0
1
σχόλια
433
λέξεις
CULTURE
Αστικές μυθοπλασίες σε μέλλοντα χρόνο. Η έκθεση της Στέγης στη Διπλάρειο, εξερευνά τη ζωή στις πόλεις του μέλλοντος
 
DOCTV.GR
2 Μαΐου 2017

Πώς θα είναι η καθημερινή ζωή στις πόλεις του μέλλοντος; Εικαστικοί, αρχιτέκτονες και designers πλάθουν διαφορετικές ιστορίες σε μία έκθεση που δίνει έμφαση στο αστικό τοπίο της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Αθήνας και μελετάει υποθετικά αστικά περιβάλλοντα σε σχέση με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές και την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Τεχνητή οικολογία σε ένα κόσμο κλιματικής αλλαγής. Μηχανήματα και τεχνητή νοημοσύνη επεξεργάζονται διαρκώς τις κινήσεις του ανθρώπου. Το περιβάλλον αλλάζει οικολογικά, μηχανικά, κοινωνικοπολιτικά. Τι σημαίνουν για το μέλλον μας οι περιβαλλοντικές, τεχνολογικές και κοινωνικές μεταβολές μεταμορφώνουν τον πλανήτη; Η έκθεση παρουσιάζει ουτοπικά και δυστοπικά σενάρια που αφηγούνται ιστορίες για πιθανούς αυριανούς κόσμους, τα οποία αξιοποιούν το μέλλον ως εργαλείο κατανόησης για το ίδιο το παρόν.

- Ο αρχιτέκτονας Liam Young, επιστρέφει με μια νέα βίντεο εγκατάσταση που αποτελεί παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και η οποία βασίστηκε σε εργαστήριο που προηγήθηκε το Μάρτιο στην Αθήνα. Τα έργα του αναπτύσσουν φανταστικά σενάρια για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον, ως μέσα για να ανοίξει ένας δημιουργικός διάλογος για τις κοινωνικές, αρχιτεκτονικές και πολιτικές συνέπειες των αναδυόμενων βιολογικών και τεχνολογικών εξελίξεων που θα καθορίσουν το μέλλον.

- Η έκθεση φιλοξενεί 33 συμμετοχές με ατομικά ή ομαδικά έργα. Ξεχωρίζουν δύο σημαντικά ιστορικά έργα από τη δεκαετία του 1960: η «Ηλεκτρονική Πολεοδομία» του αρχιτέκτονα Τάκη Χ. Ζενέτου και η «Οικουμενόπολη» του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη.

- Συμμετέχουν σημαντικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, αλλά και πανεπιστημιακές σχολές και designers. Η Pinar Yoldas, οι !Mediengruppe Bitnik, οι Morehshin Allahyari & Daniel Rourke και η Λίνα Θεοδώρου, η ομάδα AREA (Architecture Research Athens), ο Αριστείδης Αντονάς και οι Design Earth, οι designers Metahaven, ο Adam Harvey, η Behnaz Farahi, το Advanced Studio του Michael Young από το Πανεπιστήμιο Yale και το MArch Unit 24 της Πηνελόπης Χαραλαμπίδου από τη σχολή Bartlett του Λονδίνου.

Παράλληλες δράσεις: Στα πλαίσια της έκθεσης, τον Μάρτιο εξερευνήσαμε μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο με καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες το μέλλον, στη δράση Tomorrow's Storeys στη Διπλάρειο Σχολή. Τώρα, εξερευνούμε και τα πεζοδρόμια της πόλης μέσα από τα μάτια των παιδιών και οραματιζόμαστε μια πιο φιλόξενη και δημιουργική εκδοχή τους. Το παιδικό εργαστήριο της Στέγης, Πεζοδρόμια: Η μικρογραφία της πόλης μας, είναι γεμάτο βόλτες και παρατηρητικότητα. Ξεκινώντας με μικρούς περιπάτους-εξερευνήσεις, παρατηρούμε κοντινές γειτονιές της Στέγης και συλλέγουμε στοιχεία. Τα παιδιά φαντάζονται «αλλιώς» το χώρο που κινούνται και όλοι μαζί σχεδιάζουμε ένα άλλο πεζοδρόμιο, που μεταμορφώνεται σε χώρο δημιουργικής συμμετοχής στη γειτονιά.


Info: Tomorrows, Αστικές μυθοπλασίες σε μέλλοντα χρόνο, Μάιος - Ιούνιος 2017, Διπλάρειος Σχολή (πλ. Θεάτρου 3), 12:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.
 
εμφάνιση σχολίων