0
1
σχόλια
477
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Προβλέπουν πως θα είναι ο Χώκινγκ ή ο Αϊνστάιν του μέλλοντος

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
10 Μαρτίου 2017

Το MIT είναι γεμάτο με προικισμένα μυαλά και σχεδόν οι μισοί από τους προπτυχιακούς σπουδαστές είναι γυναίκες. Αλλά φαίνεται πως η Sabrina Gonzalez Pasterski έχει κάτι πολύ παραπάνω ώστε να καταφέρει να τραβήξει την προσοχή των  κορυφαίων καθηγητών του πανεπιστημίου.

Η 23χρονη Pasterski είναι ήδη απόφοιτος του ΜΙΤ και του υποψήφια διδάκτορας του Χάρβαρντ. Οι εξερευνήσεις της σχετίζονται με μερικά από τα πιο απαιτητικά και πολύπλοκα θέματα στη φυσική, που τόσο ο Stephen Hawking όσο και ο Albert Einstein έκαναν νωρίς στην καριέρα τους.

Τα ερευνητικά της βήματα περιλαμβάνουν επίσης από τις μαύρες τρύπες, μέχρι τη φύση της βαρύτητας και χωροχρόνου. Με ιδιαίτερη έμφαση προσπαθεί να κατανοήσει καλύτερα τη «κβαντική βαρύτητα», δηλαδή προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο της βαρύτητας στο πλαίσιο της κβαντικής μηχανικής. Ανακαλύψεις σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά την κατανόησή μας για τη λειτουργία του σύμπαντος.

Η Pasterski γεννήθηκε στο Σικάγο και οι ρίζες της είναι Κουβανέζικες. Δεν έχει Facebook, LinkedIn ή Instagram, ούτε καν smartphone. Ωστόσο, ενημερώνει τακτικά την ιστοσελίδα της που ονομάζεται PhysicsGirl, η οποία διαθέτει ένα μακρύ κατάλογο των επιτευγμάτων της.

Όπως αναφέρει το Ozy, η Pasterski ξεχωρίζει από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των νεόκοπων φυσικών στις ΗΠΑ. Το 2013 υπήρχαν 7.329, αριθμός διπλάσιος απ’ ότι τέσσερις δεκαετίες πριν, δηλαδή μόλις  3.178 που ήταν το 1999, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής.  Ο Nima Arkani-Hamed, καθηγητής του Πρίνστον και νικητής των 3.000.000 δολαρίων του Fundamental Physics Prize, λέει πως έχει ακούσει «καταπληκτική πράγματα» για την Pasterski από σύμβουλό του, τον καθηγητή του Χάρβαρντ Andrew Strominger, συνεργάτη επίσης του Steven Hawking.

Έχει, επίσης, λάβει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε επιχορηγήσεις από το Ίδρυμα Hertz, το Ίδρυμα Smith και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών. Παρά την εντυπωσιακή βιογραφικό της, όταν εμφανίστηκε στη λίστα αναμονής του MIT για πρώτη φορά, οι καθηγητές Allen Haggerty και Earll Murman ήταν εμβρόντητοι. Είχαν δει ένα βίντεό της στο οποίο έφτιαχνε ένα αεροπλάνο. «Μείναμε με ανοιχτό το στόμα» δήλωσε ο Haggerty. «Η δυναμική της είναι εκτός ορίων». Η Pasterski αποφοίτησε με μέσο όρο βαθμολογίας 5,00, που είναι και η υψηλότερη βαθμολογία που μπορεί να λάβει κανείς.

Ως μοναχοπαίδι, η Pasterski μιλάει με κάποια αμηχανία και στολίζει τα e-mails της με χαμογελαστά πρόσωπα και πολλά θαυμαστικά. Λέει ότι έχει μια χούφτα στενούς φίλους, αλλά ποτέ δεν είχε αγόρι, δεν έχει πιει αλκοόλ ούτε έχει καπνίσει τσιγάρο. Η Pasterski λέει: «Θα προτιμούσα να μείνω σε εγρήγορση, και ελπίζω να είμαι γνωστή για αυτά που κάνω και όχι αυτά δεν το κάνω».

Η πιο πρόσφατη αμερικανική έρευνα απογραφής των ΗΠΑ δείχνει ότι μόνο το 26% των επιστημόνων εργάζονται σε θέσεις της επιλογής τους, ενώ σχεδόν το 30% των φυσικών και χημικών με διδακτορικό είναι άνεργοι. Η Pasterski όμως παραμένει ατάραχη. «Η ίδια η φυσική είναι αρκετά συναρπαστική» λέει. «Δεν είναι μια δουλειά 9 με 5. Όταν είστε κουρασμένοι κοιμάστε, και όταν δεν είστε, κάνετε φυσική».
 
εμφάνιση σχολίων