1
1
σχόλια
711
λέξεις
CULTURE

H πιο διάσημη γυναικεία ακτιβιστική κολεκτίβα του πλανήτη έρχεται στη Στέγη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΝΔΕΛΑΣ
17 Μαρτίου 2017

Φεμινίστριες και ακτιβίστριες. Οι Ρωσίδες Pussy Riot δεν είναι ένα πανκ συγκρότημα, αλλά μια καλλιτεχνική συλλογικότητα. Έχει στήσει κάποιες από τις πιο αξιομνημόνευτες περφόρμανς του καιρού μας. Δύο από τα μέλη τους, η δημοσιογράφος Sasha Bogino και η ποιήτρια Masha Alyokhina, έρχονται στην Αθήνα για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να μας μιλήσουν για όσα πρεσβεύουν.

Η κολεκτίβα συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 2011 και αποτελείται από 12-15 γυναίκες, οι οποίες φορούν κουκούλες με έντονα χρώματα. Θέματα των αυτοσχέδιων προκλητικών εμφανίσεων τους είναι: η γυναικεία χειραφέτηση, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, η εναντίωση τους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και με τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με την ηγεσία της Ρώσικης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2012, ως μέρος μιας εκστρατείας κατά του Πούτιν, στις εκλογές έκαναν μια «προκλητική» εμφάνιση στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρα Χριστού της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας στη Μόσχα και τρεις από τις γυναίκες του συγκροτήματος συνελήφθησαν, κατηγορήθηκαν για χουλιγκανισμό και φυλακίστηκαν.

Διαβάστε επίσης: Πατριάρχης Ρωσίας-Pussy Riot: 1-1 

Μουσικοί από την Αγγλία απέστειλαν μήνυμα συμπαράστασης στα μέλη, καθώς ήταν πιθανό να καταδικαστούν σε επτά χρόνια φυλάκιση, ενώ η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ οργάνωσε καμπάνια υποστήριξης. Τη συμπαράστασή τους ανακοίνωσαν κορυφαίοι καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής, όπως η Μπιορκ, ο Μαρκ Νόπφλερ, η Γιόκο Όνο, η Πάτι Σμιθ, ο Στινγκ, οι Beastie Boys, οι Genesis, οι Red Hot Chili Peppers, οι Rise Against, ο Πωλ Μακ Κάρτνεϋ, η Κόρτνυ Λοβ, η Μαντόννα και ο Πιτ Τάουνσεντ.

Στις 10 Οκτωβρίου του 2012, το δικαστήριο της Μόσχας που εκδίκασε την έφεση των Pussy Riot, αποφάσισε να αποφυλακίσει το ένα από τα τρία μέλη της μπάντας, με ποινή δύο έτη φυλάκισης με αναστολή και την ποινή φυλάκισης δύο ετών στα άλλα δύο μέλη, για «χουλιγκανισμό υποκινούμενο από θρησκευτικό μίσος».

Διαβάστε επίσης: Mέλη των Pussy Riot διέφυγαν από τη Ρωσία 

Έχοντας εκτίσει 21 μήνες της ποινής τους και μετά τη χορήγηση αμνηστίας που εγκρίθηκε από τη Δούμα, οι Τολοκονίκοβα και Αλιόχινα αποφυλακίστηκαν στις 23 Δεκεμβρίου 2013. «Το πιο δύσκολο στη φυλακή είναι να βλέπεις πως καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων», δήλωσε η Alyokhina.

Διαβάστε επίσης: ΓΚΑΛΕΡΙ: Οι 8 καλλιτέχνες της διαμαρτυρίας 

Masha Alyokhina: Ρωσίδα πολιτική ακτιβίστρια και ποιήτρια, ήταν μία από τις τρεις γυναίκες, μέλη τις κολεκτίβας, που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Έχει αναγνωριστεί ως πολιτική κρατούμενη από την Ένωση Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους. Η Διεθνής Αμνηστία την αποκάλεσε κρατούμενη συνείδησης λόγω «της σφοδρότητας της απάντησης των ρωσικών Αρχών». Την εποχή της σύλληψής της, ήταν τεταρτοετής φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας και Δημιουργικής Γραφής στη Μόσχα, όπου παρακολουθούσε τα λογοτεχνικά μαθήματα του Ντιμίτρι Βεντένιαπιν και του Αλεξέι Κούμπρικ. Η ίδια έχει δημοσιεύσει ποιήματά της. Υπήρξε δραστήρια στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό με την Greenpeace Ρωσίας και εθελόντρια στην Ψυχιατρική Κλινική Παίδων της Μόσχας. Αυτή την εποχή παρουσιάζει ανά τον κόσμο το νέο της πρότζεκτ ως Pussy Riot Theatre, με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου Revolution, μιας παράστασης για τη διαμαρτυρία, την τέχνη και τον πολιτικό ακτιβισμό σε ένα εχθρικό κράτος.

Sasha Bogino: Γεννήθηκε στη Μόσχα το 1995. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Οικονομικών της Μόσχας το 2016, με πτυχίο στην Επικοινωνία, τα Μέσα και το Design. Αυτή την εποχή, σπουδάζει ερευνητική δημοσιογραφία, ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνείς σχέσεις. Εργάστηκε στην ιστοσελίδα του TV Rain, που είναι το δημοφιλέστερο ανεξάρτητο ΜΜΕ στη Ρωσία, ως συντάκτρια, ρεπόρτερ και διαχειρίστρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως τον Οκτώβριο του 2015. Τον Ιανουάριο του 2015, άρχισε να λειτουργεί ως προσωπική βοηθός της Masha Alyokhina. Από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εργάζεται ως ρεπόρτερ στο ειδησεογραφικό site MediaZona, που συνδέεται με τον οργανισμό Zona Prava, ο οποίος ιδρύθηκε για να παρέχει ενημέρωση και νομική στήριξη σε Ρώσους κρατούμενους και υπόδικους. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται κυρίως στους ακτιβιστές της ρωσικής αντιπολίτευσης, καθώς επίσης στους πολιτικούς κρατούμενους και στις συνθήκες που βιώνουν στη φυλακή.

 

 
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με απαραίτητη την ηλεκτρονική προκράτηση θέσης, εδώ. Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία. Η συζήτηση θα αναμεταδοθεί με live streaming μέσω του sgt.gr και το βίντεο θα παραμείνει διαθέσιμο στο site της Στέγης και μετά το τέλος της εκδήλωσης.
 
Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Σε μια συζήτηση με τον Δημήτρη Παπανικολάου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης


Info: Ποιος φοβάται τις Pussy Riot;,24 Μαρτίου, 19:00, Κεντρική Σκηνή Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Στάση μετρό: Συγγρού-Φιξ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με απαραίτητη την ηλεκτρονική προκράτηση θέσης

 
εμφάνιση σχολίων