0
1
σχόλια
212
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

[ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ] «Η Επιθυμία που προέρχεται από Χαρά είναι ισχυρότερη από την Επιθυμία που προέρχεται από Λύπη»

DOCTV.GR
20 Φεβρουαρίου 2020
«Η Επιθυμία που προέρχεται από την αληθή γνώση του καλού και του κακού, μπορεί να  σβηστεί η να κατασταλεί από πολλές άλλες Επιθυμίες που προέρχονται από συναισθηματικές επήρειες από τις οποίες  κατατρυχόμαστε».

«Η Επιθυμία που προέρχεται από τη γνώση του καλού και του κακού, καθόσον η γνώση αυτή αφορά το μέλλον,  μπορεί να κατασταλεί ή  να σβηστεί ευκολότερα από την Επιθυμία για πράγματα που είναι ηδέα στο παρόν».

«Η Επιθυμία που προέρχεται από την αληθή γνώση του καλού και του κακού, καθόσον τούτη καταγίνεται με πράγματα ενδεχόμενα, μπορεί να κατασταλεί πολύ πιο εύκολα από την Επιθυμία για πράγματα που είναι παρόντα».

«Η Επιθυμία που προέρχεται από Χαρά είναι, υπό ίσους όρους, ισχυρότερη από την  Επιθυμία που προέρχεται από Λύπη».


Αποσπάσματα από το έργο του Μπ. Σπινόζα, Ηθική εκδ. Εκκρεμές. Ο Μπαρούχ Σπινόζα (24 Νοεμβρίου 1632 - 21 Φεβρουαρίου 1677) ήταν Ολλανδός φιλόσοφος, εβραϊκής καταγωγής. Θέτοντας τα θεμέλια για τον Διαφωτισμό του 18ου αιώνα, θεωρείται ένας από τους μεγάλους ορθολογιστές της φιλοσοφίας του 17ου αιώνα. Το αριστούργημά του, η μεταθανάτια Ηθική, με το οποίο αντιτάχθηκε στον δυϊσμό πνεύματος-σώματος του Καρτέσιου, του χάρισε την αναγνώριση ως ενός από τους σημαντικότερους διανοητές της Δυτικής φιλοσοφίας.
 

Διαβάστε επίσης: Σπινόζα: Η ψυχή και το πνεύμα
εμφάνιση σχολίων