0
1
σχόλια
261
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Τι είναι οι νέες υπέρογκες αυξήσεις της ΔΕΗ; Και ποιος ωφελείται τελικά από αυτές;
 
PRESS
27 Απριλίου 2017

3,2 δις. ευρώ πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ώστε οι νησιώτες να έχουν τις ίδιες τιμές ρεύματος με τους άλλους καταναλωτές. Επίσης υπάρχουν και οι εκπτώσεις Οικιακού Κοινωνικού Τιμολογίου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ δημιουργείται μια τρύπα 735 εκατ. ευρώ που διεκδικεί να εισπράξει μέσα από αυξήσεις των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Παράλληλα η ΔΕΗ υποστηρίζει πως η συσσώρευση ανεξόφλητων λογαριασμών έχει ανοίξει ακόμα μεγαλύτερη «τρύπα» στον προϋπολογισμό της αφού έχει πραγματοποιήσει ήδη διάφορες δαπάνες (π.χ. για αγορές καυσίμων για τις πετρελαϊκές μονάδες των νησιών, για υποδομές κ.ά.)

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Γεώργα στην Εφημερίδα των Συντακτών, οι χρεώσεις αυτές είναι κυρίως αποδείξεις του στρεβλού τρόπου με τον οποίο οι κυβερνήσεις ασκούν διαχρονικά «κοινωνική» πολιτική ενώ παράλληλα ταΐζουν και οικονομικά συμφέροντα. Όπως αναφέρει αντί τόσα χρόνια το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας να επιβαρύνει απευθείας τον προϋπολογισμό, έχει επιλεγεί να επιβαρύνει τη ΔΕΗ η οποία με τη σειρά της είναι υποχρεωμένη να κάνει τις απαραίτητες δαπάνες ακόμη και αν δεν εισπράττει τα χρήματα από τους καταναλωτές.

Με πρόσχημα άλλοτε τις τεχνικές δυσκολίες, άλλοτε την έλλειψη χρημάτων και άλλοτε τις διαφωνίες για το ποιοι επιχειρηματίες θα πάρουν τη δουλειά, καθυστερούν τα έργα υποθαλάσσιων διασυνδέσεων του ηπειρωτικού συστήματος με τα νησιά. Αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο οι καταναλωτές επιβαρύνονται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να τα κερδίζουν οι προμηθευτές, τα διυλιστήρια και οι εφοπλιστές. Μέχρι το σύστημα Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας να επανασχεδιαστεί οι αυξήσεις θα συνεχίσουν να φορτώνουν παράλογα τους λογαριασμούς ρεύματος.

 
εμφάνιση σχολίων