0
1
σχόλια
286
λέξεις
ΖΗΝ
Πιο έξυπνα τα παιδιά που λένε ψέματα, υποστηρίζει η έρευνα

 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
12 Σεπτεμβρίου 2017

Την επόμενη φορά που θα δείτε το πιτσιρίκι σας δίπλα από το σπασμένο βάζο με μπισκότα να λέει «δεν το έκανα εγώ, η γάτα το έκανε», μπορείτε άνετα να χαρείτε, αφού μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Institute of Child Study στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, υποστηρίζει πως το πόσο καλά ψέματα λέει ένα πιτσιρίκι σχετίζεται με το πόσο επιτυχημένο θα είναι στη μετέπειτα ζωή του. «Αν ανακαλύψετε ότι το δίχρονο παιδί  σας λέει ένα ψέμα, αντί να ανησυχήσετε, θα πρέπει να γιορτάζετε», λέει ο Δρ. Kang Lee, διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Child Development Research στο Ινστιτούτο Μελετών της Εκπαίδευσης του Οντάριο. «Το παιδί σας έχει φτάσει σε ένα σημαντικό στάδιο της ζωής του».

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η ικανότητα να λένε ψέματα τα παιδιά στην ηλικία των δύο ετών, είναι σημάδι ενός ταχέως αναπτυσσόμενου εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να έχουν και μια επιτυχημένη ζωή ως ενήλικες. Διαπίστωσαν επίσης ότι όσο πιο εύλογο και καλά δικαιολογημένο είναι το ψέμα, τόσο πιο γρήγορα θα αναπτυχθεί η σκέψη τους τα επόμενα χρόνια. Το ψέμα σε τέτοιες ηλικίες σημαίνει επίσης ότι έχουν αναπτύξει «εκτελεστική λειτουργία» - δηλαδή την ικανότητα να επινοούν ένα πειστικό ψέμα διατηρώντας την αλήθεια στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Τα παιδιά αυτά έχουν συλλογιστική υψηλότερης τάξης.

Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1000 παιδιά ηλικίας 2 έως 16 ετών, δήλωσαν ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν εάν τα παιδιά τους είναι λίγο σαν τον Πινόκιο. «Η μελέτη δείχνει ότι το ψέμα στην παιδική ηλικία είναι περισσότερο σημάδι της νοημοσύνης παρά απουσίας ηθικής και δεν είναι απαραίτητα σημάδι ότι το παιδί θα συνεχίσει να ψεύδεται αργότερα στη ζωή του».
 
εμφάνιση σχολίων