0
5
σχόλια
785
λέξεις
CULTURE
Καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, 13 ημέρες και 11 projects, σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της Αθήνας και του Πειραιά. Το FFF της Στέγης ξαναχτυπά
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
21 Απριλίου 2017

Η πλατεία Ομονοίας μεταμορφώνεται σε πολεμικό καταφύγιο και ουδέτερη ζώνη, αόρατη από κάθε εισβολέα. Μια λαβυρινθώδης εγκατάσταση εμπνευσμένη από το μύθο του Μινώταυρου, μας υποδέχεται για μια σουρεαλιστική περιήγηση στην Ε. Ε. της κρίσης. Ένα σεμινάριο σε μορφή ταινίας, μας ξεναγεί με ιδιότυπο στον κόσμο που ετοιμάζεται να «γεννηθεί».

Καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο μιλούν για την έννοια του σπιτιού, της εκδίωξης, της μετανάστευσης, μέσα από 9 πρωτοποριακά projects. Μπορεί η τέχνη να φανταστεί μια εναλλακτική απέναντι στα κυρίαρχα πρότυπα ζωής;  Το 4ο Fast Forward Festival θολώνει τα όρια μεταξύ τέχνης και ζωής, και επί 13 ημέρες, εμπλέκει τους θεατές του σε καλλιτεχνικές παρεμβάσεις που ακροβατούν στα όρια μεταξύ εγκατάστασης, περφόρμανς, κινηματογράφου και αρχιτεκτονικής. Με κύριο θέμα του την έννοια της «οικείας», τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής, επανακτά δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, και διερευνά με ευφάνταστο και διαδραστικό τρόπο τα τρέχοντα ζητήματα της στέγης ή της έλλειψής της.


Το πρόγραμμα του Fast Forward Festival 4 είναι το εξής:
Don't Follow the Wind: Η επιμελητική ομάδα των Chim↑Pom, Kenji Kubota, Eva & Franco Mattes και Jason Waite μεταφέρει στην Αθήνα το σκοτεινό είδωλο της Φουκουσίμα και δημιουργεί στην καρδιά της πόλης ένα νέο τόπο, μια αποκαλυπτική δράση για τους βιαίως εκτοπισθέντες. 2 - 14 Μαΐου 2017, Ξενοδοχείο Classical Acropol (Πειραιώς 1, Ομόνοια) Εκτός Στέγης, Πλατεία Ομονοίας.

Invisible City. Η πλατεία Ομονοίας μεταμορφώνεται από τον κορυφαίο Γερμανό εικαστικό Gregor Schneider σε πολεμικό καταφύγιο και ουδέτερη ζώνη, αόρατη από κάθε εισβολέα και από το άγρυπνο μάτι του Google maps.
2 - 14 Μαΐου 2017, Πλατεία Ομονοίας, Είσοδος ελεύθερη.

Piraeus / Heterochronia, Hikaru Fujii. Ένα έργο video art που προσκαλεί τους θεατές να ταξιδέψουν, αισθανόμενοι όλους τους διαφορετικούς χρόνους –το χρόνο της ετερότητας, το χρόνο των ίδιων των θεατών και τον πραγματικό χρόνο που περνάει– να διασταυρώνονται. 2 - 14 Μαΐου 2017, Εκτός Στέγης, Είσοδος ελεύθερη.

Piraeus / Heterotopia. Ο Ιάπωνας «αρχιτέκτονας του θεάτρου», δημιουργός site-specific έργων μεγάλης εμβέλειας, επανέρχεται για να μας παρασύρει σε ένα περιπατητικό θέαμα-εμπειρία εκτός Στέγης, σε μια εκ νέου ανακάλυψη του Πειραιά και της μακραίωνης προσφυγικής ιστορίας του, μέσα από smartphones, apps και νέους πολιτισμικούς χάρτες.  2 - 14 Μαΐου 2017, Εκτός Στέγης, Δωρεάν (Προϋποθέτει μετακινήσεις και περπάτημα του κοινού σε εξωτερικό χώρο. Προτείνεται τη χρήση άνετων ρούχων, καπέλου και υποδημάτων καθώς ο περίπατος του κοινού διαρκεί περίπου 3 ώρες).​

Workshop: «Εμείς οι πρόσφυγες: σενάριο για ένα σχιζοαναλυτικό σεμινάριο», Ayreen Anastas & Rene Gabri. Ένα σεμινάριο σε μορφή ταινίας, για το σπίτι που όλοι βλέπουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσεγγίσει. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται τη ζωή τους για 5 ημέρες προκειμένου να παράγουν ένα ντοκουμέντο για τον κόσμο που ετοιμάζεται να «γεννηθεί». 6 Μαΐου 2017, Εντός & εκτός Στέγης, Είσοδος ελεύθερη.

Evros Walk Water 1 & 2,  Daniel Wetzel / Rimini Protokoll. Η κορυφαία ομάδα «θεάτρου της πραγματικότητας» επιστρέφει στην Αθήνα με μια νέα οπτικοακουστική περφόρμανς, που έχει θέμα την περιπέτεια των ασυνόδευτων παιδιών-μεταναστών και σημείο αναφοράς τον John Cage. Ένα σύγχρονο τελετουργικό για την –υπό κατασκευή– διαπολιτισμική Ευρώπη του σήμερα. 3 - 8 Μαΐου 2017, Εκθεσιακός χώρος.

Sanctuary, Brett Bailey. O Νοτιοαφρικανός σκηνοθέτης και εικαστικός Brett Bailey, που τάραξε τα παγκόσμια ύδατα της τέχνης με το "Exhibit B" στο περσινό Fast Forward Festival, εμπνέεται από το μύθο του Μινώταυρου και στήνει μια λαβυρινθώδη εγκατάσταση – μια σουρεαλιστική περιήγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση της κρίσης. 3 - 10 Μαΐου 2017, Εκτός Στέγης.

Phobiarama, Dries Verhoeven. Ένα αλλιώτικο «τρενάκι του τρόμου» ορθώνεται στην καρδιά της πόλης και ο πρωτοπόρος Ολλανδός δημιουργός του μάς προτρέπει να το επισκεφθούμε εξορκίζοντας την κουλτούρα του φόβου που μας κατατρύχει. 9 - 14 Μαΐου 2017, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση θέσης.​

Peregrinus, Ζωή Δημητρίου. Πέντε χρόνια μετά το "You May!", η αναγνωρισμένη και εγκατεστημένη στο Λονδίνο Ελληνίδα χορογράφος επιστρέφει στη Στέγη με μια site-specific περφόρμανς-εγκατάσταση, που ξεκινάει από ένα φορτηγάκι, με εμάς συνεπιβάτες στο άγνωστο. 10 - 14 Μαΐου 2017, 18:30 Εκτός Στέγης.

Zvizdal [Chernobyl – so far so close], Berlin. Ένα κινηματογραφικό πορτραίτο για δύο ανθρώπους που ζουν σε μια πόλη-φάντασμα. Μια ιστορία για τη μοναξιά, την επιβίωση και τα αποτελέσματα ενός καταστροφικού ατομικού πειράματος. 10 - 11 Μαΐου 2017, Κεντρική Σκηνή​.

Διεθνές Συμπόσιο: «Για τις Πατρίδες και τους Απάτριδες καθώς ο Κόσμος κλίνει προς τα Δεξιά». Ένα διεθνές συμπόσιο που συνδιοργανώνεται από το Fast Forward Festival και τον οργανισμό Creative Time (Νέα Υόρκη), που συγκεντρώνει διεθνείς και ελληνικές αποστολές καλλιτεχνών, επιμελητών, πολιτιστικών διαχειριστών, ερευνητών και ακτιβιστών, απαντώντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες και οι κοινότητες ακτιβιστών υπό τις επικρατούσες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες. 13-14 Μαΐου 2017, Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.​

Info: Fast Forward Festival 4, 2-14 Μαΐου, σε διάφορες τοποθεσίες της Αθήνας και στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107, Αθήνα, Μετρό στάση: Συγγρού-Φιξ.
 
εμφάνιση σχολίων