0
4
σχόλια
501
λέξεις
CULTURE
Πως ένας συλλέκτης σκουπιδιών σώζει τον πολιτισμό;
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
19 Ιουνίου 2017

Ένας κύριος από τη Βραζιλία μαζεύει τα πεταμένα βιβλία και δημιουργεί μια βιβλιοθήκη για τα φτωχά παιδιά. Όλα ξεκίνησαν τη μέρα που ενώ δούλευε με το απορριμματοφόρο του, βρήκε πεταμένο στον κάδο το βιβλίο Άννα Καρένινα του Λ. Τολστόι. Ήταν το 1997, αλλά ο Jose Alberto Gutierrez εξακολουθεί να θυμάται την πρώτη ματιά που έριξε στο ρωσικό κλασικό που βρήκε στα σκουπίδια έξω από ένα σπίτι στη Μπογκοτά της Βολιβίας. Φόρτωσε το φορτηγό του με τα υπόλοιπα απόβλητα, αλλά το βιβλίο το πήρε στο σπίτι του. Ήταν η αρχή μιας υπέροχης εμμονής.



Ακολούθησαν κι άλλα βιβλία: Ο Μικρός Πρίγκιπας, διάφορα βιβλία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκεζ, μυθιστορήματα, συλλογές ποιημάτων, διδακτικά βιβλία. Σιγά-σιγά μαθεύτηκε στη γειτονιά και οι γονείς ζητούσαν βιβλία για να διαβάσουν στα παιδιά τους.

Με τα χρόνια ο αριθμός των βιβλίων αυξανόταν κι έτσι, το 2000 μεταμόρφωσε το ισόγειο του σπιτιού του σε μια δωρεάν βιβλιοθήκη που την ονόμασε «Η δύναμη των λέξεων». Κι επειδή μερικά βιβλία ήταν καταπονημένα, η σύζυγός του, που είναι μοδίστρα, τα μεταμόρφωσε με τη μηχανή της σε υφασματόδετα αναγνώσματα στο «νοσοκομείο γραμμάτων» όπως ονόμασε τον χώρο που δουλεύει τις επιδιορθώσεις της.

Αυτή η πρωτοβουλία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και άνθρωποι από όλο τον κόσμο ξεκίνησαν να έρχονται εθελοντικά να βοηθήσουν και να προσφέρουν βιβλία. Τα βιβλία άρχισαν να ξεχειλίζουν το σπίτι του κυρίου Gutierrez, καταλαμβάνοντας χώρο πρώτα στη σκάλα κι ύστερα στον κύριο χώρο του σπιτιού. Τα παιδιά δεν χωράνε πια να μελετήσουν στο ισόγειο αλλά δανείζονται ό,τι θέλουν.

Σήμερα ο κύριος Gutierrez έχει μαζέψει πάνω από 25.000 χιλιάδες βιβλία. «Είναι λίγο σαν όμορφη κατάρα: όσο περισσότερα βιβλία δίνουμε, τόσο περισσότερα έρχονται!». Για να μπορέσει να ελαφρύνει λίγο την κατάσταση, ταξίδεψε σε όλη τη χώρα προσφέροντας πολλά από αυτά τα βιβλία σε 235 σχολεία, βιβλιοθήκες αλλά και σε φτωχές περιοχές.

Ο θαυμάσιος κύριος Gutierrez έχει γίνει γνωστός σε όλη τη Λατινική Αμερική και τον προσκάλεσαν να μιλήσει σε Φεστιβάλ Βιβλίων που διοργανώθηκαν στην Κολομβία αλλά και στη Χιλή και στο Μεξικό. Και οι συνάδελφοί του που αρχικά τον κοίταζαν παράξενα, σήμερα τον βοηθούν και του φέρνουν κι αυτοί όσα βιβλία βρίσκουν πεταμένα.

Ο Jose Alberto Gutierrez κληρονόμησε την αγάπη του για το διάβασμα από τη μητέρα του. Έχοντας μεγαλώσει πολύ φτωχά, οι γονείς του δεν μπορούσαν να τον στέλνουν στο σχολείο κι έτσι διάβαζε στο σπίτι. Ο ίδιος πιστεύει πως το να λάβει κανείς μόρφωση, μπορεί να σπάσει τον κύκλο της φτώχειας και συνεισφέρει σε αυτό με το να δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα βιβλία. Και αυτό είναι ένα όραμα που μοιράζονται εθελοντές από άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Νορβηγία, η Γαλλία και η Νότια Κορέα, που έρχονται να συνεισφέρουν, καθώς επίσης και Κολομβιανοί συγγραφείς και ποιητές. «Κάθε παιδί που συμμετείχε στα session ανάγνωσης που κάναμε, συμπεριλαμβανομένης και της κόρης μου, μετά πήγε στο πανεπιστήμιο» λέει στο Al Jazeera. «Η αξία αυτού που κάνουμε έγκειται στο να βοηθήσουμε τα παιδιά να αρχίσουν να διαβάζουν».


Διαβάστε επίσης:
Η ποδηλατο-βιβλιοθήκη των αστέγων
H Βιβλιοθήκη των φτωχών
Ο δάσκαλος που μοιράζει βιβλία
ΓΚΑΛΕΡΙ: Ανταλλακτικές βιβλιοθήκες παντού
εμφάνιση σχολίων