0
1
σχόλια
265
λέξεις
210
H Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου, γιορτάζεται με δράσεις σε όλη την Αθήνα
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
21 Απριλίου 2017

Το Υπουργείο Πολιτισμού στήνει μια πολυδιάστατη γιορτή αφιερωμένη στο βιβλίο, με εκθέσεις, δράσεις, ταινίες, μελοποιημένα ποιήματα, αναγνώσεις και θέατρο.

H Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου γιορτάζεται στις 23 Απριλίου. Το 1995 η UNESCO την καθιέρωσε ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Δικαιωμάτων, για να αποδώσει φόρο τιμής στους συγγραφείς και να ενθαρρύνει τους αναγνώστες να ανακαλύψουν το έργο των δημιουργών που με τα γραπτά τους συνετέλεσαν στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας. Η ημερομηνία είναι συμβολική για τη λογοτεχνία καθώς την ημέρα αυτή το έτος 1616, έφυγαν από τη ζωή ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες.

Η γιορτή εξαπλώνεται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στην Αθήνα, μπορούμε να γιορτάσουμε το βιβλίο με εκδηλώσεις όπως:
- Η Ταινιοθήκη κάνει αφιέρωμα με ταινίες άμεσα συσχετισμένες με το βιβλίο, όπως η αποκατεστημένη ταινία «Δάφνις και Χλόη» με μουσική των Πλατύραχου, Λογιάδη, «Το Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη, «Το μόνο της ζωής μου ταξίδιον» του Λάκη Παπαστάθη και «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

- Το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης αναλαμβάνουν παρουσιάζουν μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων συγγραφέων και λογοτεχνικά αποσπάσματα.

- Το Αρχαιολογικό Μουσείο συνεχίζει τις Κυριακάτικες ακροάσεις των ραψωδιών της Οδύσσειας.

- Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ανοίγει τις πύλες της με εικαστικά εργαστήρια για παιδιά και αναγνώσεις παιδικών βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων στην προσφάτως ανακαινισμένη βιβλιοθήκη της. Οι γονείς μπορούν παράλληλα να επισκεφθούν την έκθεση της Documenta 14 που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ.

- Ο «Φάρος των Τυφλών της Ελλάδος» μας ξεναγεί στην βιβλιοθήκη Braille και στο Μουσείο Αφής που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του, ενώ ακούμε και αποσπάσματα βιβλίων από αναγνώστες, ηθοποιούς και συγγραφείς.
 
εμφάνιση σχολίων