0
1
σχόλια
487
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Οι Mistress Dispellers ξεφορτώνονται τις εξωσυζυγικές σχέσεις
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
4 Ιουλίου 2017

Τι κάνουμε αν ανακαλύψουμε ότι ο σύζυγός μας έχει δεσμό; Του δίνουμε τα παπούτσια στο χέρι; Του σπάμε το κεφάλι; Τον χωρίζουμε; Προσπαθούμε να τον συγχωρέσουμε; Βρίσκουμε κι εμείς γκόμενο; Ή μήπως μισθώνουμε έναν ειδικό να ξεφορτωθεί την παρείσακτη; Όλο και περισσότερες γυναίκες στην Κίνα πληρώνουν έως και 60.000 δολάρια για να μισθώσουν έναν επαγγελματία mistress dispeller, δηλαδή έναν άνθρωπο που θα γίνει φίλος με την «άλλη γυναίκα» και στη συνέχεια θα διαλύσει τον δεσμό του συζύγου. Ωστόσο, δεν το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας βία, δικηγόρους ή άλλους δυσοίωνους τρόπους. Αντ ‘αυτού, όταν μια γυναίκα ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της την απατά, μπορεί να προσλάβει κάποιον που θα διεισδύσει με λεπτότητα στη ζωή της ερωμένης, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της και θα διαλύσει τη σχέση «με τρόπο».

Το Weiqing International Marriage Hospital Emotion Clinic Group είναι μια τέτοια υπηρεσία. Δημιουργήθηκε το 2001 στη Σαγκάη, λειτουργεί μέχρι σήμερα σε περισσότερες από 59 πόλεις και ξεφορτώνεται εκατοντάδες ερωμένες μέσω διαφόρων βασικών κανόνων. Η δουλειά γίνεται ως εξής: Ο Shu Xin, διευθυντής της Weiging, λέει στους New York Times ότι πρώτα απ ‘όλα η εταιρία προσπαθεί να καταλάβει τι είδους ερωμένη έχουν να αντιμετωπίσουν (δηλαδή αν είναι σε αυτή τη σχέση για το χρήμα, την αγάπη ή το σεξ). Στη συνέχεια, καταστρώνουν το σχέδιο.

Ο mistress dispeller θα γίνει πρώτα φίλος με την ερωμένη, είτε μέσω της εργασίας της, είτε μέσω του γυμναστηρίου. Το πώς θα βγάλει την ερωμένη από τη ζωή του συζύγου της γυναίκας, διαφέρει από σχέση σε σχέση. Μπορεί να της βρει νέο εραστή, μια καινούρια δουλειά σε μια άλλη πόλη ή ακόμη και να την πείσει ότι ο παντρεμένος άνδρας με τον οποίο σχετίζεται δεν αξίζει την προσοχή της (το γνωστό «είσαι πολύ καλή για εκείνον»). Κάποιες ερωμένες μπορεί να αποθαρρυνθούν ακούγοντας ανεπιθύμητες λεπτομέρειες για τη ζωή των εραστών τους –χρέη, ευθύνη για έναν ηλικιωμένο γονέα– ή και να ντραπούν από σημειώματα που αποστέλλονται σε φίλους και οικογένεια. Εννοείται πως ο/η Mistress dispeller δεν θα είναι ποτέ βίαιος και θα προσπαθήσει να μην εμπλακεί στενά με την ερωμένη με την οποία ασχολείται –αν και το τελευταίο συχνά συμβαίνει.

Το επάγγελμα αυτό ανθίζει κι εξαπλώνεται στην Κίνα. Η εταιρεία Reunion ισχυρίζεται ότι ειδικεύεται σε «συναισθηματική χειραγώγηση μέσω ειδικών για να σας βοηθήσουμε να ανακτήσετε γρήγορα την αγάπη», σύμφωνα με μια μετάφραση της ιστοσελίδας της. Εν τω μεταξύ, η κλινική Baihe Emotion στο Πεκίνο προσφέρει επίσης τέτοιες υπηρεσίες, μεταξύ άλλων.

Οι κινέζικη κοινωνία είναι πολύ διαφορετική από τη δική μας. Οι επιπτώσεις ενός διαζυγίου είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες για τη γυναίκα ενώ υποφέρουν από μεγάλη ντροπή σε βαθμό κάποιες φορές να σκέφτονται ακόμα και την αυτοκτονία. Έτσι, ο/η mistress dispeller είναι σαφώς μια πιο ανώδυνη μέθοδος. Ίσως να μην είναι μακρινή η μέρα που οι Mistress Dispellers θα βρεθούν και στις ακτές μας. Το αν είναι τελικά αποτελεσματική «θεραπεία σχέσεων» και για την δική μας κοινωνία, μόνο μια δοκιμή μπορεί να το δείξει.
 
Πηγές: NY Times, New Yorker
 
εμφάνιση σχολίων