0
1
σχόλια
259
λέξεις
ΖΗΝ
Πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος ενός ευτυχισμένου ανθρώπου, στα αρνητικά πράγματα;
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
6 Ιουνίου 2017

Σπάει ένα ποτήρι. Κολλάμε στην κίνηση. Αργούμε στη δουλειά και μας τη λέει το αφεντικό μας. Μερικές αναποδιές, λίγες κακές ημέρες και μας παίρνε η κάτω βόλτα συναισθηματικά. Η αντίδρασή μας σε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, λέει πολλά για τον εγκέφαλό μας. Και πιο συγκεκριμένα για τν τρόπο που λειτουργεί η αμυγδαλή - μια μικρή περιοχή εγκεφάλου σε σχήμα αμυγδάλου.

Για χρόνια, οι νευροεπιστήμονες πίστευαν πως η αμυγδαλή είναι απλώς το πρωτόγονο «κέντρο φόβου» του εγκεφάλου, που βρίσκεται πάντα σε αναζήτηση δυνητικών απειλών. Σε μερικούς ανθρώπους, η αυξημένη δραστηριότητα της αμυγδαλής έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη και το άγχος. Ωστόσο, η αμυγδαλή αποκρίνεται και στα θετικά ερεθίσματα.

Οι William Cunningham από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και ο Alexander Todorov του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, σε πρόσφατη έρευνα ανακάλυψαν πως η αμυγδαλή εμπλέκεται στη συμπόνια και την ευτυχία. Σύμφωνα με την έρευνά τους, οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν αυτοί αγνοούν τις απειλές αλλά εκείνοι που βλέπουν το καλό.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου δείχνοντας θετικές αλλά και δυσάρεστες εικόνες στους συμμετέχοντες. Διαπίστωσαν πως η αμυγδαλή ανταποκρινόταν αμέσως στις πιο δύσκολες καταστάσεις, όμως ανταποκρινόταν και στις θετικές, όταν οι συμμετέχοντες είχαν εντολή να εστιάσουν σε αυτές και μάλιστα πιο ενεργά από ότι ανταποκρίθηκε στα αρνητικά.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως η ομορφιά είναι στα μάτια εκείνου που κοιτάζει. Όταν εστιάζουμε στα δυσάρεστα, θα μας πάρει η κάτω βόλτα. Αν όμως εστιάσουμε σε αυτά για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, το σώμα μας θα ανταποκριθεί θετικά –και το ίδιο και ο εγκέφαλος και η ψυχολογία μας.
 
εμφάνιση σχολίων