0
1
σχόλια
355
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η ιστορία του τυφλού φοιτητή που παραλίγο να απορρίψει η Ελλάδα εξαιτίας προκαταλήψεων
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
4 Απριλίου 2017

Προ τριετίας κινδύνεψε να μείνει εκτός των ελληνικών ΑΕΙ επειδή είναι τυφλός. Σήμερα αριστούχος πια, ο 20χρονος Αργύρης Κουμτζής, ταξιδεύει στην Οξφόρδη όπου θα παρακολουθήσει θερινό τμήμα στην Αστροφυσική.

Όταν ήταν δέκα μηνών, οι γιατροί διέγνωσαν ότι είχε «ατροφικό οπτικό νεύρο». Η όρασή του ήταν κάτω από το ένα εικοστό πέμπτο του φυσιολογικού. Όπως και ο πατέρας του, θα ήταν τυφλός.

Παρ’ όλα αυτά, αριστεύει από την εποχή που ήταν έφηβος με τη βοήθεια των γονιών του, που ξενυχτούσαν ώστε να του σκανάρουν τα βιβλία που ήθελε να διαβάσει, ώστε μετά να μπορεί να τα ακούει μέσα από ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή.

Πριν από τρία χρόνια το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ αρνήθηκε να τον δεχτεί επειδή ήταν τυφλός. Η απόφαση ήταν αρνητική, επειδή υπήρχαν εργαστήρια –και άρα ήταν δύσκολο να τα παρακολουθήσει κάποιος με προβλήματα όρασης ενώ και τα πανεπιστημιακά συγγράμματα κρίθηκε ότι ήταν «δύσκολο να μεταφραστούν» για έναν τυφλό φοιτητή. Ένας ταλαντούχος υποψήφιος φοιτητής θα έπρεπε να πάει σπίτι του. Το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα κι έπειτα από παρέμβαση του τότε υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ο Αργύρης Κουμτζής έγινε τελικά δεκτός από το Τμήμα του ΑΠΘ προσπερνώντας τη γραφειοκρατία.

Οι καθηγητές διάβαζαν ότι έγραφαν στον πίνακα ενώ οι συμφοιτητές του τον βοήθησαν στις περιπτώσεις που δεν μπόρεσε το ειδικό λογισμικό μετατροπής των συγγραμμάτων.

Να πούμε ότι το ΑΠΘ συγκαταλέγεται στα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και ένα από τα ελάχιστα που κατατάσσονται στις κορυφαίες θέσεις των πανεπιστημίου του κόσμου. Πάντως τα αρνητικά αντανακλαστικά των ελληνικών Πανεπιστημίων και της παιδείας υπογραμμίζονται ακόμα περισσότερο με την απόφαση του πανεπιστημίου τη Οξφόρδης, να τον δεχτεί χωρίς δεύτερη σκέψη ενώ πέρυσι το καλοκαίρι ο φοιτητής παρακολούθησε ανάλογο πρόγραμμα στο αμερικανικό MIT.

Οι αιτήσεις ήταν 500 και οι θέσεις μόλις 20. Ρόλο έπαιξαν και οι βαθμοί του, αφού, όπως λέει ο ίδιος στην Καθημερινή, έχει μέσο όρο 9,55.

Ο Αργύρης Κουμτζής θέλει να εργαστεί στην Αμερική ή την Ευρώπη. Ίσως η ιστορία του βοηθήσει άλλα παιδιά, με προβλήματα μικρότερα ή μεγαλύτερα, να βρουν τον δρόμο τους πιο εύκολα στον σουρεαλισμό που λέγεται Ελλάδα


Διαβάστε επίσης:
ΑΠΘ: Στις καλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου
Δυο ελληνικά πανεπιστήμια στην κορυφή
 
εμφάνιση σχολίων