0
5
σχόλια
330
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Τα νεοκλασικά της Αθήνας που καταρρέουν λόγω κρίσης, παρουσιάζει ο Guardian
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
13 Σεπτεμβρίου 2017

Ήταν που ήταν λίγα, τώρα καταρρέουν κι αυτά. Τα αναλογικά ελάχιστα νεοκλασικά κτίρια της πόλης καταστρέφονται εξαιτίας την κρίσης, αφού η λιτότητα έχει αναγκάσει τους ιδιοκτήτες τους να τα αφήσουν στην τύχη τους. «Πλέον οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τα χρήματα να τα αποκαταστήσουν», λέει η Ειρήνη Γκράτσια, συνιδρυτής της οργάνωσης Monumenta, μιας ένωσης αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων, που καταμετρά κτίρια που μπορεί να αποτελούν «μνημεία» της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και προσπαθεί να τα προστατέψει. Τα περισσότερα από αυτά θα κατεδαφιστούν επειδή οι ιδιοκτήτες θέλουν να αποφύγουν τους φόρους ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με τον Guardian, οι αρχιτέκτονες της Monumenta εκτιμούν ότι από τη δεκαετία του 1950 και μετά, το 80% των κτιρίων της Αθήνας που χρονολογούνται από τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα έχουν ήδη καταστραφεί. Τώρα κινδυνεύουν και μερικά από τα τελευταία  παραδείγματα της ελληνικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και του ελληνικού μοντερνισμού, κατασκευασμένα κυρίως από το 1830 έως το 1940.



Η Αθήνα έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια έχοντας ίσως τα περισσότερα μη αναπαλαιωμένα κτίρια από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η γρήγορη αστικοποίηση μετά τη γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου είδε τα νεοκλασικά και τα σύγχρονα κτίσματα να γκρεμίζονται σε χρόνο μηδέν. Ο εμφύλιος πόλεμος κατέστρεψε κι άλλα κτίρια. Η πιο μεγάλη αλλαγή ήρθε τη δεκαετία του 1950, όταν η νομοθεσία ενθάρρυνε τους Αθηναίους να δώσουν τις μονοκατοικίες τους με αντάλλαγμα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες. Το ’60 και το ’70, η Αθήνα μετατράπηκε στο χαώδες αστικό κέντρο που γνωρίζουμε και σήμερα φιλοξενεί σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας.

Η Αθήνα με τα νεοκλασικά κτίρια έχει σχεδόν σβηστεί. «Εάν ένα κτίριο δεν ήταν ταξινομημένο  ως «έργο τέχνης» κατεδαφιζόταν και μέχρι το 1975 τουλάχιστον ένα καταστρεφόταν κάθε εβδομάδα», λέει ο Νίκος Χαρκιλωλάκης, ένας βετεράνος αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων. «Αυτά τα κτίρια που επιβίωσαν είναι τα τελευταία που υπάρχουν. Είναι αρχιτεκτονικοί θησαυροί που πρέπει να υποστηριχθούν».
 
εμφάνιση σχολίων