0
1
σχόλια
297
λέξεις
ΖΗΝ
Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να προτιμούν την ειλικρίνεια και την τιμιότητα; Οι επιστήμονες λένε πως βρήκαν την απάντηση
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
18 Μαΐου 2017

Είναι ένα μυστήριο που προβληματίζει την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες: γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ειλικρινείς; Τώρα, χρησιμοποιώντας μια πολύπλοκη σειρά μηχανών MRI και συσκευών ηλεκτροσόκ, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν βρει την απάντηση.

Οι ερευνητές του University College of London ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος μας, βρίσκει την ευπρέπεια πολύ πιο ικανοποιητική από την εξαπάτηση. «Όταν παίρνουμε αποφάσεις, ένα δίκτυο περιοχών του εγκεφάλου υπολογίζει το πόσο πολύτιμες είναι οι επιλογές μας», λέει η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Molly Crockett. «Στα πειράματα, ο εγκέφαλος παρουσίασε μικρότερη διέγερση σε αυτές τις περιοχές, σε περιπτώσεις κερδών που αποκτήθηκαν με εξαπάτηση, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει το γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να μην επωφεληθούν εις βάρος των άλλων».

Η ερευνητική ομάδα σάρωσε τους εγκεφάλους των 28 εθελοντών καθώς αποφάσιζαν αν θα προξενήσουν πόνο (ανώνυμα) σε ξένους, με αντάλλαγμα χρήματα. Η διαδικασία ήταν να τους προξενήσουν μικρά ηλεκτροσόκ, τα οποία οι επιστήμονες διαβεβαίωσαν πως είναι ειδικά ρυθμισμένα στην ένταση ώστε να είναι ανεκτά από τους ανθρώπους, σε σχέση με τα όρια του πόνου του καθενός ξεχωριστά. Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτό δείχνει ότι οι κοινωνικοί ηθικοί κανόνες είναι ορατοί με τη μορφή νευρολογικής σηματοδότησης του εγκεφάλου, και ότι αυτές μειώνουν την αξία που θα μπορούμε να δώσουμε σε κέρδη που αποκτήθηκαν με όχι και τόσο ηθικό τρόπο.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος προσομοιάζει πιθανά γεγονότα όπως το ότι θα μπορούσαμε να κατηγορηθούμε για μια ατασθαλία -ακόμη και όταν γνωρίζουμε ότι οι ενέργειές μας είναι ανώνυμες. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα χρήματα δεν είναι τελικά τόσο ελκυστικά όσο ίσως να νομίζαμε, όταν εμπλέκεται και η ηθική».

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, αυτά τα πειράματα να γίνουν σε ομάδες πολιτικών που έχουν σαρώσει τις μίζες.
 
εμφάνιση σχολίων