1
2
σχόλια
235
λέξεις
CULTURE
Η ομάδα VASISTAS και η Αργυρώ Χιώτη, μεταφέρουν το αριστούργημα του Δάντη στη σκηνή
 
DOCTV.GR
11 Απριλίου 2017

Ενάρετοι και μη, αιρετικοί, λαίμαργοι, άπληστοι, φιλήδονοι. Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα και οι εννέα παραδεισένιοι ουρανοί. Κόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος. Το φανταστικό ταξίδι του Δάντη στον Άδη, με οδηγούς τον Βιργίλιο και τη Βεατρίκη.

Το επικό, αφηγηματικό ποίημα του Δάντη γράφτηκε στο διάστημα 1308-1321, έχει χαρακτηριστεί ως η επιτομή του μεσαιωνικού κόσμου και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ο αρχικός τίτλος του έργου ήταν Κωμωδία (ο όρος Θεία προστέθηκε μεταγενέστερα από τον Βοκάκιο) ενώ έχει διασκευαστεί άπειρες φορές από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα.

Για πρώτη φορά, Έλληνες δημιουργοί καταπιάνονται με το κορυφαίο έργο της μεσαιωνικής Ευρώπης, τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Η σκηνοθέτρια Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα Vasistas, επιστρέφουν στη Στέγη δύο χρόνια μετά τα Αίματα, και παρουσιάζουν στην Κεντρική Σκηνή, το φανταστικό ταξίδι του Δάντη στο βασίλειο των νεκρών.


Το έργο, αν και έχουν περάσει επτά αιώνες από τη συγγραφή του, παραμένει πάντα επίκαιρο αφού αγγίζει τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης καθώς παρακολουθούμε τη δύσβατη πορεία ενός ανθρώπου, από τον κόσμο των σκιών, στο φως.

Η παράσταση, ως «ένα πνευματικό road trip με οδηγό τον Δάντη», μας αποκαλύπτει σε μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη εκδοχή, επιλεγμένα αποσπάσματα που μεταφέρουν το βαθιά προσωπικό χαρακτήρα του κειμένου.
Info: «Θεία Κωμωδία», Ομάδα VASISTAS και η Αργυρώ Χιώτη, 22 Απριλίου - 7 Μαΐου 2017, 20:30, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107, Αθήνα. Εισιτ.: 5-20 ευρώ.
 
εμφάνιση σχολίων