1
2
σχόλια
222
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το ντοκιμαντέρ του Εξάντα εξερευνά την ζοφερή πραγματικότητα στη Γουατεμάλα όπου μόνο οι αριθμοί του ΔΝΤ ευημερούν
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
21 Απριλίου 2017

Η Γουατεμάλα, έχει πληθυσμό και έκταση περίπου όση η Ελλάδα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιτηρεί την οικονομική πορεία της από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ενώ είναι ικανοποιημένο από την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

Μακροοικονομικά, εμφανίζεται ως μια από τις πιο σταθερά αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, με οικονομική ανάπτυξη που θα ζήλευαν πολλά ανεπτυγμένα κράτη. Η νομισματική της ισοτιμία είναι σταθερή. Ο πληθωρισμός ελάχιστος. Η ανεργία επίσης πολύ μικρή και οι εξαγωγές της σε υψηλό επίπεδο.

Όμως την ίδια στιγμή, 1 στα 2 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από τον υποσιτισμό και πολλές οικογένειες τρώνε αποκλειστικά από τα σκουπίδια. Πάνω από τον μισό πληθυσμό της ζει σε συνθήκες φτώχειας, με λιγότερο από 2 δολάρια τη μέρα.

Παρά τη μεγάλη παραγωγή πλούτου υπάρχουν τεράστιες  ανισότητες και παρά τα όσα «ικανοποιητικά» λένε οι αριθμοί, η πραγματικότητα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ζοφερή. Τα υπέροχα οικονομικά στοιχεία τελικά δεν έχουν καμία σχέση δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στην πραγματική ζωή.
Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της Small Planet για την ΕΡΤ. Έρευνα, Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξης Μπαρζός. Οργάνωση & Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή. Έρευνα & Οργάνωση Θέματος: Μανώλης Φυλακτίδης. Μοντάζ: Γιάννης Μπιλήρης, Άννα Πρόκου. Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης.
 
εμφάνιση σχολίων