τζίντζερ είναι η γνωστή μας πιπερόριζα. Αυτή η ρίζα είναι πολυχρηστικό εργαλείο για την υγεία αλλά και την κουζίνα μας. Η γλυκιά και πικάντικη γεύση της δίνει μια εξωτική νότα στα πιάτα μας και πολλά οφέλη στον οργανισμό μας.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Το τζίντζερ περιέχει κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, ενώ φημίζεται για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Συχνά συστήνεται ως φυσικός ρυθμιστής των επιπέδων της χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, ενώ πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Είναι το καλύτερο άμεσο φάρμακο για τη ναυτία και τη δυσπεψία: αρκεί ένα κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ μέσα σε νερό που βράζει. Το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ και τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας.


ΛΕΜΟΝΑΔΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ
ΥΛΙΚΑ:
¼ φλιτζ. μέλι, 4 φλιτζ. νερό, 1 κουτ. γλ. τριμμένο τζίντζερ, 10 πράσινα λεμόνια λάιμ, ¼ φλιτζ. φρέσκα φυλλαράκια μέντας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζεσταίνουμε το μέλι μαζί με 1 φλιτζάνι νερό σε μια μικρή κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι αν διαλυθεί το μέλι. Το αφήνουμε να κρυώσει και στίβουμε τα λάιμ. Βάζουμε σε μια κανάτα το τζίντζερ μαζί με τον χυμό και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και τα φύλλα μέντας. Ρίχνουμε και το νερό με το μέλι στην κανάτα, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

 
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ:
4 φιλέτα κοτόπουλου, 5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο, 2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες, 3 πολύχρωμες πιπεριές, 10 μανιτάρια σε φέτες, δυο λεπτές φέτες τζίντζερ, αλάτι, πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά τα λαχανικά μας μαζί με το τζίντερ για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα φιλέτα κοτόπουλου, είτε ολόκληρα είτε κομμένα σε κομμάτια, και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
 
ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ
ΥΛΙΚΑ: 2 κούπες λεμόνι, 4 κούπες σπασμένα παγάκια, 1 1/3 κούπας ginger ale, ¾ κούπας τεκίλα, 2 κουτ. γλ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο, λίγη ζάχαρη για το χείλος των ποτηριών (προαιρετικά).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Μέσα σε μπλέντερ, βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Βρέχουμε το χείλος των ποτηριών και τα βουτάμε στη ζάχαρη. Τα γεμίζουμε με το μείγμα τεκίλας και σερβίρουμε.

 
ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ):
2 πατάτες, 2 καρότα, 2 μέτρια κομμάτια τζίντζερ, 2 κλωναράκια σέλινο, 1 κουτ. σουπ. δυόσμο ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σουπ. μάραθο ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σουπ. χυμό λεμόνι, 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο, 2 κουτ, σουπ. τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε σε κατσαρολάκι τις πατάτες, τα καρότα και το τζίντζερ, το γεμίζουμε με νερό που ίσα-ίσα τα σκεπάζει και βράζουμε για 20 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε το λάδι, το λεμόνι και αλατοπίπερο κατά βούληση. Σερβίρουμε τη σούπα γαρνιρισμένη με μάραθο, δυόσμο και τριμμένη παρμεζάνα.
 
εμφάνιση σχολίων