DOC TV
 • Φο: Να ξανασκεφτούμε τον εαυτό μας

  «Η μελαγχολία, η δυσθυμία, οι στιγμές που χάνεις το θάρρος σου είναι κομμάτι της ζωής του καθενός μας»

  DOCTV.GR
  09.03.2017

  «Σε όλη μου τη ζωή δεν έγραψα τίποτα με μόνο σκοπό τη διασκέδαση, πάντα επιδίωκα να συμπεριλάβω στα κείμενά μου τις ρωγμές εκείνες που θα ήταν σε θέση να ταρακουνήσουν τις βεβαιότητες, να αμφισβητήσουν παγιωμένες απόψεις, να προκαλέσουν θυμό, να ανοίξουν λιγάκι το μυαλό του κόσμου. Όλα τα υπόλοιπα, η ομορφιά για την ομορφιά, η τέχνη για την τέχνη, δεν μ’ ενδιαφέρουν».

  «Συμβαίνει σε πολλούς καλλιτέχνες. Συνέβη και σε εσάς. Υπήρχαν φορές που δοκιμάσατε κι εσείς τις συνέπειες εκείνου του σκοτεινού δαίμονα που σήμερα ονομάζουν κατάθλιψη; Ένας όρος τον οποίο νομίζω ότι χρησιμοποιούμε υπερβολικά.

  Με ανησυχεί και με κάνει καχύποπτο όλη αυτή η μανία να θέλουμε να μεταμορφώσουμε σε παθολογία αυτό που μέχρι χθες ήταν ένα βασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου χαρακτήρα. Η μελαγχολία, η δυσθυμία, οι στιγμές που χάνεις το θάρρος σου είναι κομμάτι της ζωής του καθενός μας, άρα και της δικής μου».

  «Κι ύστερα, αυτές οι “μαύρες” περίοδοι μας δίνουν την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τον εαυτό μας, τον κόσμο. Κάποιες φορές μάλιστα μας προκαλούν να γίνουμε πιο δημιουργικοί. Γιατί λοιπόν να τις κατευνάζουμε με χάπια;

  Βεβαίως, αν η ταλαιπωρία γίνεται πολύ έντονη, είναι καλύτερα να προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε και με φάρμακα. Έχω όμως την αίσθηση ότι τώρα πια έχουμε μπει στο μεγάλο βασίλειο των φαρμάκων και των φαρμακευτικών εταιρειών.

  Στο πρώτο ελαφρύ σύμπτωμα, είτε είναι πονοκέφαλος είτε ψυχικός πόνος, έχουμε πάντα έτοιμο το χάπι που θα τα εξαφανίσει. Θεωρούμε μια τέτοια λύση πιο γρήγορη και πρακτική από το να μάθουμε να ανεχόμαστε τον πόνο, είτε αυτός είναι σωματικός είτε ψυχικός, ή να ψάξουμε να βρούμε τις αιτίες.

  Σε μια κοινωνία όπου το μόνο που μετράει είναι η αποτελεσματικότητα, όπου κανένας ποτέ δεν πρέπει να τα "παρατάει", όπου η ασθένεια και ο θάνατος είναι κάτι που πρέπει να καταχωνιάζουμε σαν να είναι ντροπή, το χημικό πυροτέχνημα, είτε αυτό ονομάζεται φάρμακο είτε ναρκωτικό, έγινε από τη μια πλευρά η εμπορική επιχείρηση του αιώνα, από την άλλη η άνετη παρακαμπτήριος για να μεταμφιέζουμε αυτό που συχνά είναι μια ατομική ή κοινωνική δυσφορία. Αν έδιναν στον Ροσίνι το Προζάκ, ποιος ξέρει πόσες υπέροχες μουσικές δεν θα είχε γράψει...».


  Αποσπάσματα από το βιβλίο του Dario Fo, Ο κόσμος μου, εκδ. Καστανιώτη. Ο Ντάριο Φο (24 Μαρτίου 1926) είναι Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος, ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης και συνθέτης. Τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από αντικομφορμισμό και καυστική σάτιρα απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική, την ηθική και την εκκλησία. Από τα πιο γνωστά του έργα είναι: Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού, Κλέβε λιγότερο, Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!, Οι αρχάγγελοι δεν παίζουν φλίπερ.
   
  TAGS:

  Θέατρο, Άποψη, Κοινωνία, Ψυχολογία, Κείμενα

  • DOWNLOAD: 10 βιβλία του Ραφαηλίδη

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   DOWNLOAD: 10 βιβλία του Ραφαηλίδη

   Σπάνια, κλασσικά, αγαπημένα. Μερικά από τα βιβλία του Βασίλη Ραφαηλίδη που μπορούμε να κατεβάσουμε
  • Χειμωνάς: Χάρτης

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Χειμωνάς: Χάρτης

   Ένα επίκαιρο απόσπασμα του σπουδαίου Γιώργου Χειμωνά
  • Η ανθρώπινη ψυχή

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Η ανθρώπινη ψυχή

   «Υπάρχει πάντα ένα μυστικό στην κοινωνική οργάνωση που ουδέποτε αποκαλύπτεται. Έχει να κάνει με την ανθρώπινη ψυχή». - Μορίς Ζολί
  • Εμπειρίκος: Εντός του μέλλοντός μας

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Εμπειρίκος: Εντός του μέλλοντός μας

   «Eίμεθα όλοι εντός του μέλλοντος μιας πολυσύνθετης σημαίας που κρατεί τους εχθρικούς στόλους εμπρός στα τείχη της καρδιάς»
  • Φρομ: Η χαρά απαιτεί ελευθερία

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Φρομ: Η χαρά απαιτεί ελευθερία

   «Ο σαδιστικός χαρακτήρας φοβάται όλα όσα δεν είναι βέβαια και προβλέψιμα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο φοβάται τη ζωή»
  • Eλύτης: Ψευδοφάνεια

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Eλύτης: Ψευδοφάνεια

   «Ο Ελληνισμός επέτυχε ως γένος, αλλ᾿ ἀπέτυχε ως κράτος»
  • Μπαρτ: Έρωτας

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Μπαρτ: Έρωτας

   «Μιλώ ερωτικά, σημαίνει: δαπανώ ατέρμονα, χωρίς να διέρχομαι καμιά κρίση»
  • Η κυριαρχία της «φτιαγμένης» Porsche

   Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

   Η κυριαρχία της «φτιαγμένης» Porsche

   «Είναι η ψευδαίσθηση ισχύος. Είναι η επιβολή της κυριαρχίας». Από τον Γιάννη Χολέβα

EMAIL NEWSLETTER

Τα νέα του DOC TV στο mail σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ