DOC TV
 • Μπρεχτ: Η Αμφιβολία

  Ευλογημένη να ‘ναι η αμφιβολία! Ένα διαχρονικό απόσπασμα του Μπέρτολτ Μπρεχτ

  DOCTV.GR
  10.03.2017

  «Ευλογημένη να ‘ναι η αμφιβολία! Σας συμβουλεύω να τιμάτε χαρούμενα και προσεχτικά εκείνον που το λόγο σας εξετάζει σαν κάλπικη μονέδα! Άμποτε να ‘σαστε συνετοί και να μη δίνετε το λόγο σας με σιγουριά πάρα πολλή».

  «Να οι αστόχαστοι που ποτέ δεν αμφιβάλλουν. Η χώνεψη τους είναι άψογη, κι η κρίση τους αλάθευτη. Δεν πιστεύουν στα γεγονότα, πιστεύουν μόνο στον εαυτό τους. Αν χρειαστεί πρέπει αυτούς τα γεγονότα να πιστέψουν.

  Είναι απέραντα υπομονετικοί -με τον εαυτό τους. Τα επιχειρήματα τ’ακούνε με αυτί σπιούνου. Στους αστόχαστους που ποτέ δεν αμφιβάλλουν, συνταιριάζουν οι στοχαστικοί που ποτέ δεν ορούνε. Τούτοι αμφιβάλλουν όχι για να πάρουν μιαν απόφαση, αλλά για να μην πάρουν απόφαση καμιά.

  Τα κεφάλια τους τα χρησιμοποιούνε μόνο για να τα κουνάνε. Με σκοτισμένο πρόσωπο ειδοποιούν τούς επιβάτες των καραβιών που βουλιάζουν, πως το νερό είν’ επικίνδυνο. Κάτω απ’ του δήμιου το μπαλτά αναρωτιούνται αν δεν είναι άνθρωπος κι αυτός. Μουρμουρίζουν σκεφτικά πως «το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα», και πηγαίνουνε να πέσουν.

  Μοναδική τους δράση, ο δισταγμός. Αγαπητή τους φράση: «Δεν είναι ακόμα ώριμο για συζήτηση». Γι’ αυτό, αν παινεύεις την αμφιβολία μην παινέψεις την αμφιβολία που καταντάει απελπισία!

  Τι ωφελεί η αμφιβολία εκείνον που δε μπορεί ν’ αποφασίσει; Μπορεί να πράξει λάθος όποιος δε γυρεύει πολλούς λόγους για να δράσει. Μα οποίος πάρα πολλούς γυρεύει, μένει άπραγος την ώρα του κινδύνου.

  Εσύ, που είσαι αρχηγός, μην ξεχνάς πως έγινες ό,τι είσαι, επειδή είχες αμφιβάλει γι’ άλλους αρχηγούς! Άσε λοιπόν αυτούς που οδηγείς ν’ αμφιβάλλουν κι εκείνοι».


  Αποσπάσματα από το βιβλίο του Μπέρτολτ Μπρέχτ: Εγκώμιο στην αμφιβολία, Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης, Εκδ. Θεμέλιο. Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ (10 Φεβρουαρίου 1898 - 14 Αυγούστου 1956) ήταν Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε ως Eugen Berthold Friedrich Brecht. Θεωρείται ο πατέρας του «επικού θεάτρου» (Episches Theater) στη Γερμανία. Κάποια από τα πιο αγαπητά έργα του είναι η Όπερα της Πεντάρας, Ο κύκλος με την κιμωλία και Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν.
   
  Via
   
  TAGS:

  Βιβλίο, Λογοτεχνία, Κείμενα, Σαν σήμερα, Μπ. Μπρεχτ

  • Φο: Να ξανασκεφτούμε τον εαυτό μας

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Φο: Να ξανασκεφτούμε τον εαυτό μας

   «Η μελαγχολία, η δυσθυμία, οι στιγμές που χάνεις το θάρρος σου είναι κομμάτι της ζωής του καθενός μας»
  • DOWNLOAD: 10 βιβλία του Ραφαηλίδη

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   DOWNLOAD: 10 βιβλία του Ραφαηλίδη

   Σπάνια, κλασσικά, αγαπημένα. Μερικά από τα βιβλία του Βασίλη Ραφαηλίδη που μπορούμε να κατεβάσουμε
  • Χειμωνάς: Χάρτης

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Χειμωνάς: Χάρτης

   Ένα επίκαιρο απόσπασμα του σπουδαίου Γιώργου Χειμωνά
  • Η ανθρώπινη ψυχή

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Η ανθρώπινη ψυχή

   «Υπάρχει πάντα ένα μυστικό στην κοινωνική οργάνωση που ουδέποτε αποκαλύπτεται. Έχει να κάνει με την ανθρώπινη ψυχή». - Μορίς Ζολί
  • Εμπειρίκος: Εντός του μέλλοντός μας

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Εμπειρίκος: Εντός του μέλλοντός μας

   «Eίμεθα όλοι εντός του μέλλοντος μιας πολυσύνθετης σημαίας που κρατεί τους εχθρικούς στόλους εμπρός στα τείχη της καρδιάς»
  • Φρομ: Η χαρά απαιτεί ελευθερία

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Φρομ: Η χαρά απαιτεί ελευθερία

   «Ο σαδιστικός χαρακτήρας φοβάται όλα όσα δεν είναι βέβαια και προβλέψιμα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο φοβάται τη ζωή»
  • Eλύτης: Ψευδοφάνεια

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Eλύτης: Ψευδοφάνεια

   «Ο Ελληνισμός επέτυχε ως γένος, αλλ᾿ ἀπέτυχε ως κράτος»

EMAIL NEWSLETTER

Τα νέα του DOC TV στο mail σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ