1
1
σχόλια
367
λέξεις
VIDEO
Πώς αλλάζει η έννοια της φιλίας στο ίντερνετ; Ενισχύονται οι σχέσεις μας στο διαδίκτυο ή γίνονται πιο ρηχές;
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
26 Ιουλίου 2017
Ένας άνθρωπος μπορείς να διατηρήσει ουσιαστικές σχέσεις με 100-200 άτομα (κι Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πολλά περισσότερα άτομα στις λίστες μας).

Ο ερευνητής William Rons διαιρεί τις φιλίες σε τρεις κατηγορίες: Τις ενεργές, τις αδρανείς και τις αναμνηστικές.

Μια φιλία είναι ενεργή όταν τα άτομα είναι σε συχνή επικοινωνία, μπορούμε να τα καλέσουμε για συναισθηματική υποστήριξη και ξέρουμε το τι συμβαίνει στη ζωή τους.

Μια φιλία είναι αδρανής όταν δεν έχουμε μιλήσει για καιρό με κάποιο με τον οποίο έχουμε παρελθόν. Αν όμως, για παράδειγμα, ζούμε σε διαφορετικές πόλεις, όταν ταξιδέψουμε προς τα εκεί θα τηλεφωνήσουμε και θα συναντηθούμε χωρίς αυτό να είναι περίεργο.

Μια φιλία είναι αναμνηστική όταν με κάποιον για τον οποίο είχαμε καλά συναισθήματα δεν συνδεόμαστε πια και δεν έχουμε επικοινωνία, και πιθανότατα δεν πρόκειται να ξαναμιλήσουμε ποτέ.

Καθώς μεγαλώνουμε, οι περισσότερες φιλίες μας θα γίνουν αδρανείς ή αναμνηστικές, καθώς οι μνήμες σβήνουν καθώς μεγαλώνουμε.

Πολλές φορές τα social media είναι ένας τρόπος για να κρατήσουμε μια φιλία ζωντανή με ελάχιστη προσπάθεια. Στην πραγματικότητα όμως μοιάζει πιο πολύ σαν να κρατάμε τη φιλία ζωντανή δια της βίας. Αρκούν μερικά σχόλια, ευχές κ.λπ. για να κρατηθεί. Όμως πόσο ουσιαστική είναι μια φιλία που διατηρείται έτσι; Social media σημαίνει να διατηρείς περισσότερες φιλίες αλλά πιο ρηχές. Όμως αν εστιάσουμε μόνο στους κοντινούς μας ανθρώπους, τότε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας.

Όσο περισσότερες πλατφόρμες επικοινωνίας χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε με κάποιος, και με την προϋπόθεση πως επικοινωνούμε και έξω, στην πραγματική ζωή, τόσο πιο πολύ εμβαθύνουμε σε μια σχέση.

Έτσι τα social media μπορούν να εμβαθύνουν μια φιλία αλλά και να κρατήσουν μερικές ζωντανές μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Οι φιλίες διαφοροποιούνται από τις οικογενειακές σχέσεις διότι δεν υπάρχουν υποχρεώσεις άρα είναι πιο εύκολο να «πετάξουμε» ανθρώπους από τη ζωή μας. Οι φιλίες που είναι αδρανείς όμως δεν σημαίνει απαραιτήτως πως έχουν τελειώσει. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε αδρανείς φιλίες, έστω κι αν δεν έχουν επικοινωνήσει για πολύ καιρό, νιώθουν φίλοι και αισθάνονται πως μόλις επικοινωνήσουν, θα πιάσουν τα πράγματα από εκεί που τα είχαν αφήσει. Και αυτό είναι ένα από τα καλά της φιλίας στο ίντερνετ. Ό,τι μπορούμε εύκολα να ξανασυνδεθούμε.


 
εμφάνιση σχολίων