0
1
σχόλια
316
λέξεις
210
Οι Ρόμπερτ Γουίλσον και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, διεισδύουν στο διαλυμένο μυαλό του εμβληματικού χορευτή, Βάσλαβ Νιζίνσκι, μέσα από τα ημερολόγιά του
 
DOCTV.GR
9 Ιουλίου 2017

«Αν δεν είχε καταλήξει στο άσυλο, ο Νιζίνσκι - συγγραφέας θα γινόταν ισάξιος με τον Νιζίνσκι - χορευτή» γράφει ο Χένρι Μίλερ για να ημερολόγια του εμβληματικού χορευτή, Βάσλαβ Νιζίνσκι. Ο Νιζίνσκι, πρωτοπόρος και δεξιοτέχνης στο είδος του,  μεσουράνησε επί μια δεκαετία, σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ακολούθησε το μπαλέτο επαγγελματικά. Τα χαρακτηριστικά άλματά του φαινομενικά αψηφούσαν τη βαρύτητα και ήταν από τους ελάχιστους άνδρες χορευτές της εποχής του που μπορούσε να χορέψει en pointe.

Εμφανίστηκε στο Παρίσι σε πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με την πρίμα μπαλαρίνα Άννα Παύλοβα και δεν άργησε να αναγνωριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους νεότερους εκπροσώπους της τέχνης του. Έλαβε μέρος σε μεγάλες περιοδείες μαζί με τα ρωσικά μπαλέτα, ωστόσο η σταδιοδρομία του έληξε το 1919, όταν σε ηλικία μόλις 29 ετών, ασθένησε από σχιζοφρένεια. Έζησε αρκετό χρόνο σε διάφορα ψυχιατρεία και το 1947 μετακόμισε στο Λονδίνο. Εκεί, η σύζυγός του, τον φρόντισε ως τον θάνατό του το 1950.

Οι σπουδαίοι Ρόμπερτ Γουίλσον και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να διεισδύσουν στο διαλυμένο μυαλό του Βάσλαβ Νιζίνσκι, μέσα από την παράσταση «Γράμμα σ’ έναν άντρα» που παρουσιάζεται στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Η παράσταση βασίζεται στα ημερολόγια του χορευτή, καταγράφοντας σημεία και σχέσεις-κλειδιά της ζωής του, μέχρι την κάθοδό του στην τρέλα, σκιαγραφώντας την περίπλοκη σχέση του με τον ιδρυτή των Ρωσικών Μπαλέτων, ιμπρεσάριο Σεργκέι Ντιαγκίλεφ, στον οποίον αναφέρεται και το γράμμα του τίτλου.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία - σκηνικά - σύλληψη φωτισμών: Ρόμπερτ Γουίλσον - Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, κείμενο: Christian Dumais - Lvowski, δραματουργία: Darryl Pinckney, μουσική: Hal Willner, κοστούμια: Jacques Reynaud, συνεργασία σε ζητήματα κίνησης και ομιλούμενου κειμένου: Lucinda Childs, φωτισμοί: A. J. Weissbard, ήχος: Nick Sagar - Ella Wahlström, βίντεο: Tomek Jeziorski.

 

Info: «Γράμμα σ’ έναν άντρα», Ρόμπερτ Γουίλσον - Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, 11-13 Ιουλίου, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107, Αθήνα. Εισιτ.: 15-65 ευρώ. 

εμφάνιση σχολίων