0
1
σχόλια
285
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Χρειαζόμαστε εχθρούς. Χωρίς αυτούς, θα είχαμε μόνο τους εαυτούς μας να κατηγορούμε». Μια εξερεύνηση της προέλευσης και της φύσης του κακού
 
DOCTV.GR
23 Φεβρουαρίου 2018

«Χρειαζόμαστε εχθρούς. Χωρίς αυτούς, θα είχαμε μόνο τους εαυτούς μας να κατηγορούμε. Με αυτούς, έχουμε ένα βολικό κάδο απορριμμάτων για όλες τις ιδιότητες που δυσκολευόμαστε να ανεχτούμε στους εαυτούς μας.

Είναι εύκολο να παραβαίνουμε τους κανόνες, να προσπερνούμε τους οδηγούς σε άλλες λωρίδες του αυτοκινητόδρομου, αλλά είναι πολύ πιο ικανοποιητικό το να μισούμε εκείνον τον τύπο που χώθηκε μπροστά μας. Ο φαρισαϊσμός μας κάνει να νιώθουμε καλά. Εμείς έχουμε δίκιο. Εκείνοι άδικο. Εμείς είμαστε αθώοι, εκείνοι ένοχοι. Εμείς λεμέ την αλήθεια, εκείνοι ψέματα. Εμείς έχουμε υπουργείο Άμυνας, εκείνοι υπουργείο Πολέμου.

Τους θεωρούμε εχθρούς μας, όχι επειδή είμαστε από φυσικού μας επιθετικοί, αλλά επειδή χτυπώντας αυτούς, ερχόμαστε εμείς πιο κοντά μεταξύ μας. Το να ερχόμαστε πιο κοντά μεταξύ μας είναι ωραίο αίσθημα, έτσι κάνουμε αυτό που φαίνεται απαραίτητο ώστε να έχουμε αυτό το ωραίο αίσθημα. Ανακαλύπτουμε κι άλλους εχθρούς. Κατασκευάζουμε το κακό».


Απόσπασμα από το βιβλίο του Λάιαλ Ουάτσον, Σκοτεινή Φύση, εκδ. Θύραθεν. Ο Λάιαλ Γουάτσον (12 Απριλίου 1939 – 25 Ιουνίου 2008) ήταν βιολόγος, ανθρωπολόγος και συγγραφέας. Έγραψε περισσότερα από είκοσι βιβλία. Από τα πιο δημοφιλή ου είναι το Supernature. Εκεί, ο Lyall Watson προσπάθησε να κατανοήσει φυσικά και υπερφυσικά φαινόμενα από βιολογικούς όρους.  Η Σκοτεινή Φύση είναι μια  αποκαλυπτική εξερεύνηση της προέλευσης και της φύσης του κακού. Ο Λάιαλ Ουάτσον ξεκινά επανακαθορίζοντας το καλό και το κακό με όρους εξελικτικής βιολογίας, ηθολογίας και οικολογίας· αντλεί από τις πιο πρόσφατες διοράσεις της ανθρωπολογίας και της ψυχολογίας, και από ένα ευρύ φάσμα πηγών, από τον Αριστοτέλη και τον Δαρβίνο μέχρι τον Γιουνγκ και τη συγγραφέα 'Ανυ Ντίλαρντ· εξετάζει την λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην “πολιτισμένη” κοινωνία και τη βαρβαρότητα.
 
εμφάνιση σχολίων